Od wczoraj jestem posiadaczem tokarki Tum-25A. I niestety nacieszyłem się nią cały dzień. Dziś po chwili toczenia zostawiłem ją włączoną (tylko przełącznik główny od prądu silnik nie chodził) na jakieś 20min. Po moim powrocie biorę za dźwignię od włączania silnika i nic.
Tokarka nie rusza. Sprawdziłem czy są wszystkie fazy(są) sprawdziłem inne gniazdko siłowe wszystko git. Dodam że światło i pompka chłodziwa chodzą normalnie, jedyne co nie chodzi to silniki nie ma żadnej rekcji na klikanie guzika. Krańcówka od słony wrzeciona oczywiście wciśnięta. Co się mogło z nią stać? Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Tokarka tum 25a brak prądu na silnik.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka tum 25a brak prądu na silnik.
Schemat znajdziesz na forum.
Zajrzyj do szafy, po wciśnięciu "START" powinien się załączyć stycznik 1P
Jeżeli się nie załącza to albo nie przepuszcza przycisk "STOP" (może się zaciął) albo zadziałało zabezpieczenie termiczne silnika wrzeciona.
Potem w zależności od załączenia lewe/prawe obroty, powinien się załączyć stycznik 1S lub 2S
Chociaż teraz patrze, że schemat jest od TUM25 (bez A) i nie widać na nim krańcówki od osłony ale raczej dużej różnicy nie będzie.
Zerknę jutro w pracy może znajdę schemat to 25A
Zajrzyj do szafy, po wciśnięciu "START" powinien się załączyć stycznik 1P
Jeżeli się nie załącza to albo nie przepuszcza przycisk "STOP" (może się zaciął) albo zadziałało zabezpieczenie termiczne silnika wrzeciona.
Potem w zależności od załączenia lewe/prawe obroty, powinien się załączyć stycznik 1S lub 2S
Chociaż teraz patrze, że schemat jest od TUM25 (bez A) i nie widać na nim krańcówki od osłony ale raczej dużej różnicy nie będzie.
Zerknę jutro w pracy może znajdę schemat to 25A