GRBLHal i MKS TinyBee

PC nie łączy się ze sterownikiem

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
_krzychu__
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

GRBLHal i MKS TinyBee

Post napisał: _krzychu__ » 17 cze 2024, 18:48

Witam
Mam problem z płytką MKS TinyBee i GRBLHal.

Najpierw za pomocą FluidNC Web Installer wgrałem FluidNC na płytkę i działało.
Universal Gcode Sender, gSender i Openbuild Control się łączyły.
Po czym za pomocą GRBLHal Web builder wygenerowałem firmware do tej płytki i wgrałem go za pomocą Openbuild Control.
Zgodnie z instrukcją zmieniłem $14 wejścia NC na wyłączone.
Po czym podłączyłem jeden driver i silnik krokowy - działał.
No to podłączyłem pozostałe 3 i się kręciły, tak jak powinny.
Po testowaniu wyłączyłem i rozłączyłem układ.
Jak chciałem coś sobie jeszcze sprawdzić potem, i podłączyłem samą płytkę, to już płytka nie łączy się z programami, i nie da się również wgrać od nowa firmware-u, bo to też próbowałem. Zresztą z podłączonymi silnikami również nie działa.
Komputer wykrywa płytkę, w programach też ją widać, ale się nie łączy. Na płytce świeci się czerwona i białą dioda.
Jak próbuję wgrać firmware, to miga niebieska. No i CPU jest dość ciepły.

Przy próbie wgrania od nowa firmware, to FluidNC web installer wyświetla:

"Bootloader not active - Try holding down the BOOT switch"

a z kolei Openbuild Control pokzuje coś takiego:

"A fatal error occurred: Failed to connect to ESP32: Timed out waiting for packet header : Make sure the device is in BOOTLOADER MODE. Your computer failed to put it into Bootloader mode automatically. You can enter bootloader mode by: Press and hold down MODE, then Press RESET while still holding MODE. Let go of RESET, then wait a second or two and let go of MODE. Best performed right after starting the Firmware Flashing operation"

Nie wiem, czy coś się spaliło na płytce, czy może ją przypadkiem zresetowałem, jak to wszystko częściowo rozłączałem, i wróciła do ustawień domyślnych, i te wejścia NC są aktywne i uruchamia się w jakimś "alert mode".

Próbowałem zmostkować piny wejść z 0v, ale nie mam pewności, czy wszystkie zlokalizowałem poprawnie.
O ile krańcówki X,Y,Z są w miarę jasne (chyba), to co do
"EStop or Reset, Cycle Start and Feed Hold"
pewności nie mam
W pliku
https://github.com/grblHAL/ESP32/blob/m ... _1_0_map.h

wprawdzie znalazłem piny od Cycle Start i Feed Hold, ale nadal bez sukcesu.
Jakieś pomysły, co można jeszcze z tym zrobić, żeby ruszyło? Już raz działało.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: GRBLHal i MKS TinyBee

Post napisał: tuxcnc » 17 cze 2024, 19:41

Sparzyłem się na GrblHAL i omijam ten projekt z daleka, bo wygląda to tak, jakby chcieli robić wszystko na raz na wielu platformach, więc to nie ma prawa działać...
Co do samego ESP32, to można spróbować go zresetować
Aczkolwiek TinyBee nie ma przycisku BOOT, ale ma RESET, a BOOT to podobno GPIO0, czyli pin LCD_D4 na złączu EXP1 i trzeba go zwierać do masy.
Tutaj masz potrzebną wiedzę:
https://randomnerdtutorials.com/esp32-e ... sh-memory/
https://github.com/makerbase-mks/MKS-Ti ... %20SCH.pdf
https://docs.espressif.com/projects/esp ... ction.html
Tych pdf-ów (z tego co pamiętam) nie da się oglądać na Githubie, trzeba "Download raw file" i otworzyć sobie przeglądarką zainstalowaną na komputerze.
Najpierw spróbuj samym RESET w czasie gdy esptool próbuje się łączyć, kilka razy, może zaskoczy...
Aczkolwiek fizycznego uszkodzenia płytki nie można wykluczyć, ale kontrolery MKS są przed tym dość dobrze zabezpieczone.

Autor tematu
_krzychu__
Posty w temacie: 2

Re: GRBLHal i MKS TinyBee

Post napisał: _krzychu__ » 17 cze 2024, 21:36

Dzięki za odpowiedź.
Widziałem Twoje posty odnośnie TinyBee, GRBLHal i FluidNC
Resety nie pomogły, jakby w ogóle nie reaguje.
Zwarłem pin GPI00 z masą, zresetowałem, ale też efektu nie widać, dalej, i Openbuild i Web installer do Fluida wyświetla to samo, co wcześniej. Do fluida pokazuje tak:

Bootloader not active - Try holding down the BOOT switch

Pozostaje jeszcze kwestia tych wejść, co są domyślnie NC. Wcześniej zwierałem piny, jak na załączonym obrazku, te czarne kółka, bez efektu.
Poprawnie je połączyłem?
Na czerwono zaznaczyłem piny do BOOT.
Obrazek
Pozostaje jeszcze spróbować wymazać pamięć zgodnie z tym pierwszym linkiem, ale to chyba gdzieś zainstaluję linuxa, no i będę go sobie musiał przypomnieć.

Dodane 24 minuty 54 sekundy:
Spróbowałam wymazać pamięć esptool poprzez Python na Windows
Ale też nie działa:

COM6 failed to connect: Failed to connect to ESP32: No serial data received.
For troubleshooting steps visit: https://docs.espressif.com/projects/esp ... oting.html

A fatal error occurred: Could not connect to an Espressif device on any of the 1 available serial ports.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”