Skąd te ceny ZX7016 - Zośka
Zosia, czemuśty taka droga
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Skąd te ceny ZX7016 - Zośka
Bardzo wątpię w poustawiane płaszczyzny jakiejkolwiek chińskiej maszyny w takich piniądzach...
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Posty w temacie: 3
Zależy kto ją zrobił i na czyje zlecenie. Ja już nie pamiętam skąd kupowałem tak z głowy. Ale jak podpiąłem czujnik zegarowy do wrzeciona i zrobiłem obrót to stwierdziłem że jak ją zacznę ustawiać to pewnie będzie gorzej niż fabrycznie. Tzn była bardzo dobrze ustawiona płaszczyzna względem stołu. Wiadomo że jak chcesz robić w setkach duże elementy to nie kupujesz ZX7016 tylko jakąś starą frezarkę o wadze ponad tony albo i dwóch.
Do takich prac trzeba mieć sztywna maszynę a nie kawałek rury od chińczyka jaką ZX7016 jest.
Za to w mojej kosztem ustawienia tych płaszczyzn była spieprzona elektryka która wywaliła korki na dzień dobry. Ten plastik z elektryką dali taki malutki że po prostu tam ciężko było w ogóle te przewody zmieścić.
Do takich prac trzeba mieć sztywna maszynę a nie kawałek rury od chińczyka jaką ZX7016 jest.
Za to w mojej kosztem ustawienia tych płaszczyzn była spieprzona elektryka która wywaliła korki na dzień dobry. Ten plastik z elektryką dali taki malutki że po prostu tam ciężko było w ogóle te przewody zmieścić.
-
- Posty w temacie: 2
Twierdzenie, że "Zośka" nie nadaje się do niczego i nic nie da się na niej zrobić, jest mocną przesadą.
Jest to całkiem przyzwoita wiertarka współrzędnościowa, na której od biedy da się coś przefrezować.
Natomiast próba użycia jej jako frezarki kończy się zniszczeniem materiału i narzędzia, bo to nie jest frezarka.
Jest to całkiem przyzwoita wiertarka współrzędnościowa, na której od biedy da się coś przefrezować.
Natomiast próba użycia jej jako frezarki kończy się zniszczeniem materiału i narzędzia, bo to nie jest frezarka.
-
- Kontakt:
Takim pomiarem jak opisujesz, to najwyżej sprawdziłeś czy oś obrotu wrzeciona jest prostopadła do płaszczyzny stołu. Ale niestety ten pomiar niewiele daje i jest o wiele za mało. Bo taki pomiar może ci wyjść dobrze nawet jak prawie wszystko inne jest źle.
-
Chyba że zalejesz kolumnę epoxybetonem lub wymienisz na pełnometalową. Wtedy staje się amatorską frezarką. No może z tym wyjątkiem że nadal oś Z ma taką dokładność jak łopata. Ale frezować mięką stal a już szczególnie aluminium się da.tuxcnc pisze: ↑05 sty 2025, 08:27Twierdzenie, że "Zośka" nie nadaje się do niczego i nic nie da się na niej zrobić, jest mocną przesadą.