Pytanie o zastosowanie pojedynczej szyny pod support.

Dyskusje dotyczące budowy amatorskich tokarek CNC lub modernizacji maszyn konwencjonalnych.
Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Pytanie o zastosowanie pojedynczej szyny pod support.

Post napisał: tuxcnc » 17 sty 2025, 05:25

qqaz pisze:
16 sty 2025, 23:15
dołóż jedno zwykłe łożysko toczne które prowadzone na bieżni syny wytworzy wystarczające napiecie kasujace wszelkie luzy.
Partactwo i druciarstwo.

Autor tematu
getbeterr
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: getbeterr » 18 sty 2025, 04:30

A co sadzicie o zastosowaniu stolu indeksujacego jako imaka automatycznego? Konkretnie Weiss tc 150t? Mam pdf i nie wiem czy dobrze rozumiem parametry dla tarczy obrotowej:
"permissible working
force acting vertically at
the locked rotating plate
and within the nominal
diameter - 5500N"

To znaczy, ze na krawedzi tej tarczy moge przylozyc max 550kg kiedy mam ja zablokowana na pozycji tak? I drugi parametr:

Permissible tangential
moment at the lokked
rotating plate 150Nm

Czyli jesli czubek noza bede mial odsuniety od osi dajmy na to o 200mm to powinien wytrzymac 750Nm?
Potrzebuje potwierdzenia, ze dobrze to rozumiem lub kogos, kto wyprowadzi mnie z bledu. Wiem, ze w dokumentacji sa rysunki z wektorami tych sił ale nie wiem czy dobrze to czytam.

Obrazek

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Robert_K » 18 sty 2025, 09:35

Według mnie się nie sprawdzi:

W większości przypadków głowic obrotowych tarcza obrotowa jest dociągana do korpusu hydraulicznie/na sprężynach (bardzo mocnych) a luzowana pneumatycznie, ewentualnie tanie chińskie głowice mają docisk na gwincie - jedne obroty obracają głowice a drugie powodują dokręcenie docisku.
W stole indeksującym, który wrzuciłeś nie ma niczego takiego. Tam jest jedno łożysko igiełkowe po obwodzie u góry pod tarczą obrotową i nieco niżej jedno łożysko kulkowe skośne (dużo mniejsze niż to igiełkowe), żeby cały wał obrotowy "skasować", w sensie przy dokręcaniu łożyska skośnego kasujesz luz na talerzu - wszelkie siły odchylające obrotowy talerz będą przenoszone tylko przez to jedno łożysko.

Problem polega na tym, że odległość pomiędzy tymi łożyskami z perspektywy wału jest bardzo mała, co przy obciążeniach bocznych będzie powodowało uginanie całości. Poza tym mam wrażenie że dane powyżej dotyczą raczej typowego zastosowania, kiedy coś leży na tym stole równomiernie z każdej strony i on ma tym tylko zakręcić, przy nierównomiernym obciążeniu podanym tylko z jednej strony może być mniej kolorowo z tymi niutonami. Wreszcie trzecia sprawa - nie wiem jak chcesz zamontować to na maszynie, ale jeśli tak, jak jest na ostatnim obrazu (oś obrotu talerza poziomo) to wydaje mi się, że ten mechanizm nie jest przeznaczony do pracy w tej pozycji - uszczelnienie pomiędzy korpusem a talerzem obrotowym nie jest przystosowane do ciągłego uszczelniania oleju.

Poza tym mechanizm nie ma hamulca - hamulec jest montowany na silniku.

Pozdrawiam.

Autor tematu
getbeterr
Posty w temacie: 5

Post napisał: getbeterr » 18 sty 2025, 13:59

Producent dopuszcza prace w pozycji pionowej jak i poziomej. Planuje zamocowac go wlasnie tak jak pisales. Hamulec nie jestem pewien czy jest potrzebny wogole. Oryginalny silnik ma.hamulec ale wedlug mnie jest on po to aby zatrzymac sie szybciej w czasie bardzo szybkiej pracy stolu obrotowego a nie po to aby trzymac stol w pozycji. Rozbieralem to i w pozycjach zablokowanych piny prowadzace ktore ustalaja pozycje tarczy siedza w kanalach wyfrezowanych rownolegle do osi slimaka wiec sa niejako samoblokujace sie na pozycji. W skosny kanal wchodza tylko podczas zmiany pozycji. Swoja droga bardzo sprytnie to jest wymyslone. Nie moge znalezc informacji odnosnie rownomiernosci obciazenia na tarczy ale nie poddaje sie i nadal szukam jakichs wskazowek - niestety oprocz info podawanych przez producenta niewiele tego jest w internetach.

Robert_K
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Robert_K » 18 sty 2025, 14:19

getbeterr pisze:Oryginalny silnik ma.hamulec ale wedlug mnie jest on po to aby zatrzymac sie szybciej w czasie bardzo szybkiej pracy stolu obrotowego a nie po to aby trzymac stol w pozycji
Muszę Cię zmartwić ale się mylisz, jest dokładnie odwrotnie. Hamulec jest załączany tylko w momencie kiedy stół jest na pozycji i odblokowywany jeszcze zanim silnik zacznie nim kręcić.

Myślę że żadnych wskazówek nie znajdziesz a najbardziej miarodajna będzie próba praktyczna - zamontuj to tak jak planujesz i spróbuj toczyć, wtedy najlepiej sprawdzisz czy to się nada.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Amatorska Tokarka CNC”