fachowcy wyszkoleni na wikipedia tudzież YT

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

fachowcy wyszkoleni na wikipedia tudzież YT

Post napisał: tristar0 » 24 sie 2024, 23:13

Od jakiegoś czasu zauważam że część użytkowników forum prosperuje do miana fachowców w jakiejś dziedzinie a swe wykształcenie i wiedze ,doświadczenie zawodowe opiera ( albo motywuje tym że naoglądali się filmów na YT albo co na to sztuczna inteligencja czy wikipedia . takie mam własne przemyślenia, jako człowieczek po 50 który pewnie nie ogarnia tego świata gdzie tworzą się autorytety które jednak pojęcia o tym co mówią nie mają ,a robią tylko wielki szum wokół własnej osoby głównie anonimowo na forum , ciekaw jestem świata i ludzi którzy uważają iż pomimo braku wiedzy ,wykształcenia ,czy doświadczenia zawodowego uważają iż są autorytetami w jakiejś dziedzinie lub we wszystkich , które się na forum pojawiają . Czy to po prostu owczy pęd do bycia na świeczniku ,czy próba podniesienia swego ego które sami uważają że jest dość nisko w swojej samoocenie.Nie żebym pisał kolejny temat żeby Jasiu miał gdzie znów się rozpisywać o wszystkim albo o niczym .Ale zauważam że są tacy którzy nie znają podstaw ,nazewnictwa ,czy terminologi ale mają wiele do powiedzenia .Takie tam moje przemyślenia dokąd to wszystko zmierza .

Dodane 9 minuty 54 sekundy:
pewnie marzy mi się własny temat niczym "kotlarstwo itd " gdzie przeleje co mnie ciekawi inspiruje lub dręczy bez głupawych nie douczonych klakierów , którzy prosperują do jakiś wirtualnych zasług .Idąc przez ten ziemski padół człowiek napotyka różne osobniki zwane mianem homo sapiens ,czasem mniej homo a więcej sapiens ,pseudo doradców którzy uważają się za wyrocznie w jakiejś dziedzinie gdzie ich doświadczenie oparte jest na sprawnym posługiwaniem się wyszukiwarką google .

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: fachowcy wyszkoleni na wikipedia tudzież YT

Post napisał: pitsa » 26 sie 2024, 15:15

Fakt, stale trzeba weryfikować wiarygodność słów innych i coraz trudniej wśród fachowców znaleźć prawdziwego fachowca.
Takie czasy, że inteligencja jest zdolnością wyboru osób do rozmowy i wyboru słów nad którymi warto się zastanowić. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 26 sie 2024, 15:24

Po co ci to potrzebne? przecież masz swoje miejsce w życiu, pracuj teraz na niebo.

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: forestgril » 26 sie 2024, 15:47

Jeśli mogę dodać swoje trzy grosze, to oczywiście, każdy chciałby "coś znaczyć", a można coś znaczyć, gdy się coś wartościowego osiągnie. Ale wewnętrznie to uznanie własnej wartości jest odbiciem wyobrażeń innych osób o nas. Bez internetu trudniej było zbudować swój fałszywy obraz, gdyż relacje międzyludzkie były prawdziwe i opinie innych ludzi szybko weryfikowały nasze mniemania. Teraz można tkwić w bańce własnych "samowyobrażeń" bardzo długo, bo mniej jest prawdziwych weryfikacji.

Jednak powyższe to bzdury, mnie najbardziej podoba się komentarz przedmówcy:
szopenn pisze: przecież masz swoje miejsce w życiu, pracuj teraz na niebo.

Święte słowa! :)

Pusta ciekawość z kolei to objaw pychy i słusznie w Polsce się mówi, że to pierwszy stopień do piekła :)

Tutaj legitna podstawa tego twierdzenia:
https://ekspedyt.org/2013/04/13/sw-bern ... sja-pelna/

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 26 sie 2024, 15:54

forestgril pisze: Tutaj legitna podstawa tego twierdzenia:
https://ekspedyt.org/2013/04/13/sw-bern ... sja-pelna/

sorry tristar, ale masz jasia gwarantowanego :D

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 26 sie 2024, 17:01

Hej.
Pięknie jak by każdy wypowiadał się w tematach w oparciu o własną praktykę.
Wszystko wiedzących z YT trzeba omijać.
Ale to złudne nadzieje.
pzd.
Mane Tekel Fares

Arias2

Post napisał: Arias2 » 26 sie 2024, 19:05

Tacy pseudo fachowcy skutecznie zniechęcają do udzielania się w tematach mniej lub bardziej konkretnych.
Skutek jest taki że patrząc na to forum z przed kilku lat, a dzisiaj to dzisiaj wieje tu pustką, skutek wiedza zostaje tam gdzie została zdobyta.

Autor tematu
tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: tristar0 » 26 sie 2024, 20:59

pukury pisze:Wszystko wiedzących z YT trzeba omijać
Nie twierdze że wszystkich ,czasem coś tak oglądne czy zobaczę jak inni rozbierają jakiś tam mechanizm czy część , ale w zasadzie yt to dla mnie analiza głupoty ludzkiej i samozachwytu choć nie do końca wiem po co to komu do życia potrzebne ale tłumacze to sobie że takiemu czy innemu mama przy porodzie na głowę usiadła .Co wszystko tłumaczy .

Dodane 3 minuty 24 sekundy:
szopenn pisze:sorry tristar, ale masz jasia gwarantowanego
hehe a już myślałem że jak nie będzie o Nimcach , czy szczepionce to nie zauważy . :lol:

Dodane 11 minuty 4 sekundy:
Arias2 pisze:Tacy pseudo fachowcy skutecznie zniechęcają do udzielania się w tematach mniej lub bardziej konkretnych
Dla tego wolę popatrzeć jak mi trawa rośnie na trawniku albo po prostu pogadać z sąsiadem nawet o niczym bez używania klawiatury niby po co jest ta interakcja miedzy ludzka,Fakt człowiek z wiekiem tracąc na udowadnianiu "szefom" że coś potrafi albo albo umie, zyskuje na świętym spokoju a za wszystko inne można zapłacić kartą .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”