Witam

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce drewna i materiałów drewnopochodnych ręcznej jak i za pomocą CNC

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pukury » 14 lis 2008, 00:27

witam.
proponuję jednak udać się do marketu i nabyć deski podłogowe .
są właściwie suche , oheblowane , mają porobione felce .
robiłem z takich właśnie kilka antresoli łóżek i takie tam .
jak policzysz czas na zakup desek w tartaku ( zapomnij żeby były suche ) , oheblowania i obrobienia boków to możesz dojść do wniosku że lepiej kupić gotowe .
możesz oczywiście trafić na suszone - ale to może być jedynie przypadek - chyba żę znasz kogoś od tych spraw .
tak to każdy Ci powie - tak panie suchutkie .
jeżeli byś kupował ( jednak ) to bierz wąskie mniej Ci się " zbiegną " .
pozdrawiam .

Mane Tekel Fares

Autor tematu
piterek63
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: piterek63 » 15 lis 2008, 00:09

witam

Dzieki BYDGOST i pukury za porady, na pewno z nich skorzystam.

Mam jeszcze dwa pytania:

1. co to są felce?
2. co to znaczy że sie "zbiegną"?
3. jaki materiał będzie najtańszy biorąc pod uwagę gdy łóżko miałoby być pomalowane farba akrylową, drewno czy jakas płyta, a jeśli płyta to jaka?

Ja chciałbym zrobic łóżko do materaca 900x2000. W moim planie przewiduję grubość materiału 20 mm i zastanawiam się czy nie będzie za cienki, prosze o poradę. Zastanawiam się równiez nad łączeniami w naroznikach. Łóżko będzie zbudowane z elementów o takich wym.: 2 szt 200x2000mm na boczne elementy, 1 szt 950 (szerokość materaca + grubość x2 +10 mm luzu dla materaca) x 600, 1 szt 950 x 400 do tego oczywiście stelaż. Wzór na stelarz w opracowaniu.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: BYDGOST » 15 lis 2008, 11:19

Felc czyli inaczej pióro i wpust - to rowek prostokątny wykonany z jednego boku deski a na drugim jest pióro czyli wyfrezowany występ, który wchodzi w rowek następnej deski.

Zbiegną się - pewnie kolega ma na myśli, że się wypaczą, pokrzywią. Niestety deska gdy schnie to zmienia wymiary i kształt. Dlatego ja zastosowałem sklejkę i ominąłem te problemy.

Materiał: drewno to myślę, że musisz obadać w swojej okolicy jakie i za ile jest dostępne. Płyty - wiadomo, żeby było tanio to wiórowa z okleiną. Potem trzeba jeszcze okleinować brzegi a to jest narażone na łatwe uszkodzenia czy odklejenie. Sam na pewno wiesz jak długo takie meble wytrzymują. A płyta 20 mm z powodzeniem wystarczy, nawet może być 18, ważne żeby solidnie połączyć.

Autor tematu
piterek63
Posty w temacie: 6

Post napisał: piterek63 » 15 lis 2008, 15:21

a jak solidnie polaczyc takie elementy? moze sa jakies znane sposoby gdzie mógłbym o tym poczytac?

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: BYDGOST » 15 lis 2008, 19:37

Obecnie używa sie przeważnie wkrętów meblowych o nazwie konfirmat. Daje bardzo silne i trwałe połączenie, jest szybki w montażu i można ukryć łeb wkręta zaślepką. Łatwo tez połączenie zdemontować. Są dostępne różne wymiary. Można łączyć płyty i drewno lite także. Ja planowałem wzmocnić połączenie płyt kawałkiem kątownika przykręconym wkrętami hartowanymi SPAX, ale konfirmaty sprawują się dobrze i na razie nie robię tego.
Konfirmaty na pewno można wykorzystać do łączenia płyt drewnopochodnych frezarek CNC.

A tu jest link do pięknej strony gdzie można się zdobyć masę pożytecznych informacji nt drewna i jego obróbki - dział porady: http://www.drewno-lux.com.pl/
Załączniki
Wkręt konfirmat.jpg
Wkręt konfirmat.jpg (5.09 KiB) Przejrzano 1670 razy

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka drewna”