ploter frezujący - jak wycinać małe elementy mosiężne oraz je zamocować

Plotery tnące

Autor tematu
Rooney
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

ploter frezujący - jak wycinać małe elementy mosiężne oraz je zamocować

Post napisał: Rooney » 16 sty 2025, 05:47

Witam kupilem ploter frezujący firy seron stadart o dużym polu roboczym 3100 x 2100 i chciałbym wykorzystać również go do wycinania małych elemetow ( litery wielkości 10mm x 5mm) w mosiądzu ogrubości 0,6mm. jest to cos nowego dla mnie i prosze o pomoc:
1 jak najlepiej zastosować ich mocowanie do stołu próżniowego na podkładzie
2 jakiej firmy frezy polecacie by były super jakosci gdyż ich średnice będą dość niskie
3 litery w efekcie końcowym nie są ze sobą połączone czy zastosować jakieś połączenie podczas pisania programu czy jest inna dobra technika by nie wypadały/przemieszczały sie podczas frezowania?
4 jaką prędkosć wrzeciona sugerujecie podczas takiej pracy?

Z góry dziękuje za poświecony czas dla osób, które zechcą mi pomóc w tym temacie

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: ploter frezujący - jak wycinać małe elementy mosiężne oraz je zamocować

Post napisał: oprawcafotografii » 16 sty 2025, 07:39

Spróbuj najpierw frezem grawerskim wygrawerować takie literki na powierzchni blachy bez wycinania na wylot.
Jak będzie to bardzo ładnie wyglądać to pójdziesz dalej. Może być tak, że dokładność maszyny na to nie pozwoli...
Pa próbę nie musisz w blasze mosiężnej - możesz kawałek laminatu pokrytego miedzią przykleić taśmą do stołu...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: tuxcnc » 16 sty 2025, 12:17

Rooney pisze:
16 sty 2025, 05:47
Witam kupilem ploter frezujący firy seron stadart o dużym polu roboczym 3100 x 2100 i chciałbym wykorzystać również go do wycinania małych elemetow ( litery wielkości 10mm x 5mm) w mosiądzu ogrubości 0,6mm. jest to cos nowego dla mnie i prosze o pomoc:
1 jak najlepiej zastosować ich mocowanie do stołu próżniowego na podkładzie
Zasadniczo głupi pomysł, ale spróbować nie zaszkodzi.
Po pierwsze. użyj jakiejś płyty o stosunkowo dużej powierzchni, pomiędzy stołem próżniowym a obrabianym detalem.
W ostateczności nawet płyty meblowej. Zamocować detal możesz dowolnie, albo śrubami, albo cienką taśmą dwustronna, a nawet klejem Kropelka (po podgrzaniu opalarką klei puści, mosiądzowi nic się nie stanie).
Po drugie, tnij w tym rogu stołu, gdzie jest najbliżej do silników (będziesz miał najmniejsze błędy od ugięć i wibracji).

Autor tematu
Rooney

Post napisał: Rooney » 16 sty 2025, 13:55

Tuż CNC dziękuję .
Nie do końca rozumiem w którym rogu najbliżej silników ? Napędzających wrzeciono ? Bo silniki napędowe bramy mam po obu stronach .

Czy ktoś ma jeszcze jakieś propozycje ?

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tuxcnc » 16 sty 2025, 15:38

Rooney pisze:
16 sty 2025, 13:55
Bo silniki napędowe bramy mam po obu stronach .
No to po dowolnej stronie, ale nie na środku.
Tak w wielkim skrócie, to nie da się pogodzić dużych rozmiarów z dużą dokładnością i małą masą maszyny. Dlatego tnąc takie drobiazgi na dużym ploterze, można mieć różne rezultaty w różnych miejscach stołu.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 sty 2025, 16:42

tuxcnc pisze:
16 sty 2025, 12:17
Po pierwsze. użyj jakiejś płyty o stosunkowo dużej powierzchni, pomiędzy stołem próżniowym a obrabianym detalem.
W ostateczności nawet płyty meblowej.
Nie doradzaj głupot.
Płyta meblowa jest fatalnym materiałem na podkład, bo przefrezowanie jej frezem do metalu bardzo szybko zniszczy frez (płyta zawiera masę zanieczyszczeń i w zasadzie tylko frez diamentowy jest w stanie to znieść rozsądnie długo).
Jeśli już używać tego typu podkładu, to HDF/mdf.

Co do autora.
Plotery seron to nie są wiotkie zabawki z profili aluminiowych, ale solidne maszyny. Nie ma co przesadzać, da się z rozsądkiem w miękkich metalach pracować.
Generalnie frezowanie w blasze i to takiej cienkiej jest dość trudne. Blacha będzie drgać, podnosić się itd.
Drugi problem to niewielki rozmiar elementów - 10x5mm to bardzo małe pizdryki, będą odpadać.
Można stosować mostki, ale potem trzeba je usuwać i szlifować.
Dlatego najlepiej blachę kleić do podkładu, np. na wspomnianej wcześniej taśmie dwustronnej - blacha nie będzie drgać a i element na końcu nie odpadnie jeśli się mądrze obróbkę ustawi.

cawboy
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: cawboy » 16 sty 2025, 17:42

tuxcnc pisze:W ostateczności nawet płyty meblowej.
drzasiek90 pisze:Nie doradzaj głupot.
drzasiek90 pisze:Płyta meblowa jest fatalnym materiałem na podkład
drzasiek90 pisze:Jeśli już używać tego typu podkładu, to HDF/mdf.

Coś mnie ominęło? nie wiedziałem że zaprzestano produkować płyty meblowe z mdf-u...
Rooney pisze: litery wielkości 10mm x 5mm

Wiesz jakiej średnicy frezy musisz używać do tych liter? Nie ta maszyna, nie to wrzeciona, ale kibicuję. Pochwal się efektami.
Krak.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 sty 2025, 18:00

cawboy pisze:
16 sty 2025, 17:42
Coś mnie ominęło? nie wiedziałem że zaprzestano produkować płyty meblowe z mdf-u...
Jedź do hurtowni płyt meblowych i poproś płytę meblową, zobaczysz czy zapytają o mdf :)
Dostaniesz płytę meblową wiórową.
Jak chcesz mdf to mówisz, że chcesz płytę z mdf.
Gdyby tuxowi chodziło o mdf to by napisał MDF :)

W stolarstwie płyta mdf to standardowy podkład, idealny na stół podciśnieniowy bo przepuszcza powietrze.
Jest też stosunkowo niedroga i lekko skrawalna, więc frez który przechodzi na wylot "buszuje" w mdf.

cawboy

Post napisał: cawboy » 16 sty 2025, 18:47

drzasiek90 skąd wiesz o co tuxowi chodziło? mdf to standardowy podkład? bzdury piszesz, np: fronty kuchenne z mdfu to też podkład? mdf laminowany i płyta z mdfu później fornirowana, to dalej podkład???.
Zatrzymałeś się na "paździerzach" że takie brednie wypisujesz? a może czas zmienić hurtownię?
Krak.

drzasiek90
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: drzasiek90 » 16 sty 2025, 19:23

cawboy pisze:
16 sty 2025, 18:47
drzasiek90 skąd wiesz o co tuxowi chodziło? mdf to standardowy podkład? bzdury piszesz, np: fronty kuchenne z mdfu to też podkład? mdf laminowany i płyta z mdfu później fornirowana, to dalej podkład???.
Zatrzymałeś się na "paździerzach" że takie brednie wypisujesz? a może czas zmienić hurtownię?
Klej za bardzo uderzył? O co ci chodzi?
Ewidentnie jakieś problemy z czytaniem ze zrozumieniem u ciebie występują.

Standardowa płyta meblowa to płyta wiórowa pokryta laminatem.
Występuje też w formie surowej (bez laminatu).
Mdf to materiał a nie płyta meblowa. Oczywiście, że robi się np. fronty meblowe z mdf, występują także płyty meblowe z mdf, ale to nie jest standardowa płyta meblowa.
Zwróciłem uwagę, aby gość nie wziął płyty meblowej ze starej szafki i nie podłożył pod materiał jako podkład - bo to będzie na 99 procent płyta wiórowa. Czego nie rozumiesz?
cawboy pisze:
mdf to standardowy podkład? bzdury piszesz, np: fronty kuchenne z mdfu to też podkład? mdf laminowany i płyta z mdfu później fornirowana, to dalej podkład???.
Wytłumaczę łopatologicznie, skoro rozumienie tekstu czytanego idzie ci nieco gorzej.

Napisałem tak: W stolarstwie płyta mdf to standardowy podkład
Według ciebie oznacza to, że każda płyta mdf to podkład?
A jak napiszę, że kwadrat to prostokąt to według ciebie każdy prostokąt jest kwadratem?
W stolarstwie, np. na ploterach frezujących, STANDARDOWO JAKO PODKŁAD STOSUJE SIĘ MDF/HDF.
NIE OZNACZA TO, ŻE KAŻDY MDF TO PODKŁAD!
Czy teraz zrozumiałeś?
cawboy pisze:
Pudło. Akurat usługowo frezuję dla stolarzy, trochę w tym siedzę.
Te materiały akurat są mi dobrze znane.
Ostatnio zmieniony 16 sty 2025, 19:25 przez drzasiek90, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”