Żywotność nieużywanej tuby laserowej

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

bas01
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Re: Żywotność nieużywanej tuby laserowej

Post napisał: bas01 » 08 lut 2025, 21:03

Oczywiście ,że trzeba pytać i automatycznie mam pytanie ,czy w kosmosie tam gdzie lata sputnik jest próżnia idealna czy są jakieś wyziewy z ziemi ?
Tuba nieużywana szybciej psuje się ze względu na to ,że leży na jednym boku i dostanie odleżyn do tego stopnia normalnie ,to się nazwywa w mechanice kwantowej tarcie statyczne ,bebechy odkształcają się samoczynnie i nastąpi zwarcie w wyniku grawitacji itp nacisk na jeden bok i wszystko :P Takie jest moje zdanie 8)
AAA! muszę dopowiedzieć ,mój karawan został uziemniony na 3 miesiące ,następnie odpaliłem go i pojechałem na cmentarz ,cmentarzysko opon miałem na myśli ,wszystkie cztery chińskie gumy do wymiany zrobiły się jakieś kwadratowe ,to oznacza leżak magazynowy ...

nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić

Awatar użytkownika

Autor tematu
Damian1
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Post napisał: Damian1 » 09 lut 2025, 11:04

Kompletnie nie spodziewałem się, że wymiana doświadczeń i opinii na podany temat będzie taka ciężka.
tuxcnc pisze:
08 lut 2025, 16:54
Damian1 pisze:
08 lut 2025, 14:49
tuxcnc w założonym wątku nie padło stwierdzenie, że nieużywane tuby psują się szybciej niż używane. Chodziło wyłącznie o omówienie sensu posiadania zapasowej tuby i tego jak dynamiczny może być proces (o ile w ogóle występuje) psucia się nieużywanej tuby.
No to jak wytłumaczysz to:
Damian1 pisze:
07 lut 2025, 15:04
Czy długi okres nieużywania tuby ma na nią szkodliwy wpływ i warto użyć ją chociaż 2-3 razy w miesiącu?
tuxcnc zacytowany tekst nie spełnia definicji twierdzenia. Samo pytanie zadałem, na podstawie informacji, które znalazłem w zamieszczonym już tutaj wątku, gdzie pada opinia, że tuby laserowe nie przepadają za długimi przestojami w pracy:
https://www.cnczone.com/forums/laser-en ... -tube.html

qqaz pisze:
08 lut 2025, 16:19
Niewiele się dowiesz wobec braku informacji jaka tuba była gdy jeszcze młoda była. Czyli nie ma co porównywać.
W moim przypadku mowa o tubie, która jest używana kilka lat i jeszcze trzyma się całkiem dobrze. Miernika nie posiadam, jej potencjalny spadek sprawności będę mógł ocenić jedynie po parametrach pracy.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tuxcnc » 09 lut 2025, 11:29

Damian1 pisze:
09 lut 2025, 11:04
tuxcnc zacytowany tekst nie spełnia definicji twierdzenia. Samo pytanie zadałem, na podstawie informacji, które znalazłem w zamieszczonym już tutaj wątku, gdzie pada opinia, że tuby laserowe nie przepadają za długimi przestojami w pracy
Po jasną cholerę odwracasz kota ogonem?
Prawda jest taka, że naczytałeś się w necie głupot, więc przyszedłeś tutaj zapytać czy to prawda.
Na szczęście to Ty masz problem a nie ja, więc nie muszę kontynuować tej kretyńskiej "dyskusji" o spełnianiu definicji.
EOT

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: atom1477 » 09 lut 2025, 12:25

tuxcnc pisze:
09 lut 2025, 11:29
Prawda jest taka, że naczytałeś się w necie głupot, więc przyszedłeś tutaj zapytać czy to prawda.
Tego nikt nie negował!
Negujemy to:
tuxcnc pisze:
07 lut 2025, 21:59
Przypominam, że tematem wątku jest debilne twierdzenie, że tuba nieużywana psuje się szybciej od pracującej
Ty Tux po prostu nie odróżniasz twierdzenia od pytania, i zakładasz że nawet pytanie od razu jest debilne.
Już w drugim poście (pierwszy to ten z pytaniem) padła odpowiedz że tuba nie regeneruje się od włączania, a czas psucia się nieużywanej tuby będzie wynosił nawet kilkadziesiąt lat.
Tyś się jednak przyczepił, insynuując że padały jakieś twierdzenia że niby tuba się psuje o wiele szybciej.
A takich twierdzeń nie było ani w pytaniu, ani w udzielanych odpowiedziach. To tylko i wyłącznie twoja nadinterpretacja, połączona z niewiedzą i ignorancją techniczną.
EOT.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 09 lut 2025, 13:15

atom1477 pisze:
09 lut 2025, 12:25
tuxcnc pisze:
Tego nikt nie negował!
Negujemy to:
tuxcnc pisze:
Przypominam, że tematem wątku jest debilne twierdzenie, że tuba nieużywana psuje się szybciej od pracującej
Ty Tux po prostu nie odróżniasz twierdzenia od pytania, i zakładasz że nawet pytanie od razu jest debilne.
Już w drugim poście (pierwszy to ten z pytaniem) padła odpowiedz że tuba nie regeneruje się od włączania, a czas psucia się nieużywanej tuby będzie wynosił nawet kilkadziesiąt lat.
Tyś się jednak przyczepił, insynuując że padały jakieś twierdzenia że niby tuba się psuje o wiele szybciej.
A takich twierdzeń nie było ani w pytaniu, ani w udzielanych odpowiedziach. To tylko i wyłącznie twoja nadinterpretacja, połączona z niewiedzą i ignorancją techniczną.
EOT.
Znowu robisz gównoburzę, bo musi wyjść na twoje.
Tematem wątku jest debilne twierdzenie, że tuba nieużywana psuje się szybciej od pracującej.
TEMATEM !!!
Nie ważne kto tak twierdził i gdzie (jakiś debil w Internecie), tylko fakt, że o tym jest rozmowa.
Gdyby nikt tak nie twierdził, toby się autor wątku o to nie pytał.
Jak się pyta, to jest to temat rozmowy.
A teraz obaj się ode mnie odpieprzcie, bo nie mam zamiaru tłumaczyć się z czegoś, czego nigdy nie twierdziłem.
EOT

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 09 lut 2025, 13:21

To jak Twoim zdaniem należało zadać pytanie, żebyś tematu nie uznał za debilny?
Ogarnij się człowieku.
A co do odpieprzenia się od Ciebie: jedno Ci powiem: swoim zachowaniem tylko zachęcasz żeby się przyczepiać. Załóż teraz jakikolwiek temat na forum, a niejedna osoba Ci powie że Twój temat jest debilny.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: WZÓR » 09 lut 2025, 13:27

tuxcnc pisze:
09 lut 2025, 13:15
atom1477 pisze:
09 lut 2025, 12:25
tuxcnc pisze:
Tego nikt nie negował!
Negujemy to:
tuxcnc pisze:
EOT.
Znowu robisz gównoburzę, bo musi wyjść na twoje.
Tematem wątku jest debilne twierdzenie, że tuba nieużywana psuje się szybciej od pracującej.
TEMATEM !!!
Nie ważne kto tak twierdził i gdzie (jakiś debil w Internecie), tylko fakt, że o tym jest rozmowa.
Gdyby nikt tak nie twierdził, toby się autor wątku o to nie pytał.
Jak się pyta, to jest to temat rozmowy.
A teraz obaj się ode mnie odpieprzcie, bo nie mam zamiaru tłumaczyć się z czegoś, czego nigdy nie twierdziłem.
EOT
tuxcnc , chłopie ogarnij się . :roll:

......

EOT to potoczne i raczej nieuprzejme wyrażenie stosowane w komunikacji internetowej, zwłaszcza na forach, mające wskazywać na to, że używająca go osoba uważa dyskusję za zakończoną i nie ma zamiaru więcej zabierać głosu w danym wątku.

A ty klepiesz ten EOT jeden za drugim i dalej siedzisz w tym wątku.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: jasiu... » 09 lut 2025, 13:46

End Of Topic.

Ale to trzeba wiedzieć :mrgreen:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 09 lut 2025, 14:30

jasiu... pisze:
09 lut 2025, 13:46
End Of Topic.

Ale to trzeba wiedzieć :mrgreen:
No i co z tego, skoro piszę EOT a w odpowiedzi lecą kolejne inwektywy.
Mam nie reagować?

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 09 lut 2025, 14:36

Tak, masz nie reagować, bo to Ty piszesz EOT. Piszesz to w swoim imieniu.
Napisanie EOT nie jest rozkazem dla innych żeby też przestali pisać.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”