Mycie wydruków żywicznych 3D
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Mycie wydruków żywicznych 3D
Hej.
Ma ktoś sprawdzony sposób na mycie wydruków żywicznych 3d?
Miałem myjkę wash cure zalaną izopropanolem , ale ta musiała długo bełtać żeby efekt był i umówmy się to mieszanie pod podpory to nie wchodziło prawie w ogóle...
Teraz kupiłem ultradźwiękową , zalałem wodą i uniwersalnym płynem do myjek - polecali gdzieś na necie.
Efekt też średni , tam gdzie jest mało żywicy , albo jest jeszcze lejna ( z końca wydruku) to spoko w miarę sobie poradzi.
Ale tam gdzie jest przy płycie już trochę podżelowana to jest du** straszna...
Teraz zamówiłem izopropanol 30 litrów do tej ultradźwiękowej , jak przyjdzie to zobaczymy.
Tylko ,że tą IPE będę musiał filtrować jakoś bo jak się zabrudzi to następne wydruki będzie syfić też...
Ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?
A może ta moja żywica tak ma? Używam Anycubic tough ze względu na to ,że robię gwinty w tym i elementy które muszą wytrzymać...
Ma ktoś sprawdzony sposób na mycie wydruków żywicznych 3d?
Miałem myjkę wash cure zalaną izopropanolem , ale ta musiała długo bełtać żeby efekt był i umówmy się to mieszanie pod podpory to nie wchodziło prawie w ogóle...
Teraz kupiłem ultradźwiękową , zalałem wodą i uniwersalnym płynem do myjek - polecali gdzieś na necie.
Efekt też średni , tam gdzie jest mało żywicy , albo jest jeszcze lejna ( z końca wydruku) to spoko w miarę sobie poradzi.
Ale tam gdzie jest przy płycie już trochę podżelowana to jest du** straszna...
Teraz zamówiłem izopropanol 30 litrów do tej ultradźwiękowej , jak przyjdzie to zobaczymy.
Tylko ,że tą IPE będę musiał filtrować jakoś bo jak się zabrudzi to następne wydruki będzie syfić też...
Ma ktoś jakieś sprawdzone sposoby?
A może ta moja żywica tak ma? Używam Anycubic tough ze względu na to ,że robię gwinty w tym i elementy które muszą wytrzymać...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Mycie wydruków żywicznych 3D
Objet (teraz strarasys) do swoich drukarek żywicznych daje komorowe myjki ciśnieniowe. To się nieźle sprawdza, mimo że nie rozpuszcza żywicy. A z metod recznych, to pędzelek jest lepszy niż myjki ultradźwiękowe.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Pędzelek spoko. Tylko jak masz podpory które mają z 5mm i są od spodu przedmiotu to ciężko dojść.
Właśnie też zastanawiałem się nad ciśnieniową.
Jak IPA i ultradźwięki się nie sprawdzą to pójdzie ciśnieniową. Ogarnę coś na wzór małej kabiny do piaskowania.
Właśnie też zastanawiałem się nad ciśnieniową.
Jak IPA i ultradźwięki się nie sprawdzą to pójdzie ciśnieniową. Ogarnę coś na wzór małej kabiny do piaskowania.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Ja odrywam podpory przed myciem, używam wodnorozpuszczalnej żywicy.
Myje w kuble psikając takim pistoletem do oprysków roślin, oczywiście rękawice gumowe(takie do kibli) plus maska.
Myje w kuble psikając takim pistoletem do oprysków roślin, oczywiście rękawice gumowe(takie do kibli) plus maska.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Próbowałem odrywać przed myciem , ale są można powiedzieć gumowe i ciężko jest je oderwać a jak już się pourywają to powierzchnia po nich wydaje się gorsza niż odrywając po utwardzeniu.
Obstawiam ,że ta wodorozpuszczalna nie ma takich dobrych właściwości jak ta tough...
Obstawiam ,że ta wodorozpuszczalna nie ma takich dobrych właściwości jak ta tough...
-
Nie mam porównania niestety nigdy nie używałem innej.
Dlatego trzeba ustawiać obiekt tak by podpory były tam gdzie to niema znaczenia Albo można przeszlifować.
U mnie się bardzo łatwo odrywają. Może za długo naświetlasz.
Dlatego trzeba ustawiać obiekt tak by podpory były tam gdzie to niema znaczenia Albo można przeszlifować.
U mnie się bardzo łatwo odrywają. Może za długo naświetlasz.
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Kurcze powiem szczerze ,że właśnie posprawdzałem i jest dostępna żywica ABS like i jest ona wodorozcienczalna i jak patrzę po parametrach to bardzo spoko. Chyba zamówię na próbę tej żywicy i popróbuję myć w tej myjce z wodą + pędzel ewentualnie.
-
Ja używam "Anycubic ABS-Like V2 Szara".
Trzeba tylko pilnować by dobrze wysuszyć przed naświetleniem inaczej będą białe plamy.
Ekspozycje mam na 1.5sekundy. Drukarka Photon mono M5s.
Trzeba tylko pilnować by dobrze wysuszyć przed naświetleniem inaczej będą białe plamy.
Ekspozycje mam na 1.5sekundy. Drukarka Photon mono M5s.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ja uzywam anycubic tough 2 spoko jak chodzi o właściwości mechaniczne i dużo mniej smierdzi od zwykłych, nie mówiąc o wodorozcienczalnych.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!