Budowa Własnej Tokarki

Pomoc w ustawieniu wrzeciona

Linie produkcyjne, automaty, roboty nie tylko CNC. Przeróbki, modernizacje oraz konstrukcje własne.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Re: Budowa Własnej Tokarki

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 13:48

Mateusz_hobby pisze:czy ten liniał najlepiej jakbym przyłożył do połowy zbieraka
Nie, na całośc tak aby wystawał po obydwu stronach zabieraka. Wtedy powinien Ci pokazać oś wrzeciennika równoległą do osi X suportu.
Od bidy możesz samym czujnikiem sprawdzić tę "tylną" część zabieraka i przesuwajac czujnik po niej bedziesz widział stożkowatośc jaką wytoczyłeś. Więc jakbyś sobie np. obrócił korbką osi X 5 obrotów a czujnik pokazałby jakaś wartość np. 0.1mm to oznaczałoby że musisz wrzeciennik ruszyć aby wartośc była 0.05 czyli połowa. Troche to gorsza wersja ale też się da. :P

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: atom1477 » 20 lut 2025, 14:18

Mateusz_hobby pisze:
20 lut 2025, 13:43
Aktualne nie mam jak ustawić osi Z nie mam punktu zaczepienia? Myślałem ale pierw ustawić x zrobić podtoczenie pod zbierak i następnie z i ponownie x
Tylko że ustawienie X Ci nic nie da. W niczym nie pomoże w późniejszym ustawianiu Z.
Dlatego i tak sensowniej jest zacząć od Z. No chyba że koniecznie chcesz najpierw wytoczyć ten zabierak, i wtedy ustawianie X na początku ma sens.

Punkt zaczepienia do ustawienia Z można znaleźć. Jest kilka metod.
Najprościej to mocując jakiś precyzyjny wałek we wrzecionie. Nie potrzebujesz do tego nawet uchwytu (a więc i zabieraka) choć będzie to wymagało trochę zabawy.
Ostatnio zmieniony 20 lut 2025, 14:23 przez atom1477, łącznie zmieniany 1 raz.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 14:19

atom1477 pisze:Tylko jaki sens ustawiać najpierw oś X?

Żeby założyć uchwyt i aby on przylegał tak jak powinien. :)
Wiem że to podwójna robota ale taka sama będzie jeśli uchwyt będzie zdejmowany i zataczany po ustawieniach tokarki. Więc jedno licho.

Autor tematu
Mateusz_hobby
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: Mateusz_hobby » 20 lut 2025, 16:00

atom1477 pisze:
20 lut 2025, 14:18
Mateusz_hobby pisze:
20 lut 2025, 13:43
Aktualne nie mam jak ustawić osi Z nie mam punktu zaczepienia? Myślałem ale pierw ustawić x zrobić podtoczenie pod zbierak i następnie z i ponownie x
Tylko że ustawienie X Ci nic nie da. W niczym nie pomoże w późniejszym ustawianiu Z.
Dlatego i tak sensowniej jest zacząć od Z. No chyba że koniecznie chcesz najpierw wytoczyć ten zabierak, i wtedy ustawianie X na początku ma sens.

Punkt zaczepienia do ustawienia Z można znaleźć. Jest kilka metod.
Najprościej to mocując jakiś precyzyjny wałek we wrzecionie. Nie potrzebujesz do tego nawet uchwytu (a więc i zabieraka) choć będzie to wymagało trochę zabawy.
Przelot wrzeciona jest fi 20 mam wałek liniowy fi 20 i wchodzi z lekkim oporem L-500
Jaki pomysł na regulacje? Góra dół podkładać blaszki ? Myślałem też o dodatkowych otworach od spodu nagwintować i wracać śruby?

Dodane 2 minuty 4 sekundy:
W takim wypadku przy zastosowaniu wałka liniowego można ustawić od razu dwie osie? Jednak jest sporo zabawy

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 20 lut 2025, 16:08

Mateusz_hobby pisze:
20 lut 2025, 16:00
Przelot wrzeciona jest fi 20 mam wałek liniowy fi 20 i wchodzi z lekkim oporem L-500
No to idealnie.
Ale dobrze by było jakoś bardziej usztywnić ten wałek.
Mateusz_hobby pisze:
20 lut 2025, 16:00
Jaki pomysł na regulacje? Góra dół podkładać blaszki ? Myślałem też o dodatkowych otworach od spodu nagwintować i wracać śruby?
Nie chodzi o regulację, ale o pomiar ile jest do wyregulowania.
Trzeba wyznaczyć środek wałka w kilku miejscach. Przy uchwycie i co najmniej jeden pomiar dalej.
Pomiar za pomocą dwóch pomiarów czujnikiem. Tzn. mierzysz minimalne i maksymalne wychylenie czujnika podczas kręcenia wałkiem razem z całym wrzecionem. Środek jest na środku ruchu wskazówki czujnika.
Potem bez zmieniania położenia sanek narzędziowych ani pozycji czujnika, przejeżdżasz suportem np. 100 mm dalej od uchwytu i powtarzasz pomiar. Też znajdziesz środek, ale z pewnością będzie trochę przesunięty w osi X. To Ci powie o ile trzeba skorygować położenie kątowe wrzeciona względem osi Z.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 20 lut 2025, 16:14

Nie słuchaj głupot.
Nie trzeba mieć ustawionej osi Z żeby przetoczyć zabierak na płasko. Oczywiście będzie to płasko względem osi wrzeciona a nie osi tokarki.
Jak będziesz miał wyprowadzoną geometrię wrzeciona, to resztę pomierzysz wałkiem wzorcowym i diatestem.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 20 lut 2025, 16:17

tuxcnc pisze:
20 lut 2025, 16:14
Nie słuchaj głupot.
Nie trzeba mieć ustawionej osi Z żeby przetoczyć zabierak na płasko.
Najpierw zacytuj kto w tym temacie tak niby twierdził.
Znów będziesz robił gównoburzę krytykując to czego nikt tu nie napisał?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 16:26

tuxcnc pisze:to resztę pomierzysz wałkiem wzorcowym i diatestem.

To nie jest fabryczna maszyna która tak można mierzyć. Nie te sztywnosci i dokładnosci.
Aby to zrobić sensownie to trzeba to uruchomić i dopiero wtedy kolejno sprawdzać co i jak. Ostateczne ustawianie musi się odbyć na pracującej maszynie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: tuxcnc » 20 lut 2025, 16:35

atom1477 pisze:
20 lut 2025, 16:17
tuxcnc pisze:
20 lut 2025, 16:14
Nie słuchaj głupot.
Nie trzeba mieć ustawionej osi Z żeby przetoczyć zabierak na płasko.
Najpierw zacytuj kto w tym temacie tak niby twierdził.
Znów będziesz robił gównoburzę krytykując to czego nikt tu nie napisał?
Znowu debilu strugasz sobie chochoła?
Gdzie twierdziłem, że ktoś tak twierdził???
Weź się ode mnie odpieprz i nie komentuj moich postów, bo za głupi na to jesteś.

Dodane 6 minuty 25 sekundy:
IMPULS3 pisze:
20 lut 2025, 16:26
tuxcnc pisze:to resztę pomierzysz wałkiem wzorcowym i diatestem.

To nie jest fabryczna maszyna która tak można mierzyć. Nie te sztywnosci i dokładnosci.
Aby to zrobić sensownie to trzeba to uruchomić i dopiero wtedy kolejno sprawdzać co i jak. Ostateczne ustawianie musi się odbyć na pracującej maszynie.
Tutaj chodzi o to, że autorowi wątku jest wciskana metoda teoretycznie poprawna, ale w praktyce niesamowicie trudna.
Teoretycznie poprawna, bo to czysta geometria i faktycznie pręt wzorcowy można zamocować krzywo, a i tak pomierzyć prosto.
Tyle tylko, że to się sprawdza jak Ci wskazówka na diateście rusza się o kilka kresek.
Kiedy wskazówka lata więcej niż obrót, albo co gorsza od bandy do bandy, to się na nią gapisz jak sroka w gnat i wiesz tylko tyle, że jest źle...
Dlatego lepiej jest cokolwiek ustawić dobrze, a dopiero potem próbować wyprowadzić resztę.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 lut 2025, 16:41

tuxcnc pisze:Teoretycznie poprawna, bo to czysta geometria i faktycznie pręt wzorcowy można zamocować krzywo, a i tak pomierzyć prosto.

Teoretycznie. Powiedzmy że toczysz wałek przy uchwycie na długości 50mm i jest on w zerze czyli idealnie.
Ale też toczysz tulejkę zamocowaną w uchwycie (czyli w innym miejscu niz był wałek toczony) i tulejka już ma stożek 0.02mm.
I teraz pytanie skoro sztywnosć wrzeciona jest tu problemem to co ustawisz poprawnie? Bo ja bym wolał mieć błąd na wałku bo go papierem podszlifuję a z otworem już będe miał problem.
Więc teraz to tylko wstępnie a dokładne ustawienia to na maszynie bo to nie jest maszyna fabryczna aby ją tak ustawiać jak w fabryce która ma już opracowane odchyłki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „INNE MASZYNY i URZĄDZENIA”