emco turn120
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: emco turn120
Na osiach masz oprócz krańcówek jeszcze krancowki indeksowe ( co kazdy obrót śruby sterownik powinien dostać sygnał). Coś się stało tej krańcówce na xie stąd problem. Tam są czujniki indukcyjne. Może się odsunął, może odpadła blaszka z koła pasowego (koła pasowe są z aluminium i mają powtykane nity stalowe do pobudzania krańcówek), a może gdzieś się urwał kabelek, albo nawet padł czujnik.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Niestety dopiero dziś znalazłem czas żeby na nią zerknąć, na kole pasowym jak mówiłeś nie ma nitów jest tylko 'czop' wzbudzacz (pewnie to samo zastosowanie co nity) próbowałem delikatnie ruszyć czujnik żeby go dosunac udało się może z 1 obrót (tam jest m8) więc pewnie koło 1-1.5mm później zaczął łapać więc odkręciłem o pół obrotu czyli nie odsunąl się bo bodaj do 3-4mm łapie, a kojarzysz może czy jest jakieś miejsce gdzie go potraktować miernikiem żeby sprawdzić czy działa czy to to gdzieś tu:

Tak wygląda czujnik z kołem u mnie:

Tak wygląda czujnik z kołem u mnie:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Na każdej osi masz czujnik krancowy i czujnik od synchronizacji. Ten drugi jest zamontowany koło silnika i wyczuwa kazdy obrót sruby. Pewnie od Xa padł, albo jakoś się przesunął, ze nie wyczuwa elementu na kole śruby.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!