Fusion 360 jaką strategię polecacie?

obróbka zgrubna

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
wawrus
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Fusion 360 jaką strategię polecacie?

Post napisał: wawrus » 03 wrz 2024, 06:42

Cześć.
Jaką strategię obieracie do zgrubnego usuwania materiału w Fusion 360?
Ja zazwyczaj korzystam z Czyszczenia kieszeni, ale nie zawsze się to sprawdza. Jest jeszcze Adaptacyjne usuwanie materiału ale proces obliczania ścieżki jest długa a i rezultat rzadko kiedy jest satysfakcjonujący.
Co do Czyszczenia kieszeni to albo nie potrafię tego wysterować opcjami albo nie ma takiej opcji (niby są możliwość ustawienia dobiegów ale jakoś mi się to nie udaje).
Bo biorąc np taki element jak na screenie (łukowy element ramy skrzydła okiennego) fajnie byłoby gdyby frez rozpoczynał pracę tam gdzie zaznaczyłem ręcznie żółtym kółkiem. Dzięki czemu nie trzeba byłoby wjeżdżać całą średnica freza w materiał. Jaką operację byście polecali do tego przypadku?
Obrazek

jasiekk7
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Re: Fusion 360 jaką strategię polecacie?

Post napisał: jasiekk7 » 03 wrz 2024, 09:40

99% przypadków do zgrubnej używamy adaptive: albo 2d albo 3d - w zależności od potrzeb. Pocket 2d/3d - niemal nigdy.

Skoro liczy za wolno to może zmień komputer? Słabe efekty? Popraw parametry.

Ja bym robił adaptive 3d. Wygenerowanie trwało ok 5sek. To jest długo?
Obrazek

voteventure
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: voteventure » 01 paź 2024, 05:01

W przypadku usuwania zgrubnego materiału w Fusion 360 możesz rozważyć kilka strategii:

→ 3D Adaptive Clearing: Jest to popularny wybór do obróbki zgrubnej, ponieważ skutecznie usuwa duże ilości materiału, utrzymując stałe obciążenie narzędzia. Może obsługiwać złożone geometrie i jest zaprojektowany tak, aby unikać cięć na całej szerokości, co może być korzystne dla elementu łukowego.
→ 2D Pocket Clearing: Jest to przydatne w przypadku prostszych geometrii i może być szybsze do obliczenia niż 3D Adaptive Clearing. Jednak może nie być tak wydajne w przypadku bardziej złożonych kształtów.
→ Plunge Roughing: Jeśli masz do czynienia z twardymi materiałami, obróbka zgrubna wgłębna może być skuteczna. Polega ona na zanurzeniu narzędzia prosto w dół w materiale, co może być mniej obciążające dla narzędzia i maszyny.
→ Manual Start Points: Aby kontrolować, gdzie zaczyna się frez, możesz użyć opcji „Manual Start Points” w ustawieniach ścieżki narzędzia. Pozwala to określić dokładne miejsce, w którym narzędzie powinno rozpocząć cięcie, co może pomóc uniknąć wbijania całej średnicy frezu w materiał na raz.

W przypadku konkretnego elementu łukowego ramy okna najlepszym podejściem może być użycie 3D Adaptive Clearing z ręcznymi punktami początkowymi. Pozwoli to kontrolować punkt wejścia i zapewnić wydajne usuwanie materiału bez przeciążania frezu.

Jeśli potrzebujesz bardziej szczegółowych wskazówek, Fusion 360 Guide to Understanding Roughing & Finishing Passes zawiera kompleksowy przegląd tych strategii.
drift boss
Mam nadzieję, że to pomoże!

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 01 paź 2024, 07:37

Ai w służbie narodu ;)
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”