Modernizacja plotera do drewna na ploter do aluminium

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
drhambone
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Modernizacja plotera do drewna na ploter do aluminium

Post napisał: drhambone » 13 paź 2024, 12:52

Cześć,

Posiadam taki ploter do drewna:

https://pgcnc.pl/ploter-frezujacy-1325-special.html

i chciałbym go zmodernizować, aby służył mi do obróbki aluminium. Chodzi głównie o stół teowy, aby można było stabilnie mocować materiał, ponieważ ten fabryczny to profile aluminiowe grubości ścianki 1mm, mocowane na silikon i śruby. Nie jest to za bardzo stabilne.

Chciałbym wrzucić na ten ploter stół na wzór kolegi kamar, wymiary 1250x1250x30mm:
modernizacja-ploterka-plazmowego-do-prz ... ml#p273886

ale nie za bardzo mam pomysł w jaki sposób zamocować go do ramy. Rama wygląda jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek

Po zerwaniu silikonu i przejechaniu zegarem okazało się, że są tam góry i doliny i żeby zebrać całość na równo, musiałbym zejść przynajmniej 2mm, a profile są tam grubości ścianki 5 i 6mm. Mocno osłabi to konstrukcje.

Reasumując, szukam pomysłu, jak zamocować taki stół jak kolegi kamar, do tej ramy.

Pomyślałem, żeby lokalnie zebrać na równo materiał w miejscach jak na zdjęciu poniżej:
Obrazek

Następnie zamocować tam kostki 100x100x20mm (śruby?, spawać?), splanować wszystkie na równo i na to dopiero położyć płytę na stół teowy.

Czy to zda egzamin? Macie koledzy jakieś inne pomysły?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Tomek

KEEP CALM AND AUTOMATE

wm56

Re: Modernizacja plotera do drewna na ploter do aluminium

Post napisał: wm56 » 18 paź 2024, 12:07

Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie żywicy. Pytanie czy chcesz demontować ten stół w przyszłości? Bo połączenie może być już na stałe.
Parę lat wstecz używałem żywicy firmy Loctite, niestety nie pamiętam dokładnie jaka to była żywica. Kleiłem płytę stalową do ramy frezarki. Połączenie nie do rozerwania.
Żywica po wymieszaniu miała kolor żółtawy i gęsta.
Robiłem to w ten sposób, że nakładałem żywice na profile, poźniejna to płyta stalowa. Między płytę a profile były wsuwane kliny po to by wypoziomować płytę względem osi x,y. Jest na tyle czasu, że spokojnie dasz radę przy odrobinie chęci ustawić płytę na zero.
Jak kupisz alu np. z gleichu gdzie powierzchnię masz frezowane to spokojnie ustawisz stół na zero. Warunek , że płytę będziesz miał minimum 30 mm grubości

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 18 paź 2024, 13:11

wm56 pisze:Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie żywicy.

g prawda, najlepszym zastosowaniem jest przykrecenie płyty z alu takiej o grubosci 20mm i jej splanowanie, potem przykrecenie do niej kanapki a'la rowki T. Potem cieszyc sie obróbką na mokro, osłony jakies itd zeby nie chlapało tą dyktą naokoło. Kamar by sie nie pi***olił jak go znam, no pomijam juz te "chwilowe" rozwiązania hehe
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 18 paź 2024, 13:59

Najlepszym rozwiązaniem jest splanowanie obecnej podstawy, żeby mieć równą powierzchnię do przykręcenia.
A jeżeli nie, to trzeba sfrezować dolną część płyty aluminiowej żeby pasowała do tej podstawy. Inaczej podczas przykręcania się ona wygnie. I przy każdym luzowaniu mocowania będzie próbowała wracać do pierwotnego kształtu.

ArcaneNomad
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: ArcaneNomad » 21 paź 2024, 23:47

wm56 pisze:
18 paź 2024, 12:07
Najlepszym rozwiązaniem było by zastosowanie żywicy. Pytanie czy chcesz demontować ten stół w przyszłości? Bo połączenie może być już na stałe.
Parę lat wstecz używałem żywicy firmy Loctite, niestety nie pamiętam dokładnie jaka to była żywica. Kleiłem płytę stalową do ramy frezarki. Połączenie nie do rozerwania.
Żywica po wymieszaniu miała kolor żółtawy i gęsta.
Robiłem to w ten sposób, że nakładałem żywice na profile, poźniejna to płyta stalowa. Między płytę a profile były wsuwane kliny po to by wypoziomować płytę względem osi x,y. Jest na tyle czasu, że spokojnie dasz radę przy odrobinie chęci ustawić płytę na zero.
Jak kupisz alu np. z gleichu gdzie powierzchnię masz frezowane to spokojnie ustawisz stół na zero. Warunek , że płytę będziesz miał minimum 30 mm grubości
Co się stanie, jeśli grubość będzie większa niż 30 mm?

vaughan

Post napisał: vaughan » 12 lis 2024, 12:06

drhambone pisze:
13 paź 2024, 12:52
Cześć,

Posiadam taki ploter do drewna:

https://pgcnc.pl/ploter-frezujacy-1325-special.html

i chciałbym go zmodernizować, aby służył mi do obróbki aluminium. Chodzi głównie o stół teowy, aby można było stabilnie mocować materiał, ponieważ ten fabryczny to profile aluminiowe grubości ścianki 1mm, mocowane na silikon i śrubygoogle baseball. Nie jest to za bardzo stabilne.

Chciałbym wrzucić na ten ploter stół na wzór kolegi kamar, wymiary 1250x1250x30mm:
modernizacja-ploterka-plazmowego-do-prz ... ml#p273886

ale nie za bardzo mam pomysł w jaki sposób zamocować go do ramy. Rama wygląda jak na zdjęciu poniżej:

Obrazek

Po zerwaniu silikonu i przejechaniu zegarem okazało się, że są tam góry i doliny i żeby zebrać całość na równo, musiałbym zejść przynajmniej 2mm, a profile są tam grubości ścianki 5 i 6mm. Mocno osłabi to konstrukcje.

Reasumując, szukam pomysłu, jak zamocować taki stół jak kolegi kamar, do tej ramy.

Pomyślałem, żeby lokalnie zebrać na równo materiał w miejscach jak na zdjęciu poniżej:
Obrazek

Następnie zamocować tam kostki 100x100x20mm (śruby?, spawać?), splanować wszystkie na równo i na to dopiero położyć płytę na stół teowy.

Czy to zda egzamin? Macie koledzy jakieś inne pomysły?

Z góry dziękuję
Pozdrawiam
Tomek
Twój pomysł wydaje się dobry, ale moim zdaniem nie jest zbyt praktyczny

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”