Od pewnego czasu dostaję pytania na PW odnośnie Syil X7, wrzucam odpowiedzi na najczęściej powtarzające się:
1. od miesiąca jest już przedstawiciel (Virocast) na Polskę, można się kontaktować, pod koniec wakacji mają mieć u siebie modele ekspozycyjne X9 i T5
2. Syil dogadał się z Simensem, Sinumerik będzie kosztować 50% dotychczasowej ceny,
3. waga maszyny: 2 tony, oryginalne stopy (3 szt.) moim zdaniem do niczego się nie nadawały, od razu zamieniłem na wibroizolatory fi 160mm:
https://www.elesa-ganter.pl/pl/pol/Wibr ... atory--LWA
4. Frezarka pracuje u mnie po 2-3 godziny dziennie, wymiary detali powtarzalne. Maszynę sprowadzałem na własną rękę. Transport morski ok. 1.5 miesiąca, maszyna dobrze zabezpieczona. Obrabiane jest aluminium AW-5083, głównie bloki cieplne do
komputerów przemysłowych fanless 13. generacji,
5. drobne problemy z czujnikiem wysokości narzędzia, nie zawsze zadziała za pierwszym razem, trzeba będzie zajrzeć do środka. Sonda działa bezproblemowo.
6. sterowanie Sinumerik 828D - przechodziłem z Macha więc to mój pierwszy kontakt, co mnie przekonało to obszerna dokumentacja, jest symulacja Sinutrain na PC, na maszynie również można podejrzeć etapy obróbki, z tego wyboru jestem najbardziej zadowolony
7. z tego co można przeczytać na grupie FB chińskie sterowanie Syntec stosowanie w frezarkach Syil również ma swoich zwolenników
8. imadła LANG - pewność mocowania, szybka zamiana na mniejsze/większe, do 4 osi super, polecam
9. wrzeciono tajwańskie CELLS HSK-40E 30k rpm, chłodzenie wodą, brak problemów