Witam,
Chcę zbudować maszynę do obróbki aluminiowych odlewów. Mam na myśli prostokątne elementy o wymiarach około 130 x 77 x 15 cm. Proces obróbki polegałby głównie na frezowaniu, które miałoby miejsce na wysokości około 40 mm od górnej krawędzi detalu, celem usunięcia nierównomiernego nadlewu o grubości od 0 do 5 mm. Myślałem o ploterze CNC lub robocie przemysłowym. Co myślicie o tym pomyśle?
Zależy mi na szybkości - chcę obrabiać po 5 minut na jedną sztukę. Mam duże doświadczenie w elektryce i automatyce, ale w mechanice moja wiedza jest ograniczona. Może lepiej kupić gotową konstrukcję, np. taką: https://www.dold-mechatronik.de/Mechani ... -1500x2500
Czekam na Wasze rady
Plotter do obróbki Aluminium
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Plotter do obróbki Aluminium
Skoro zależy Ci na szybkości, maszyna powinna być sztywna. Roboty i aluminiowe plotery nie mają takiej sztywności jak stalowe/żeliwne frezarki. Chcąc uzyskać krótkie czasy na sztukę, można rozważyć system dwupaletowy lub wielopaletowy. Jeśli nie zależy Ci na wysokiej precyzji, można rozważyć zakup używanej maszyny, aby próbować redukować koszty.slawek_cnc pisze: ↑07 sie 2024, 19:27(...)Myślałem o ploterze CNC lub robocie przemysłowym. Co myślicie o tym pomyśle?
Zależy mi na szybkości (...)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Robot został odrzucony po szczegółowej analizie specyfikacji. System dwupaletowy wydaje się optymalnym rozwiązaniem. Chciałbym zautomatyzować mocowanie części za pomocą pneumatycznych siłowników i system dwupaletowy mógłby skrócić czas wymiany części o kilka minut. Z uwagi na wymagania zlecenia, przewidywana żywotność maszyny to 5 lat. Czy konstrukcja aluminiowa ma szansę spełnić swoje zadanie? Zdaję sobie doskonale sprawę, że metalowa konstrukcja byłaby idealnym rozwiązaniem. Jednakże, ze względu na ograniczenia czasowe, jest to niemożliwe do realizacji. Rozważam dwie opcje: Budowę całej konstrukcji z prefabrykatów albo zakup gotowej konstrukcji.
Postępy prac będę na bieżąco publikował na forum. Wszystko wskazuje na to, że w ciągu czterech tygodni uda się zbudować prototyp maszyny. Pozdrawiam
Postępy prac będę na bieżąco publikował na forum. Wszystko wskazuje na to, że w ciągu czterech tygodni uda się zbudować prototyp maszyny. Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ten ploter z linku to kiepski żart ..
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Tak, to wyjątkowe nieporozumienie, ale ogólnie, to każdy ploter będzie kiepskim pomysłem.
Aczkolwiek zgrubne odcięcie nadlewów nie jest zadaniem z którym masywniejszy ploter sobie nie poradzi, to może być problem z czasem odróbki.
Autor tematu zakłada pięć minut na objechanie czterech metrów i cięcie 5 mm aluminium na raz, a z tym to może już być problem...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Jakiś progres w projekcie?slawek_cnc pisze: ↑12 sie 2024, 18:23