Solidcam obróbka 5osiowa
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Solidcam obróbka 5osiowa
Cześć, piszę teraz inżynierkę i mam model po skanowaniu i nie mam problem w Solidcam z obróbka 5-osiową. A dokładniej jak puszczam symulacje to ciągle jest kolizja narzędzia z przygotówką i nie wiem jak to ogarnąć a za max miesiąc muszę pracę oddać. Pomocy!
Ps. Dodam jeszcze że promotor nie jest zbytnio w stanie mi pomóc
Ps. Dodam jeszcze że promotor nie jest zbytnio w stanie mi pomóc
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Solidcam obróbka 5osiowa
Aloha

Do tego przy obróbce pięcioosiowej często trzeba się napracować przy jej ograniczeniach. To nie takie proste, jakby się wydawało. Pokaż co masz.
Pozdrawiam.
Dobre pytanie.Steryd pisze:A masz wybrany zgrubnie materiał?

Do tego przy obróbce pięcioosiowej często trzeba się napracować przy jej ograniczeniach. To nie takie proste, jakby się wydawało. Pokaż co masz.
Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
W solidcamie akurat dosc proste, bo jest opcja zaawansowane i tam mozna sobie dobrac obrobke głebokosci i na ile razy od powierzchni bazy na jakąś tam głebokość. Zalezy jeszcze jaką metodę wybrał, ja najczesciej biorę HSS, bo moge wybrac sobie powierzchnię którą chcę obrabiać, w metodach HSM czy HSR wyskakuje model i ch. Co prawda obróbka wieloosiowa rzadko mi sie trafia ale czasem sie trafia i trzeba to jakos ugryźć.Tylko ze przy wyborze narzędzi juz rządzi postprocek maszyny. Jakkolwiek na indexie robi sie całkiem fajnie, to multiaxis to jaja na maxa, bo muli sie masyna. tos kurim jakis 2535d czy jakos tak, takie duze a taka kiszka.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Kontakt:
No widziałem, w multiaxis tez mozesz sobie dobierac ilość przejsc wgłąb. Tak na marginesie nie okreslił czy te jego 5 osi jest na indexie czy płynna, bo mozesz se ustawić osie B i C pod jakimis kątami i obrabiac cos tam, a potem przestawic i zaś, multiaxis to wszystkie razem jadą, ale jak najbardziej jest mozliwa obrobka całosci bez wczesniejszej zgrubnej w 3c.
Dodane 5 minuty 35 sekundy:
A jesli chodzi o kolizje, to najczesciej pojawiają się albo na zbyt małym wycofaniu narzedzia, albo na tym ze ma za małą wysokosc narzedzia. albo za małą wysokosc krawędzi tnącej w stosunku do długosci narzedzia, duperele, ale trzeba to zwyczajnie sprawdzić, stąd własnie to skrawanie warstwami które równiez mozna ustawić, trzeba sie z tym przegryźć trochę.
Dodane 5 minuty 13 sekundy:
A jesli koles robi to na sucho w jakiejs tam wyimaginowanej maszynce, to lepiej niech da wysokie pole bezpieczenstwa gdzie moznaby sobie głowicą pomajtac bez kolizji. W rzeczywistej maszynce no niestety trzeba sie troche pogimnastykować.
Dodane 5 minuty 35 sekundy:
A jesli chodzi o kolizje, to najczesciej pojawiają się albo na zbyt małym wycofaniu narzedzia, albo na tym ze ma za małą wysokosc narzedzia. albo za małą wysokosc krawędzi tnącej w stosunku do długosci narzedzia, duperele, ale trzeba to zwyczajnie sprawdzić, stąd własnie to skrawanie warstwami które równiez mozna ustawić, trzeba sie z tym przegryźć trochę.
Dodane 5 minuty 13 sekundy:
A jesli koles robi to na sucho w jakiejs tam wyimaginowanej maszynce, to lepiej niech da wysokie pole bezpieczenstwa gdzie moznaby sobie głowicą pomajtac bez kolizji. W rzeczywistej maszynce no niestety trzeba sie troche pogimnastykować.
-
"Koleś" robi symulację do dyplomu na studia. Kolizję pewnie wywala mu co chwilę, bo jedzie na szybkim przez naddatek, albo wjeżdża w naddatek głębiej niż ma ostrza freza, ale pewnie już sobie poradził i nas zlewa.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Kontakt:
No moze i se poradził a moze szuka dalej hehe. ja symulacje obróbki robie codziennie aż do obrzydzenia z włączonym czasomierzem, bo w sumie czas jest mi potrzebny do wyceny. Obróbka wielkogabarytowa, czy ja wiem czy taka wielka, ale dostajesz detalik który wazy tam 20 ton i policz ile to bedzie kosztowało wykonanie tego z odkuwki 30 ton. Przyzwyczaiłem sie.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Tak mam wybrany zgrubnie material generalnie mam już cały model zgrubnie zrobiony funkcją auto 3+2 a muszę jeszcze wykańczającą obróbkę zrobić
Dodane 2 minuty 1 sekunda:
Niestety jeszcze sobie nie poradziłem sprawdzałem parę pomysłów od promotora jak to wykonać ale nie wyszło także dalej szukam jakiejś opcji.
Dodane 2 godziny 7 minuty 9 sekundy:
Coś takiego mam model jest po skanowaniu i rhino przerabiałem stl na model CAD

Dodane 16 minuty 41 sekundy:
Po obróbce zgrubnej wygląda tak ale jak już próbuję zgrubnie obrobić to ciągle narzędzie gdzieś ma kolizję z tym elementem i czasem model wygląda jak ser haha

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jak już tego dokonasz , tj. obróbkę wykańczającą i wygenerujesz g kod ( np. dla mnie ) abym mógł sobie taki detal wykonać , to w czym miałbym , w / g Ciebie taką przygotówkę zamocować ?MateuszŁochowski pisze: ↑27 gru 2024, 15:51Tak mam wybrany zgrubnie material generalnie mam już cały model zgrubnie zrobiony funkcją auto 3+2 a muszę jeszcze wykańczającą obróbkę zrobić
....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki