Cześć Wam,
Ma problem z chińczykiem, przy grawerowaniu sklejki (prędkość w granicach 300mm) bywa, że głowica "przeskoczy" i graweruje dalej przesunięta w osi x o kilka cm. Wpierw myślałem, że pasek przeskakuje na zębatce przy silniku krokowym więc zrobiłem znaki na zębatce i pasku by zweryfikować czy po przeskoczeniu owe znaki się rozjadą - nie rozjeżdżają się. Przeskoczenie miało miejsce już kilka razy a znaki się pokrywają. Może ktoś podpowiedzieć w jaki sposób próbować postawić diagnozę? Jedyne co mi przychodzi na myśl to silnik krokowy dokonuje żywota i czasem się myli ale nie chce zmieniać w ciemno i liczyć na cudowną poprawę.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł bardzo proszę o pomoc. Laser to typowy chinol no name z tubą 60W. Obsługa jest z poziomu Corela i nakładki na niego Corel LASER.
Chiński laser co2 przeskakuje przy grawerze
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Re: Chiński laser co2 przeskakuje przy grawerze
Sprawdź czy głowica lekko przesuwa się po prowadnicy, bo wygląda to na „gubienie kroków” przez silnik..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2