Planowanie trochoidalne

Autor tematu
Extcall
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Planowanie trochoidalne

Post napisał: Extcall » 26 gru 2024, 21:33

Witam,

W jaki sposób stworzyć planowanie trochoidalne kostki 25 mm x 50 mm w Fusion 360? Operacja 2D -> adaptacyjne usuwanie materiału 2D?

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Re: Planowanie trochoidalne

Post napisał: jasiekk7 » 27 gru 2024, 10:50

Szczerze mówiąc to nie wiem jak się planuje trochoidalnie, bo tę metodę używa się do wybierania kieszeni (i rowków). Jeżeli chcesz zgrubnie wybrać nadmiar materiału przy planowaniu to wybierasz adaptive2d i bardzo ładnie i wydajnie zbiera materiał. Potem planowanie naddatku głowicą, żeby wyszła ładna powierzchnia.

Autor tematu
Extcall
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Extcall » 27 gru 2024, 14:49

jasiekk7 pisze:
27 gru 2024, 10:50
Szczerze mówiąc to nie wiem jak się planuje trochoidalnie, bo tę metodę używa się do wybierania kieszeni (i rowków). Jeżeli chcesz zgrubnie wybrać nadmiar materiału przy planowaniu to wybierasz adaptive2d i bardzo ładnie i wydajnie zbiera materiał. Potem planowanie naddatku głowicą, żeby wyszła ładna powierzchnia.
Tak, wiadomo że stosuje się tę metodę do kieszeni i rowków.

Tylko w tym przypadku potrzebuję żeby narzędzie przejechało mi całą kostkę o wymiarach 25x50mm trochoidalnie w jednej osi (X).

Dorzucam "szkic".

Chciałbym żeby dojście i wyjście narzędzia było poza materiałem.
Załączniki
trochoidalnie.png

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 27 gru 2024, 15:41

Ale to nie ma sensu. Popatrz ile ci frez pójdzie w powietrzu (50%). Powinien zbierać spiralnie od zewnątrz do wewnątrz przy stałym cięciu materiału. To właśnie robi adaptive2d. O ile wejście jest zrozumiałe to po co wychodzić poza materiałem?

Jeżeli już musisz tak zrobić to trzeba ręcznie narysować szkic i ograniczyć nim ruchy. Wtedy procesor policzy sobie taką otwartą powierzchnię jak rowek.

Jak sam nie dojdziesz jak to może wieczorem siądę i pokaże.

jasiekk7

Post napisał: jasiekk7 » 27 gru 2024, 20:52

Rysujesz szkic na płaszczyźnie którą chcesz planować. Przy wejściu i wyjściu dajesz więcej niż średnica freza (ja mam frez 12, dałem offset 15mm). Na boki też trochę dobrze dodać. Zawsze też możesz podpowiedzieć procesorowi gdzie ma frez zaczynać.
Obrazek

Wybierasz 2d adaptive. W zakładce Geometry zaznaczasz szkic. Pamiętaj, żeby strzałka była w środku szkicu.
Obrazek

Jeżeli nie zamierzasz robić finalnego planowania to w zakładce Passes dobrze wybrać -> Stock to leave -> Radial -1

Finalnie otrzymujesz takie przejścia:
Obrazek

A prawidłowo (co sugerowałem w poście powyżej) powinno to wg mnie wyglądać tak:
Obrazek

ps
może być jeszcze konieczna zmiana parametrów w zakładce Linkin jeżeli będzie ci freza podnosiło przy pustych przejściach a tego chciałbyś uniknąć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Autodesk Software (Autocad, Inventor etc) ”