"czarna magia"
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
"czarna magia"
Witam
Mam taki problem
Zciągnąłem z Netu rysunek zapisany (jpg) do Corela 9
Zapisałem jako PLT zamknąłem.
Otwarłem zapisany plik i nic - pusta strona
To samo jest jak zapiszę jako "dxf"
Jak sam narysuję jakiś kształt zapis i odczyt jest bez problemów
Czy jest możliwe że rysunek jest w jakiś sposób zabezpieczony przed takim działaniem czy po prostu coś źle robię ?
Mam taki problem
Zciągnąłem z Netu rysunek zapisany (jpg) do Corela 9
Zapisałem jako PLT zamknąłem.
Otwarłem zapisany plik i nic - pusta strona
To samo jest jak zapiszę jako "dxf"
Jak sam narysuję jakiś kształt zapis i odczyt jest bez problemów
Czy jest możliwe że rysunek jest w jakiś sposób zabezpieczony przed takim działaniem czy po prostu coś źle robię ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Pliki jpg – to bitmapy, CorelDrow to grafika wektorowa. Jotpegi można obrabiać ale w Corel Photo-Paint. Ale z tego co piszesz to wydaje mi się, że nie niezbyt się poruszasz po aplikacjach Corela.
Do przerobienia bitmapy na wektor służy CorelTRACE, ale to też zależy jak masz zainstalowanego Corela z jakimi opcjami.
Jak przerabiam bitmapę na wektor robię to ręcznie, obrysowując rysunek, obrabiają go najpierw Corel Phot-Piint (wychodzi najlepiej).
Aby opisywać co i jak należy zrobić, to może innym razem, byłoby tego sporo. Odezwij się na priwa, prześlij tego jotpega albo wskaż miejsce skąd go ściągnąłeś. Powiem jak zrobić albo Ci to zrobię.
[ Dodano: 2008-11-21, 08:38 ]
A to adres mojej strony, trochę się tym bawiłem:
http://www.idn.org.pl/corel/
Do przerobienia bitmapy na wektor służy CorelTRACE, ale to też zależy jak masz zainstalowanego Corela z jakimi opcjami.
Jak przerabiam bitmapę na wektor robię to ręcznie, obrysowując rysunek, obrabiają go najpierw Corel Phot-Piint (wychodzi najlepiej).
Aby opisywać co i jak należy zrobić, to może innym razem, byłoby tego sporo. Odezwij się na priwa, prześlij tego jotpega albo wskaż miejsce skąd go ściągnąłeś. Powiem jak zrobić albo Ci to zrobię.
[ Dodano: 2008-11-21, 08:38 ]
A to adres mojej strony, trochę się tym bawiłem:
http://www.idn.org.pl/corel/