Tokarka - proszę o identyfikację
Tokarka do prac garażowych amatorskich
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
Tokarka - proszę o identyfikację
Witam wszystkich
Jestem tutaj nowy i pewnie niektóre z moich pytań mogą być śmieszne ale dla mnie jako początkującego ważne. Proszę o zrozumienie i pomoc. Zadatkowałem tokarkę o nazwie „Schramm” ale nigdzie nie mogę znaleźć w sieci nic na jej temat. Tokarka jest cała oryginalna wraz ze wszystkimi dodatkami widzianymi na załączonych zdjęciach. Kwota to 5 tys zł. Oglądałem różne tokarki typu Tsb20 ale niestety są tak dojechane i chamsko pomalowane że zdecydowałem się na tą. Przyłożyłem zegar i ustawiłem na wale do którego przykręcane jest wrzeciono (imak). Nie ma odchyłek. Loże wydaje się nie ruszone. Reszta wyjdzie w praniu. Proszę o wypowiedzi dotyczące tej tokarki
Dane :
Tokarka uniwersalna niemiecka rok produkcji 1985
max dł toczenia 50 cm . W komplecie komplet kół do ciecia gwintow . Posuw automatyczny . 3 biegi plus na kazdym biegu 2 predkosci ..obroty lewe i prawe. Max szer toczenia 22 cm
Waga 200 kg wymiary 100 x 50 x122. Zasilanie 380v.
Jestem tutaj nowy i pewnie niektóre z moich pytań mogą być śmieszne ale dla mnie jako początkującego ważne. Proszę o zrozumienie i pomoc. Zadatkowałem tokarkę o nazwie „Schramm” ale nigdzie nie mogę znaleźć w sieci nic na jej temat. Tokarka jest cała oryginalna wraz ze wszystkimi dodatkami widzianymi na załączonych zdjęciach. Kwota to 5 tys zł. Oglądałem różne tokarki typu Tsb20 ale niestety są tak dojechane i chamsko pomalowane że zdecydowałem się na tą. Przyłożyłem zegar i ustawiłem na wale do którego przykręcane jest wrzeciono (imak). Nie ma odchyłek. Loże wydaje się nie ruszone. Reszta wyjdzie w praniu. Proszę o wypowiedzi dotyczące tej tokarki
Dane :
Tokarka uniwersalna niemiecka rok produkcji 1985
max dł toczenia 50 cm . W komplecie komplet kół do ciecia gwintow . Posuw automatyczny . 3 biegi plus na kazdym biegu 2 predkosci ..obroty lewe i prawe. Max szer toczenia 22 cm
Waga 200 kg wymiary 100 x 50 x122. Zasilanie 380v.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Tokarka - proszę o identyfikację
Przecież masz tabliczkę, to co tu identyfikować? Stoi jak byk DML200x500
W języku barbarzyńców znajdziesz sporo informacji:
https://www.google.pl/search?q=dml200x5 ... BHoECB4QBQ
W języku barbarzyńców znajdziesz sporo informacji:
https://www.google.pl/search?q=dml200x5 ... BHoECB4QBQ
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
producent jeszcze istnieje albo przynajmniej strona wisi https://www.schramm-lichner.de/produkte.htm
-
Bardziej chodziło mi bardziej to czy ktoś posiada taką tokarkę i co warta. Na co zwrócić uwagę. Jakie rozmiary noży, co warto zmienić itd. Czy można ją porównać do tokarki TSA 16 czy Tsb 20. Zawsze dobrze zapytać kogoś kto już temat zna.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Jak każdy wyrób DDR, prosty, dokładnie wykonany, trwały. Ta tokarka, używana zgodnie z zasadami, będzie służyła twoim wnukom. W porównaniu do TSA 16 pozwala na obróbkę większych przedmiotów. W linku powyżej masz podane jej parametry.
Dodane 11 minuty 50 sekundy:
Na zdjęciu widać, że tokarka miała jakąś kolizję - skrzywiona korbka suportu, jest też rysa na łożu, czy to nie jest pęknięcie ?
Dodane 4 minuty 34 sekundy:
Może to tylko brud zgarnięty przez suport.
Dodane 11 minuty 50 sekundy:
Na zdjęciu widać, że tokarka miała jakąś kolizję - skrzywiona korbka suportu, jest też rysa na łożu, czy to nie jest pęknięcie ?
Dodane 4 minuty 34 sekundy:
Może to tylko brud zgarnięty przez suport.
-
Grzegorz53 dziękuję za odpowiedź. Faktycznie to tylko brud gdyż sprawdziłem inne zdjęcia które posiadam. Jak wszystko dowiozę na miejsce i doczyszczę to zrobię wszystkie znane mi dotąd próby i pomiary. Skrzywiona korbka hmm faktycznie
nie zauważyłem.
Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Steryd - tak to brud. Dziękuję za uwagi.

Dodane 1 minuta 2 sekundy:
Steryd - tak to brud. Dziękuję za uwagi.
-
Dziękuję wszystkim za pomoc w identyfikacji jak również linki do informacji o tej tokarce
Jeżeli ktoś posiada taką tokarkę lub nabędzie to zapraszam do dyskusji. Zgromadziłem już troszkę informacji więc pomogę

-
Panowie posiadam szczęki prawe o nr 747 uchwytu o średnicy 130mm. Potrzebuje szczęki lewe. Ktoś pomorze ?