Falownik CW-100 chińczyk; parę pytań
sterowanie
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 8
Re: Falownik CW-100 chińczyk; parę pytań
Udało mi się podnieść częstotliwości i zwiększyć obroty silnika parametrem P0-12,P0-10
Silnik pracował do ok 120 hz dalej się gubił
znalazłem tez ustawienie napięcia P1-02 ustawiłem 400V i podłączyłem inny silnik bez zamiany trójkąt gwiazda czyli blaszki normalnie jak do sieci i działał prawidłowo nie grzał się testy robiłem bez obciążenia silników
Silnik pracował do ok 120 hz dalej się gubił
znalazłem tez ustawienie napięcia P1-02 ustawiłem 400V i podłączyłem inny silnik bez zamiany trójkąt gwiazda czyli blaszki normalnie jak do sieci i działał prawidłowo nie grzał się testy robiłem bez obciążenia silników
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Falownik nie jest magicznym urządzeniem.
Skoro masz go podpiętego pod 1 fazę, na wyjściu dostajesz napięcie 0-230V, nie wygeneruje on tobie 400V.
Niestety, nie ma czegoś takiego jak "normalnie jak do sieci". Sposób założenia blaszek, zależy od tego na jakie napięcie silnik został zaprojektowany.
Jeżeli na 230/400, wpinając go do sieci 3 fazowej, blaszki zakładasz w gwiazdę.
Jeżeli na 400/690, wpinając go do sieci 3 fazowej, blaszki zakładasz w trójkąt. Możesz w takim ustawieniu zastosować przełącznik gwiazda/trójkąt aby uzyskać łagodny rozruch dla większych silników lub z duża masą na wirniku.
Jako, że twój falownik na wyjściu generuje międzyfazowe 230V, to znaczy, że podłączając silnik 230/400 pod ten falownik, blaszki zakładasz w trójkąt, inaczej nie osiągniesz parametrów znamionowych tego silnika.
Na testy możesz sobie go kręcić jak szybko chcesz. W rzeczywistości nie będzie miał siły aby coś uciągnąć, a jeżeli silnik ma swoje lata i pozwolisz mu latać ponad 80Hz to prędzej czy później zajedziesz łożyska.
Skoro masz go podpiętego pod 1 fazę, na wyjściu dostajesz napięcie 0-230V, nie wygeneruje on tobie 400V.
Niestety, nie ma czegoś takiego jak "normalnie jak do sieci". Sposób założenia blaszek, zależy od tego na jakie napięcie silnik został zaprojektowany.
Jeżeli na 230/400, wpinając go do sieci 3 fazowej, blaszki zakładasz w gwiazdę.
Jeżeli na 400/690, wpinając go do sieci 3 fazowej, blaszki zakładasz w trójkąt. Możesz w takim ustawieniu zastosować przełącznik gwiazda/trójkąt aby uzyskać łagodny rozruch dla większych silników lub z duża masą na wirniku.
Jako, że twój falownik na wyjściu generuje międzyfazowe 230V, to znaczy, że podłączając silnik 230/400 pod ten falownik, blaszki zakładasz w trójkąt, inaczej nie osiągniesz parametrów znamionowych tego silnika.
Na testy możesz sobie go kręcić jak szybko chcesz. W rzeczywistości nie będzie miał siły aby coś uciągnąć, a jeżeli silnik ma swoje lata i pozwolisz mu latać ponad 80Hz to prędzej czy później zajedziesz łożyska.
-
Faktycznie parametr P1-02 nie zwiększa napięcia na wyjściu falownika.
jeśli chodzi o normalne podłączenie to myślę ze większość zainteresowanych wie jak podłączyć silnik a temat trójkąt gwiazda to ogarniają nasi dziadkowie kiedyś szczególnie na wioskach silniki były podłączane w ten sposób
to 690 v to już się trochę rozpędziłeś kto ma w domu takie napięcie może jakaś fabryka Nie rozumiem dlaczego w silniku który kreci się nawet hz100 czyli jakieś 2850 obrotów miały by siadać łożyska
Dodane 8 minuty 5 sekundy:
A teraz istotne zamontowałem silnik w frezarce działa idealnie nie zauważyłem żadnego spadku mocy mam większy zakres obrotów i najważniejsze ustawiłem rewers do gwintowania z odpowiednia rampą z czego jestem bardzo zadowolony .
jeśli chodzi o normalne podłączenie to myślę ze większość zainteresowanych wie jak podłączyć silnik a temat trójkąt gwiazda to ogarniają nasi dziadkowie kiedyś szczególnie na wioskach silniki były podłączane w ten sposób
to 690 v to już się trochę rozpędziłeś kto ma w domu takie napięcie może jakaś fabryka Nie rozumiem dlaczego w silniku który kreci się nawet hz100 czyli jakieś 2850 obrotów miały by siadać łożyska
Dodane 8 minuty 5 sekundy:
A teraz istotne zamontowałem silnik w frezarce działa idealnie nie zauważyłem żadnego spadku mocy mam większy zakres obrotów i najważniejsze ustawiłem rewers do gwintowania z odpowiednia rampą z czego jestem bardzo zadowolony .
-
"klid16"Jeżeli na 400/690, wpinając go do sieci 3 fazowej, blaszki zakładasz w trójkąt. Możesz w takim ustawieniu zastosować przełącznik gwiazda/trójkąt aby uzyskać łagodny rozruch dla większych silników lub z duża masą na wirniku.
Masz racje mój błąd szybko przeczytałem bez zrozumienia
Masz racje mój błąd szybko przeczytałem bez zrozumienia
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 5
Silniki mają swoje parametry i części z których są zbudowane mają wytrzymać te parametry. Oczywiście wszystko jest brane z jakimś zapasem, dlatego można kręcić silnik ponad jego wartości, ale chyba jest to zrozumiałe, że pracując poza swoimi parametrami znamionowymi będzie dochodziło do szybszego zużycia.
Prędkość 2850rpm to standardowa prędkość występująca przy 50Hz, nie trzeba podkręcać częstotliwości.
Nie bardzo wiem czym jest D11-D15?
Już dałem tobie wcześniej propozycję jak zrobić 4 prędkości na obecnych ustawieniach. Ogólnie nie widzę w zasadzie innej możliwości przy tym falowniku, ale pewności nie mam.
Skoro działa to znakomicie. Najwyraźniej miałeś duży zapas momentu dla swoich zastosowań i nawet mimo jego zmniejszenia, wciąż jest go wystarczająco.
Prędkość 2850rpm to standardowa prędkość występująca przy 50Hz, nie trzeba podkręcać częstotliwości.
Nie bardzo wiem czym jest D11-D15?
Już dałem tobie wcześniej propozycję jak zrobić 4 prędkości na obecnych ustawieniach. Ogólnie nie widzę w zasadzie innej możliwości przy tym falowniku, ale pewności nie mam.
Skoro działa to znakomicie. Najwyraźniej miałeś duży zapas momentu dla swoich zastosowań i nawet mimo jego zmniejszenia, wciąż jest go wystarczająco.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Odświeżę temat, bo się okazało że mam taki sam falownik (CW100-S2.2GB https://cncdrive.com/downloads/VFD%20CW100_manual.pdf)
W manualu jest napisane, że maksymalną częstotliwość można ustawić na 500 Hz, a na tabliczce znamionowej nawet 600 Hz.
Tyle tylko, że nie daje się ustawić więcej niż 320 Hz...
Szukałem po parametrach i nic.
Próbowałem parametrów P0-10 i P1-04, ale w obu jest szklany sufit...
No i tak się zastanawiam, czy mam jakiś trefny egzemplarz, czy coś jeszcze trzeba ustawić...
W manualu jest napisane, że maksymalną częstotliwość można ustawić na 500 Hz, a na tabliczce znamionowej nawet 600 Hz.
Tyle tylko, że nie daje się ustawić więcej niż 320 Hz...
Szukałem po parametrach i nic.
Próbowałem parametrów P0-10 i P1-04, ale w obu jest szklany sufit...
No i tak się zastanawiam, czy mam jakiś trefny egzemplarz, czy coś jeszcze trzeba ustawić...
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
ja ustawiałem z tego manuala: https://www.nikom.biz/pic_info/A585017/ ... PMYTD20wNY
jest na stronie 14 jak ustawić częstotliwość powyżej 320 Hz.

Krak.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Tak, dokładnie o to chodzi.cawboy pisze: ↑29 mar 2025, 18:32ja ustawiałem z tego manuala: https://www.nikom.biz/pic_info/A585017/ ... PMYTD20wNY
Przed chwilą sam to znalazłem na niemieckim forum...
Najwyraźniej autor softu uznał, że maksymalna wartość 32000 mieści się w dwóch bajtach i jest z nadmiarem wystarczająca (jeden bajt czyli 256 toby było za mało). Nie zauważył jednak tego, że jak się zrobi precyzję z dwoma miejscami po przecinku, to wartości większej niż 320 nie da rady ustawić.
Tak więc wystarczy ustawić precyzję na jedno miejsce po przecinku P0-22 = 1 i da się ustawić powyżej 320...