Witam
Proszę o wsparcie w diagnozie awari.
Frezarka DMC64v.
Sterowanie Fanuc 180i.
Sterowanie pulpitu połączone jest z CNC poprzez HSSB.
Na karcie CNC jest błąd: comminication error, hssb comunication has been interupted
Karta PCB - brak zasilania ( led - wyłączona)
Zastanawiam się czy PCB ruszy bez sygnału z cnc a może PCB oraz CNC niezależnie się uruchamiają.
FANUC nie działa pulpit sterowniczy
Brak połączenia HSSB pomiędzy CNC a PCB
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: FANUC nie działa pulpit sterowniczy
Mam pewne doświadczenie tylko z robotami Fanuc, ale, biorąc pod uwagę że to jedna firma, to rozwiązania mogą być podobne.
Sprawdź wszystkie bezpieczniki, najprawdopodobniej będą wyglądać trochę podobne do samochodowych bezpieczników mini.
Przy czym niektóre bezpieczniki mogą mieć obok gniazd diody informujące o przepaleniu, inne nie.
Zobacz czy na płytkach nie świecą się jakieś diody. W sterownikach Fanuc (przynajmniej tych od robotów) jest całkiem sporo diod od alarmów. Może w Twoim sterowaniu też tak będzie?
Masz jakąś dtr? Jak nie, to spróbuj zarejestrować się na stronie Fanuc, tam są DTR i serwisowki do pobrania.
Zobacz czy wszystkie wentylatory działają, cześć ma kontrolę obrotów i system bez działania wentylatora może nie wstać.
Sprawdź wszystkie bezpieczniki, najprawdopodobniej będą wyglądać trochę podobne do samochodowych bezpieczników mini.
Przy czym niektóre bezpieczniki mogą mieć obok gniazd diody informujące o przepaleniu, inne nie.
Zobacz czy na płytkach nie świecą się jakieś diody. W sterownikach Fanuc (przynajmniej tych od robotów) jest całkiem sporo diod od alarmów. Może w Twoim sterowaniu też tak będzie?
Masz jakąś dtr? Jak nie, to spróbuj zarejestrować się na stronie Fanuc, tam są DTR i serwisowki do pobrania.
Zobacz czy wszystkie wentylatory działają, cześć ma kontrolę obrotów i system bez działania wentylatora może nie wstać.
-
Bezpieczniki sprawdzone, jeśli chodzi o diody to może mi pomożesz.
W skrócie sterowanie numeryczne frezarki zbudowane jest z:
1. Jednostka CNC (jedna z kart HSSB, wyjście optyczne: COP7)
2. Zasilacz+ drivery do osi + wrzeciono (enkodery na silnikach + układy liniowe)
2. PC (HDD z płytą + PC mainbord z 2 kartami: zasilania oraz komunikacja HSSB wejście optyczne: COP7)
3. Panel sterowniczy (połączony z PC unit kablem)
4. PMC ( czyli FANUCA PLC)
CNC połączone jest z PC poprzez HSSB porty COP7.
Na karcie CNC świecą diody ( wskazują alarm)
Na karcie HSSB mainbordu brak sygnalizacji ( są dwie diody).
Tak samo mainbord też posiada diodę zasilania ( nie świeci)
Choć karta zasilania mainbord posiada napięcie 24V, dioda sygnalizuje zasilanie.
Tak się zastanawiam czy to możliwe, żeby bez sygnały z cnc jednostka PC ( czyli mainbord oraz karta HSSB nie były zasilane, wkońcu brak sygnalizacji diodami)
Wydae mi się że powinno być zasilanie a start uzależniony od sygnału przesyłanego z cnc.
Dokumentację mam.
W skrócie sterowanie numeryczne frezarki zbudowane jest z:
1. Jednostka CNC (jedna z kart HSSB, wyjście optyczne: COP7)
2. Zasilacz+ drivery do osi + wrzeciono (enkodery na silnikach + układy liniowe)
2. PC (HDD z płytą + PC mainbord z 2 kartami: zasilania oraz komunikacja HSSB wejście optyczne: COP7)
3. Panel sterowniczy (połączony z PC unit kablem)
4. PMC ( czyli FANUCA PLC)
CNC połączone jest z PC poprzez HSSB porty COP7.
Na karcie CNC świecą diody ( wskazują alarm)
Na karcie HSSB mainbordu brak sygnalizacji ( są dwie diody).
Tak samo mainbord też posiada diodę zasilania ( nie świeci)
Choć karta zasilania mainbord posiada napięcie 24V, dioda sygnalizuje zasilanie.
Tak się zastanawiam czy to możliwe, żeby bez sygnały z cnc jednostka PC ( czyli mainbord oraz karta HSSB nie były zasilane, wkońcu brak sygnalizacji diodami)
Wydae mi się że powinno być zasilanie a start uzależniony od sygnału przesyłanego z cnc.
Dokumentację mam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Tu raczej inni koledzy musieli by się wypowiedzieć (sprawdzić, jak to u nich wygląda), ale raczej ta dioda powinna się świecić cały czas, po podaniu zasilania. Jak masz dtr to poszukaj w rozwiązywaniu problemów (trobleshooting)- może jest napisane co sprawdzić, jak ta dioda nie świecie, chociaż obawiam się że może to być w stylu "Sprawdź zasilanie, lub wymień płytkę XXX"
We Wrocławiu Fanuc ma serwis, zarówno do maszyn CNC, jak i do robotów- próbowałeś się z nimi kontaktować?
https://www.fanuc.eu/pl/pl/centrum-kontaktowe
We Wrocławiu Fanuc ma serwis, zarówno do maszyn CNC, jak i do robotów- próbowałeś się z nimi kontaktować?
https://www.fanuc.eu/pl/pl/centrum-kontaktowe
-
Po analizie zasilanie płyty działa oddzielnie.
Prawdopodobnie karta PCB supply A20B-2100-0920 będzie uszkodzona.
Podczas prób zauważyłem, że podłączając i odłączając zasilanie od karty PCB supply dioda od zasilania płyty głównej wskazała napięcie, wyświetlacz działał na ten moment.
Prawdopodobnie karta PCB supply A20B-2100-0920 będzie uszkodzona.
Podczas prób zauważyłem, że podłączając i odłączając zasilanie od karty PCB supply dioda od zasilania płyty głównej wskazała napięcie, wyświetlacz działał na ten moment.
-
Problem rozwiązany: uszkodzony zasilacz płyty głownej PCB power suply A20B-2100-0920.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Trochę to trwało.Michal8181 pisze: ↑11 lut 2025, 20:32Problem rozwiązany: uszkodzony zasilacz płyty głownej PCB power suply A20B-2100-0920.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki