WorkBee CNC + xPRO V5 - proszę o pomoc
Jesteście moją ostatnią szansą. Proszę o pomoc.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
WorkBee CNC + xPRO V5 - proszę o pomoc
Dzień dobry,
Mam wielką prośbę do Was o pomoc.
Jestem początkującym hobbistycznym właścicielem maszyny WorkBee z kontrolerem xPRO V5.
Zamówiłem maszynę u chińskich przyjaciół, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Maszynę złożyłem praktycznie bez żadnych problemów. Czekając na paczki dużo się podszkoliłem.
Maszyna działa wspaniale. Wycinam elementy w balsie i w sklejce więc nie jest to jakiś wyczyn dla maszyny.
No ale pojawił się od początku mały problem. Mogę sobie z tym poradzić dodając "naddatki na -" ale przecież to powinno chodzić bez kombinowania.
Problem jest mianowicie taki.
Wiercę otworek w płycie, przesuwam wrzeciono o 50 cm lub 100 cm i wiercę drugi otworek. Sprawdzam odległość otworów no i jest perfekt. Tj. 50cm i 100cm. W osi X i w osi Y wymiary trzymają się znakomicie.
No ale jak frezuję jakiś element np prostokąt 50mm na 100 mm i w środku otwory np 30 mm to wymiary się rozjeżdżają. Tak jakby z każdej strony nie docinało 0,2 mm. Czyli otwór jest mniejszy natomiast prostokąt jest większy o 0,4 mm. Frez 1,3 mm. We Fusion oczywiście frez ustawiony na 1,3 mm.
Sprawdzam Gkody no i tam dokładnie wychodzi z Fusion wymiar prostokąta z naddatkami 0,65 mm czyli połowa freza.
Coś, ktoś pomoże? Bo próbowałem już wszystkiego.
Będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam
Mam wielką prośbę do Was o pomoc.
Jestem początkującym hobbistycznym właścicielem maszyny WorkBee z kontrolerem xPRO V5.
Zamówiłem maszynę u chińskich przyjaciół, wszystko jest w jak najlepszym porządku. Maszynę złożyłem praktycznie bez żadnych problemów. Czekając na paczki dużo się podszkoliłem.
Maszyna działa wspaniale. Wycinam elementy w balsie i w sklejce więc nie jest to jakiś wyczyn dla maszyny.
No ale pojawił się od początku mały problem. Mogę sobie z tym poradzić dodając "naddatki na -" ale przecież to powinno chodzić bez kombinowania.
Problem jest mianowicie taki.
Wiercę otworek w płycie, przesuwam wrzeciono o 50 cm lub 100 cm i wiercę drugi otworek. Sprawdzam odległość otworów no i jest perfekt. Tj. 50cm i 100cm. W osi X i w osi Y wymiary trzymają się znakomicie.
No ale jak frezuję jakiś element np prostokąt 50mm na 100 mm i w środku otwory np 30 mm to wymiary się rozjeżdżają. Tak jakby z każdej strony nie docinało 0,2 mm. Czyli otwór jest mniejszy natomiast prostokąt jest większy o 0,4 mm. Frez 1,3 mm. We Fusion oczywiście frez ustawiony na 1,3 mm.
Sprawdzam Gkody no i tam dokładnie wychodzi z Fusion wymiar prostokąta z naddatkami 0,65 mm czyli połowa freza.
Coś, ktoś pomoże? Bo próbowałem już wszystkiego.
Będę dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Re: WorkBee CNC + xPRO V5 - proszę o pomoc
Albo jeszcze raz sprawdź g-kody, albo błąd pomiaru, albo maszyna ugina się, albo luzy na śrubach trapezowych jeśli takie są. Sprawdź czy śruby się nie poluzowały przy drganiach, a szczególnie mocowanie wrzeciona.
-
Przeglądnąłem jeszcze specyfikację tej maszyny: https://www.v-slot.pl/frezarka-workbee-cnc-pelny-zestaw
Są tam zastosowane śruby trapezowe acme, lub paski gt3. Zapewne stąd te odchyłki.
Specyfikacja maszyny podaje: Dokładność - 0,05 - 0,10 mm (z napędem śrubowym) lub 0,10 - 0,20 mm (z napędem - pasek zębaty)
Aby rozwiązać problem możesz bawić się w modyfikację maszyny, albo wpisywać ujemne naddatki jak to robisz, lub ewentualnie wpisywać średnicę frezu mniejszą o 0,4.
Są tam zastosowane śruby trapezowe acme, lub paski gt3. Zapewne stąd te odchyłki.
Specyfikacja maszyny podaje: Dokładność - 0,05 - 0,10 mm (z napędem śrubowym) lub 0,10 - 0,20 mm (z napędem - pasek zębaty)
Aby rozwiązać problem możesz bawić się w modyfikację maszyny, albo wpisywać ujemne naddatki jak to robisz, lub ewentualnie wpisywać średnicę frezu mniejszą o 0,4.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
To na pewno jest dokładność pozycjonowania bez żadnych obciążeń, czyli można to traktować na poważnie kiedy zamiast wrzeciona założy się laser, i to też bez wariackich przyśpieszeń, czyli przy cięciu, ale nie przy "grawerowaniu" obrazków.
Zresztą taka niedokładność inaczej się objawia, a tutaj wygląda na ugięcie maszyny od oporów skrawania.
Ja bym zaczął od wycięcia tego samego w materiałach o skrajnie różnej twardości, np. MDF i styrodur lub podobna pianka.
Jeżeli błąd będzie zależał od obrabianego materiału, to będzie wiadomo to, czego należy się spodziewać, czyli że ta zabawka nie nadaje się do poważniejszych zastosowań...
-
Jeśli kasowanie luzu na śrubie trapezowej, jest za pomocą sprężyny, to powiedziałbym że ugięcie tej sprężyny wygląda podobnie jak ugięcie maszyny. Ugięcie maszyny byłoby różne w zależności od współrzędnych wrzeciona, oraz kierunku x czy y. Ugięcie sprężyny powinno być mniej więcej jednakowe wszędzie w kierunku x i y.
-
Ewidentnie nie rozumiesz zasady działania tego wynalazku ze sprężynką.Bandito pisze: ↑05 gru 2024, 14:51Jeśli kasowanie luzu na śrubie trapezowej, jest za pomocą sprężyny, to powiedziałbym że ugięcie tej sprężyny wygląda podobnie jak ugięcie maszyny. Ugięcie maszyny byłoby różne w zależności od współrzędnych wrzeciona, oraz kierunku x czy y. Ugięcie sprężyny powinno być mniej więcej jednakowe wszędzie w kierunku x i y.
Tam masz nakrętkę podzieloną na pół.
Jedna połówka jest zamocowana sztywno do suportu.
Druga połówka jest zamocowana na sprężynie i dociskana do śruby pewną siłą.
Dopóki siła od oporów ruchu jest mniejsza od napięcia sprężyny, to luz nawrotny jest wykasowany na zero. Taka sytuacja jest w drukarkach 3d lub laserach i tam to zdaje egzamin.
Jeżeli natomiast opory ruchu są dużo większe od napięcia sprężyny, to ta "stała" nakrętka lata po śrubie w zakresie luzu, a ta na sprężynie nie robi niczego użytecznego. Czyli patent nie zdaje egzaminu.
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Bez zagłębiania się w szczegóły, jak wpisałem workbee CNC w google to po samym obrazku widać, że jest to wiotka zabawka a nie maszyna do frezowania. Tak więc przyczyn tego problemu można spodziewać się wszędzie, od śruby, przez wiotką konstrukcje po rolki w profilach. Tego typu napęd liniowy nadaje się co najwyżej do lasera czy drukarki. Można szukać luzów i usztywniać maszynę, zawsze to sporo nauki przy tym.
Można też zabawkę sprzedać i kupić coś sztywniejszego.
Po pierwsze na prowadnicach a nie na rolkach.
Po drugie żadne kasowanie luzu na sprężynie - jedyne dobre rozwiązanie do frezarki to śruba toczna.
Po drugie żadne kasowanie luzu na sprężynie - jedyne dobre rozwiązanie do frezarki to śruba toczna.
-
Najlepiej wygrać w lotto i kupić nową maszynę Chiron https://chiron-group.com/products.drzasiek90 pisze: ↑05 gru 2024, 17:46Można szukać luzów i usztywniać maszynę, zawsze to sporo nauki przy tym.
Można kupić samoróbkę na olx za cenę WorkBee, ale jakość może być znacznie gorsza.
WorkBee na pewno ma swoje plusy i minusy. Minusy można próbować poprawiać, redukować luzy i usztywniać, albo poznać granice możliwości i ich nie przekraczać.
Natomiast gdybym zmieniał maszynę, jak pisze drzasiek90, szukałbym coś typu Foxalien Vasto https://www.foxalien.com/products/cnc-r ... hine-vasto.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Bandito pisze:Można kupić samoróbkę na olx za cenę WorkBee, ale jakość może być znacznie gorsza.
Nie chciałbym kopać leżącego , ale patrząc na tą maszynę to większość samoróbek z olxa ma większą sztywność ze 2x
-
Nie bądź takim pesymistą. Ideał nie jest, ale ta maszyna coś potrafi wystrugać: https://www.youtube.com/embed/xotqHCXl-ao
Natomiast na olx ludzie często wystawiają nieudane konstrukcje, lub wyeksploatowane maszyny.