Założyłem konto na forum, żeby zadać pytanie. Postaram się krótko napisać co mnie boli.
W przypływie gotówki, mało myśląc i kompletnie się na tym nie znając postanowiłem wzbogacić mój przydomowy garaż o frezarkę cnc. Postanowiłem zamówić z Chin HY3040 5-axis Router (5 osi, a co!

W miarę szybko opanowałem obsługę 3 osi pod Machem 3. W pracy mam dostęp do SolidCAM (ale nie zajmuję się zawodowo CAM tylko samym CAD) więc coś nie coś płaskiego sobie programowałem po godzinach i było super. Schody się zaczęły w poprzedni weekend kiedy postanowiłem w końcu po miesiącu podłączyć 4 i 5 oś. Przez cały tydzień próbowałem coś wygenerować na 5 osi ale kody wygenerowane z SolidCAMa pod jakieś profesjonalne centra obróbcze HAAS czy Hermle niczym nie przypominają tych które wcześniej generowałem dla 3 osi z użyciem maszyny "gMilling_3x". Próbowałem kasować pierwsze linijki kodu, żeby pozbyć się wywołań funkcji których moja maszynka nie obsługuje ale nie pomaga. Pisałem do handlowców z Chin ale oni nie bardzo wiedzą o co mi chodzi a poza tym mają teraz obchody nowego roku chińskiego więc nawet nie odpisują na bieżąco.
Nawet nie wiem co dalej napisać. Wolę zapytać kolegów co o tym sądzicie? Czy jest jakieś tanie wyjście z tej sytuacji? Pewnie gdybym dostarczył jakieś dodatkowe informacje o tej frezarce to pewnie znalazły się niejeden, ktoś kto mógłby od zera taki post procesor napisać, ale czy będzie mi się to opłacało....? Gdybym wiedział że to będzie tylko zwykła frezarka 3 osiowa to za połowę ceny kupiłbym frezarkę o dwa razy większym polu pracy. Próbowałem znaleźć jakieś informacje na forum ale jest tego ogrom do przeczytania i nic nie znalazłem.
Będę wdzięczny za jakąś odpowiedź i pokierowanie mnie co z tym zrobić, żeby ta 4 i 5 osie nie poszły na złom.
Pozdrawiam