Witam forumowiczów
Temat trochę OT z tym forum, ale nic lepszego nie znalazłem żeby zapytać.
Szukam jakiegoś softu żeby amatorsko (na własne potrzeby ) wykreślić do celów dokumentacyjnych rzut działki z zaznaczeniem infrastruktury, instalacji w gruncie na warstwach itd.
Zależy mi na dużej dokładności, a jedyną metodą żeby zrobić pomiary w terenie to pomiar taśmą lub dalmierzem laserowym z Lidla które bez problemu mogę zrobić z dokładnością do 1 cm.
Niewiele obiektów jest tam równoległych czy prostopadłych, dlatego w warunkach amatorskich najwygodniej będzie zastosować metodę pomiarów triangulacyjnych pomiędzy charakterystycznymi punktami.
Problem w tym że trzeba to teraz jakoś wygodnie narysować mając odległości pomiędzy różnymi punktami.
Zwyczajowo takie rzuty robię w inkscape jako SVG ale tam nie ma funkcji wygodnego rysowania punktów przez łączenia się dwóch boków trójkąta. Może tutejsi wyjadacze podpowiedzą czym można takie rysowanie wykonać, oczywiście najlepiej za free lub nawet demo z którego wyeksportuję w dowolnym formacie.
Pozdrawiam
triangulacja
soft do rysowania 2d
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: triangulacja
Wybacz, ale kompletnie nie rozumiem o co Ci chodzi.
Szczególnie nie rozumiem tych "warstw", które chcesz rysować w Inkscape (wiem, że Inkscape ma warstwy, ale nie wiem jak ich użyć do "instalacji w gruncie")
Czy chodzi Ci po prostu o coś takiego (trójkąt z odcinka i dwóch promieni okręgów)?

Jeżeli tak, to robiłem to w Librecad.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dokładnie o to mi chodzi. Chcę nanosić punkty w oparciu o bazę i 2 odcinki o znanej długości. a potem następny punkt bazując na poprzednich.
A warstwy po prostu jak warstwy w CADzie. Na jednej warstwie budynki na innej instalacje gazowe, kanalizacyjne, itd. żeby można je było selektywnie wyłączać do wydrukowania kiedy nie są potrzebne wszystkie na raz
Chciałem uniknąć przy wrysowaniu każdej linii
- konstruowania okręgów
- wykrywania punktów przecięcia
- usuwania okręgów
- wrysowania linii do wyznaczonego punktu
Przetestuję LibreCAD i Solid Edge (już się ściąga)
Wydaje mi się, że architekci i geodeci po zrobieniu pomiarów w terenie robią to w jakiś możliwie wygodny sposób
(wiem, wiem GPS, ale ja takiego precyzyjnego nie mam)
Dzięki serdeczne.
A warstwy po prostu jak warstwy w CADzie. Na jednej warstwie budynki na innej instalacje gazowe, kanalizacyjne, itd. żeby można je było selektywnie wyłączać do wydrukowania kiedy nie są potrzebne wszystkie na raz
Chciałem uniknąć przy wrysowaniu każdej linii
- konstruowania okręgów
- wykrywania punktów przecięcia
- usuwania okręgów
- wrysowania linii do wyznaczonego punktu
Przetestuję LibreCAD i Solid Edge (już się ściąga)
Wydaje mi się, że architekci i geodeci po zrobieniu pomiarów w terenie robią to w jakiś możliwie wygodny sposób
(wiem, wiem GPS, ale ja takiego precyzyjnego nie mam)
Dzięki serdeczne.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
W Librecad masz rysowanie okręgu z podanym promieniem, oraz przyciąganie do końców linii i punktów przecięcia (między innymi, ale tego potrzebujesz najbardziej).
Na początku będziesz klął, bo program ma dość specyficzny interfejs, ale jak go opanujesz, to nie będziesz chciał robić tego inaczej...