Zwykłe lustro ma odbicie 85-95%. Ale to zakłada odpowiedni kąt padania światła i stan samego lustra.
Polerowana powierzchnia aluminiowa ma 88-92%, tylko to jest teoria, bo aluminium pokrywa się tlenkiem.
Białą farba też w teorii może odbijać do 90%. Tyle że to teoria. Ponieważ mamy różne długości fali, natomiast pochłanianie światła widzialnego powoduje wtórną emisję IR.
Fakt, trochę dowaliłem głupotę z tym 30-50%, bardziej chodziło mi o dużo wyższe wartości. Natomiast nie chciałem zamykać furtki przed innymi rozwiązaniami.
Ogólnie cuduję z systemami pasywnego ogrzewania i chłodzenia.
Lustra
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Lustra
To sobie poczytaj o absorpcji promieniowania. Jak myślisz, skoro lustro ma 95% współczynnik odbicia, to co się dzieje z resztą tego promieniowania?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
A to bardzo różnie, ale co do zasady, to gdyby było tylko pochłaniane i nic dalej by się z tą energią nie działo, toby lustro w końcu osiągnęło temperaturę milionów stopni, a przecież wiemy, że tak się nie dzieje...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
fantasmagoryjny sposób podejścia do życia i otaczającego nas świata jest twoją domeną , nijak tego leczyć ,po prostu zaakceptować . Od czasu do czasu wystrzelisz jak "guma ze stringów" a potem sobie wszyscy żartuję z tej tony ryżu pod łóżkiem.strikexp pisze: sobie poczytaj o promieniowaniu termicznym
Dodane 2 minuty 11 sekundy:
Niby wielcy tego świata też zadawali pytania na które nikt nie znał odpowiedzi ale gdzie mnie oceniać to co ci siedzi pod sklepieniem

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki