Tradycyjnie odpowiadasz na posty, których nie przeczytałeś...atom1477 pisze: ↑24 lis 2024, 20:03Chyba błędnie zakładasz że frezarka z programem ma robić coś więcej niż wykonywać g-cody.Robertdomagala pisze: ↑24 lis 2024, 19:20z checia sie naucze pierw musze miec dzialajaca poprawnie frezarke co jak widze sprzedajaccy nic mi nie wytlumaczyl niestety
Frezarka nie jest od tego żeby otwierać projekt 3D (CAD) i go samemu frezować. To się robi w CAMie, który nie jest częścią frezarki ani nawet programu do obsługi frezarki.
samorobka cnc obslugiwana przez grbl
pomoc w uruchumieniu frezarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Re: samorobka cnc obslugiwana przez grbl
-
- Posty w temacie: 3
Tradycyjnie nie rozumiesz tego co autor tematu napisał.
Wyraźnie napisał mu to działa ale tylko gdy wysyła komendy g-code.
I że szuka osoby która mu będzie robiła te g-cody.
Tak trudno się domyśleć że Robertdomagala jest po prosu świeży w temacie, i spodziewał się że frezarka będzie po prostu frezowała jego projekty? Ale że rzeczywistość to zweryfikowała, bo okazało się że frezarka wykonuje "jedynie" g-cody? I że w związku z tym ma teraz problem z g-codami a nie z frezarką?
Wyraźnie napisał mu to działa ale tylko gdy wysyła komendy g-code.
I że szuka osoby która mu będzie robiła te g-cody.
Tak trudno się domyśleć że Robertdomagala jest po prosu świeży w temacie, i spodziewał się że frezarka będzie po prostu frezowała jego projekty? Ale że rzeczywistość to zweryfikowała, bo okazało się że frezarka wykonuje "jedynie" g-cody? I że w związku z tym ma teraz problem z g-codami a nie z frezarką?
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Jest sporo chaosu w tym co napisał
Ale co znaczy, że żaden program jej nie widzi?
A jaki program próbowałeś? I dlaczego chcesz użyć inny?
To takie małe wyjaśnienie - uzupełniając co napisane zostało wyżej.
To nie działa tak, że wrzucisz projekt do programu i klikniesz wyfrezuj i maszyna ruszy i zacznie frezować.
Masz sterowanie grbl - ono wykonuje komendy g-kody wysyłane z komputera.
Do wysyłania g-kody służy program sender który masz.
Teraz albo musisz przygotowywać program na maszynę (g-kody) pisząc ręcznie, jeśli masz prosty projekt, albo musisz skorzystać z programu CAM, do którego wczytujesz swój projekt (w zależności jaki program) i generujesz z niego program na maszynę. Odpalasz wygenerowany program w senderze i uruchamiasz.
Ale to tak w skrócie, bo dochodzi do tego całą obsługa maszyny, narzędzi, bazowanie, itd.
Trzeba się tego nauczyć, bez tego ani rusz.
Jeśli gcode sender widzi sterownik maszyny to coś już jest.Robertdomagala pisze: ↑24 lis 2024, 18:33witam zakupilem samorobke obslugiwana przez grbl ,zaden program jej nie widzi ,dziala tylko w g sender ale po wpisaniu recznych komend
Ale co znaczy, że żaden program jej nie widzi?
A jaki program próbowałeś? I dlaczego chcesz użyć inny?
To takie małe wyjaśnienie - uzupełniając co napisane zostało wyżej.
To nie działa tak, że wrzucisz projekt do programu i klikniesz wyfrezuj i maszyna ruszy i zacznie frezować.
Masz sterowanie grbl - ono wykonuje komendy g-kody wysyłane z komputera.
Do wysyłania g-kody służy program sender który masz.
Teraz albo musisz przygotowywać program na maszynę (g-kody) pisząc ręcznie, jeśli masz prosty projekt, albo musisz skorzystać z programu CAM, do którego wczytujesz swój projekt (w zależności jaki program) i generujesz z niego program na maszynę. Odpalasz wygenerowany program w senderze i uruchamiasz.
Ale to tak w skrócie, bo dochodzi do tego całą obsługa maszyny, narzędzi, bazowanie, itd.
Trzeba się tego nauczyć, bez tego ani rusz.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
g sender 64 bit tez nie widzi maszyny ale za pomoca kodow wpisywanych recznie maszyna wykonuje zadania ,jest to g sender 64 bit gdyby byl 32 bit to widzial y maszyne tak wytlumaczyl mi sprzedajacy ,jedyne co chce uzyskac na poczatek to mozliwosc komputerowego ustawienia punktu zero czy poprostu poruszac przciskami lewo prawo ,jest to samorobka sam nie wiem co tam jest zainstalowane ale wyglada na porzadnie zrobiona (mowimy o maszynie za 1100 pln ) jedynie g sender widzi (niby widzi ) ta maszyne probowalem mach 3 nie dziala juz wiem ze nie adziala pytanie czy dalej brnac w grbt czy jakis inny sterownik do niej dokupic ,tak mam male pojecie o frezarkach zgadza sie wczesniej mialem pare drukarek 3 d tam to duzo prostsze sie wydawalo sciagalem sobie stl robilem podpory i drukowalo sek w tym ze formy na kturych chce pracowac formy do przynet wedkarskich musza wytrzymywac okolo 200 st a takie zywice sa cholernie drogie i slobo nadaja sie do form ktore chce robic chocby przez to ze sa kruche moga spac i sie polamac tutaj mam fajny tani material na ktorym moge frezowac te formy tylko jeszcze tego nie umiem ,wiem ze trzeba g cody pisac tylko tutaj nie cyta ich w txt
Widzialem urzadzenia 3 w 1 czyli frezarka ,drukarka,laser tak wiec mysle ze jakis program ogarnie ta maszynke
to ze wrzuce sobie program i sie samo wyfrezuje tez wiem ze nie bo otrzeba pragram dla mkn 2 frezow 4 mm i 1 mm a pewnie przy drobniejszych szczegolach i 0,5 mm tak wiec to wiem kto chetny pomoc zapraszam
Dodane 3 minuty 42 sekundy:
moze byc grbl byle by to dzialalo a ja zebym mogl normalnie sie uczyc frezowac jakies kolka kwadraty na ta chwile jest to mozliwe tylko recznie ,ustawiam punkt zero recznie krecac osiami to chyb troche nie tak powinno wygladac
Widzialem urzadzenia 3 w 1 czyli frezarka ,drukarka,laser tak wiec mysle ze jakis program ogarnie ta maszynke
to ze wrzuce sobie program i sie samo wyfrezuje tez wiem ze nie bo otrzeba pragram dla mkn 2 frezow 4 mm i 1 mm a pewnie przy drobniejszych szczegolach i 0,5 mm tak wiec to wiem kto chetny pomoc zapraszam
Dodane 3 minuty 42 sekundy:
Dodane 2 minuty 24 sekundy:Robertdomagala pisze: ↑24 lis 2024, 21:16g sender 64 bit tez nie widzi maszyny ale za pomoca kodow wpisywanych recznie maszyna wykonuje zadania ,jest to g sender 64 bit gdyby byl 32 bit to widzial y maszyne tak wytlumaczyl mi sprzedajacy ,jedyne co chce uzyskac na poczatek to mozliwosc komputerowego ustawienia punktu zero czy poprostu poruszac przciskami lewo prawo ,jest to samorobka sam nie wiem co tam jest zainstalowane ale wyglada na porzadnie zrobiona (mowimy o maszynie za 1100 pln ) jedynie g sender widzi (niby widzi ) ta maszyne probowalem mach 3 nie dziala juz wiem ze nie adziala pytanie czy dalej brnac w grbt czy jakis inny sterownik do niej dokupic ,tak mam male pojecie o frezarkach zgadza sie wczesniej mialem pare drukarek 3 d tam to duzo prostsze sie wydawalo sciagalem sobie stl robilem podpory i drukowalo sek w tym ze formy na kturych chce pracowac formy do przynet wedkarskich musza wytrzymywac okolo 200 st a takie zywice sa cholernie drogie i slobo nadaja sie do form ktore chce robic chocby przez to ze sa kruche moga spac i sie polamac tutaj mam fajny tani material na ktorym moge frezowac te formy tylko jeszcze tego nie umiem ,wiem ze trzeba g cody pisac tylko tutaj nie cyta ich w txt
moze byc grbl byle by to dzialalo a ja zebym mogl normalnie sie uczyc frezowac jakies kolka kwadraty na ta chwile jest to mozliwe tylko recznie ,ustawiam punkt zero recznie krecac osiami to chyb troche nie tak powinno wygladac
-
- Kontakt:
Ale chaotycznie piszesz...
Ciężko się to czyta.
Zainstaluj g-code sender albo candle albo inny program. Nie wiem o co ci chodzi z tym 64-bit? System masz 64-bit? I co to ma do rzeczy?
Ciężko się to czyta.
Zainstaluj g-code sender albo candle albo inny program. Nie wiem o co ci chodzi z tym 64-bit? System masz 64-bit? I co to ma do rzeczy?
-
najlepsze to ze sprzedajacy wyczyscil komputer przed sprzedarza z wszystkiego bedac pewnym ze sciagnie g sender 32 bit a jak sie okazalo jest to juz niemozliwe i sciagnal wersje 64 bit cya ze macie gdzies namiar na wersje 32 bit bo j 2 tyg szukam i nie moge znalezc
Dodane 1 minuta 5 sekundy:
ten soft jest chyba na 32 bit we frezarce nie znam sie dlatego szukam pomocy
Dodane 1 minuta 5 sekundy:
ten soft jest chyba na 32 bit we frezarce nie znam sie dlatego szukam pomocy
-
- Posty w temacie: 6
To są jakieś herezje.Robertdomagala pisze: ↑24 lis 2024, 21:22,jest to g sender 64 bit gdyby byl 32 bit to widzial y maszyne tak wytlumaczyl mi sprzedajacy
GRBL to bardzo prosty sterownik, komunikujący się przez port szeregowy.
Jest mu dokładnie wszystko jedno z jakim programem współpracuje i jaki system operacyjny jest zainstalowany na komputerze. Może być PC z Windows, PC z Linuksem, a nawet smartfon z Androidem.
No chyba że zainstalowałeś nowe oprogramowanie na starym komputerze (na stronie gSender jest napisane, że najnowsze wersje nie wspierają starszych Windowsów).
Jaki masz komputer? Z jakim systemem?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Sprawdź tego Estlcama, jest bardzo prosty i dogaduje się z grbl i nie tylko
-
windows 10 ,sprubuje tego estelcama
Dodane 1 godzina 18 minuty 28 sekundy:
no i estlcam bez problemu widzi maszyne moge nia poruszac
Dodane 16 minuty 35 sekundy:
i teraz kolejny problem bo mam prubny g code w txt i nie mozna go przekonwertowac do .nc ktos chetny zobaczyc projekt formy wysle na email moze ktos sie podejmie obrobic go na estelcama ??
Dodane 1 godzina 18 minuty 28 sekundy:
no i estlcam bez problemu widzi maszyne moge nia poruszac
Dodane 16 minuty 35 sekundy:
i teraz kolejny problem bo mam prubny g code w txt i nie mozna go przekonwertowac do .nc ktos chetny zobaczyc projekt formy wysle na email moze ktos sie podejmie obrobic go na estelcama ??