Łożyska wrzeciona - ST35Y

Dyskusje na temat maszyn HAAS

Autor tematu
wiktoriano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Łożyska wrzeciona - ST35Y

Post napisał: wiktoriano » 30 sty 2025, 10:24

Witam.
Pacjent z 2017 r. ST-35Y. (sterowanie NIE NGC)
Uchwyt LMC 315, prześwit 100. Silnik 20kw. Zazwyczaj obróbka rury grubościennej 70x14x1,2m
Po ośmiu latach zaczęły huczeć łożyska na wrzecionie. Z pojemnika w ciągu tych 8 lat ubyło 40% oleju.
Nie dało się tego dźwięku nie słyszeć, myślałem że mi odbija i że już słyszę przepływający prąd przez kable :D ale sytuacja się wyjaśniła, po ręcznym zakręceniu wrzeciona na wyłączonej maszynie.
Ze wstępnych informacji, które uzyskałem, łożyska są osadzone na gorąco, albo zamknięte na gorąco? Wstępny koszt wymiany całego wrzeciona w rozmowie telefonicznej wyceniono na 25-30 tys. zł
Zmieniłem fabryczny parametr "819" z "15" na "1" i objawy ustąpiły.
819 ma związek z parametrem 817, który ma być ustawiony na 2.
817=1 to chyba inne smarowanie.

Jaki wy macie czas ustawiony w parametrze 819?
Jak myślicie na ile teraz przestawić, 5? (minut pracy wrzeciona) Spada gdzieś mniej więcej półtorej kropli.

TechnicznyXYZ
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Re: Łożyska wrzeciona - ST35Y

Post napisał: TechnicznyXYZ » 01 kwie 2025, 14:11

Która firma wyceniła ci naprawę Wrzeciona HAAS ST-35Y aż na 25-30 tyś zł jeśli można wiedzieć ?

Regenerowałem wrzeciono do HAAS-a może nie do ST-35Y ale do tokarki ST-30 i koszt naprawę pełnej regeneracji był dużo niższy ale ja miałem naprawdę zdewastowane wrzeciono otrzymałem zdjęcia na bierząco z rozbiórki i pomiarów więc wiem przynajmniej że mnie nie oszukali a faktycznie wewnątrz wyglądało jak tak jak mi opisali na ofercie.

Jak chcesz poszukam kontaktu do nich może wyceń w innym miejscu regenerację wrzeciona ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „HAAS”