od czego zalezy kąt nachylenia krawędzi przy cięciu plazmą?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Po Waszych wypowiedziach nie do końca wiem, czy mnie rozumiecie - więc zrobiłem szkic tego, o co pytam. Teraz proszę o wypowiedzi.
- Załączniki
-
- krawedz.jpg (69.71 KiB) Przejrzano 784 razy
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
Tagi:
-
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jest kilka możliwych przyczyn a między innymi ta że nie masz dobrego centrowania elektrody lub jak kupujesz zamienniki dysz to często się mi zdarzało że miałem dysze z THERMACUT i otwory były wiercone nie centrycznie gdzie nie można wiercić otworów lecz „ciągnąć” je.
Druga sprawa to dyfuzor gazu. Może być nie sprawny ( przytkane otwory ) lub nie szczelny we wnętrzu palnika co prowadzi do krzywienia plazmy.
Źródło prądu nie ma tu nic do rzeczy i okablowanie tez nie.
Druga sprawa to dyfuzor gazu. Może być nie sprawny ( przytkane otwory ) lub nie szczelny we wnętrzu palnika co prowadzi do krzywienia plazmy.
Źródło prądu nie ma tu nic do rzeczy i okablowanie tez nie.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
zgadzam się w pełni z kolęgą CNCCAD
aby osiągnąć dobrą jakość cięcia i dobrą prostopadłość to trrzeba mieć odpowiedni palnik
ja mam akurat palniki kjellberga ale z chęcią sprawdziłbym hyperterma (podobno lepsza ekonomia)
a co do skosów to dysza jest ważna tak samo jak kaptur zewnętrzny i katoda, lecz jeśli dyfuzor gazów wirujących jest zatkany lub ma jakąś wadę to chociaż wymieni się cały zestaw podstawowy (katoda + dysza + kaptur) na nowy to nic nie da.
Wiązka gazów wirujących w plaźmie musi być rónomierna i tyle)
pozdro4all
aby osiągnąć dobrą jakość cięcia i dobrą prostopadłość to trrzeba mieć odpowiedni palnik
ja mam akurat palniki kjellberga ale z chęcią sprawdziłbym hyperterma (podobno lepsza ekonomia)
a co do skosów to dysza jest ważna tak samo jak kaptur zewnętrzny i katoda, lecz jeśli dyfuzor gazów wirujących jest zatkany lub ma jakąś wadę to chociaż wymieni się cały zestaw podstawowy (katoda + dysza + kaptur) na nowy to nic nie da.
Wiązka gazów wirujących w plaźmie musi być rónomierna i tyle)
pozdro4all
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Panowie, to nie jest "smuga cienia" zostawiana przez pędzący parowóz. Tak wygląda krawędź zawsze, prawie nie zależnie od ruchu XY. Wektor ruchu na rysunku skierowany jest do patrzącego.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)