samorobka cnc obslugiwana przez grbl
pomoc w uruchumieniu frezarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Re: samorobka cnc obslugiwana przez grbl
no dlatego pisze ze szukam korepetytora online ogladac programy na yt to ogladam a wiem ze w takim przypadku pare cennnych rad na zywo jest duzo wiecej warte niz parenascie godzin ogladania filmow
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Do tego, zrób sobie osłonę, żeby się nie wykrwawić jak w Ciebie trafi, okulary ochronne, i ogień. Jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz.drzasiek90 pisze: ↑25 lis 2024, 17:22(...) Nikt ci zdalnie programu nie wygeneruje, bo błędny program może równać się zniszczony materiał, narzędzie lub maszyna. Albo wszystko naraz.
I nie oczekuj, że pierwszy program jaki uruchomisz to będzie wyfrezowane formy. (...) Zacznij od prostych programów, na sucho, w powietrzu.(...)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Kilka postów wyżej dałem link do symulatora, którego użycie nie grozi uszkodzeniem czegokolwiek.
Natomiast twój post jest tak głupi, jak porada żeby ktoś zamiast iść na kurs na prawo jazdy, wsiadł w samochód i wyjechał na miasto w godzinach szczytu...
To po prostu musi skończyć się wypadkiem.
Ja mam sporo doświadczenia, a programu z Estlcam nie puszczę na maszynie bez wcześniejszego przetestowania na Camotics, bo już parę razy zostałem niemile zaskoczony (na przykład program był prawidłowy, ale bloki były w złej kolejności i frez wjeżdżał na G0 w otwór, który nie był jeszcze wywiercony...).
A sprawdzanie kodu dzwonem jest najzwyklejszą głupotą.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Biorąc pod uwagę, że to amatorska maszyna za 1100zł, to porównałbym to do jazdy na deskorolce, a nie samochodem. Prawo jazdy na deskorolkę chyba nie jest wymagane. W przypadku kolizji nema17 zgubi kroki i nic wielkiego się nie dzieje. Wrzeciono też na pewno nie ma wielkiej mocy. Materiał zapewne też niedrogi. Największe ryzyko to BHP, gdy odłamek wyleci.
-
wrzeciono 500 wat ,pole robocze 20x20 cm material jak w miekkim drewnie idzie
Dodane 5 minuty 1 sekunda:
Dodane 5 minuty 1 sekunda:
kurde ostro ale mysle ze nic we mnie nie wyleci to nie alu i tez predkosci nie bede dawal na maxa ma poprostu wydukac a ten estcam jest za***isty program ja juz co nieco kumam na nim bron boze nie sadz ze umiem ale proste rzeczy sa najskuteczniejszeBandito pisze: ↑25 lis 2024, 17:47Do tego, zrób sobie osłonę, żeby się nie wykrwawić jak w Ciebie trafi, okulary ochronne, i ogień. Jak się nie wywrócisz, to się nie nauczysz.drzasiek90 pisze: ↑25 lis 2024, 17:22(...) Nikt ci zdalnie programu nie wygeneruje, bo błędny program może równać się zniszczony materiał, narzędzie lub maszyna. Albo wszystko naraz.
I nie oczekuj, że pierwszy program jaki uruchomisz to będzie wyfrezowane formy. (...) Zacznij od prostych programów, na sucho, w powietrzu.(...)
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
Zobacz te kursy, w szczególności akademie małej frezarki- co prawda jest to zestawienie freecad+grbl, ale do estlcama też jest kurs. Ceny są symboliczne w porównaniu do ilości otrzymanej wiedzy.
https://kursy.akademiacadcam.pl/
Ja tego nie sprzedaję jak coś, tylko sam kupiłem kiedyś kurs.
https://kursy.akademiacadcam.pl/
Ja tego nie sprzedaję jak coś, tylko sam kupiłem kiedyś kurs.
-