Mach3 z CSMio/ IP-M problem z trajektorią
Błędna trajektoria, błędne wymiary, glowica wrzeciona nie wykonuje poleceń programu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Mach3 z CSMio/ IP-M problem z trajektorią
Witam szanowne grono. Borykam się od paru dni z pewnym problemem, proszę więc ekspertów o pomoc w temacie. Mianowicie:
Oprogramowanie CAM: CAMBAM
Oprogramowanie do obsługi maszyny: MACH3
Sterownik: CSMIO/ IP-M na Ethernet rj45
Praca przez parę ostatnich miesięcy na powyższym oprogramowaniu działała beż zastrzeżeń do tamtego tygodnia. G KODY generowałem w CAMBAM, przenosiłem na komputer sterujący, wczytywałem i frezarka nie miała zastrzeżeń. W tamtym tygodniu po uruchomieniu maszyny i komputera coś się wysypało. Po otwarciu g kodu, program nie wyświetla jego podglądu a jeśli wyświetla to błędnie, program zamienił kierunku ruchu, wciskając na klawiaturze page-up glowica zjezdza na dół, po wymuszeniu posuwu z palca o 100 mm w osi x glowica się przesuwa o 63 mm, po zaciągnięciu i wystartowaniu programu z gkodu frezarka robi dziwne rzeczy, żyje sobie swoim życiem jeździ w dziwnych kierunkach. Zainstalowałem Mach 3 na drugim komputerze, podobne ( nie te same ) błędy, testowałem też na różnych kablach sieciowych bez pozytywnych rezultatów. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie leży problem ? Będę bardzo wdzięczny za każdą poradę.
Oprogramowanie CAM: CAMBAM
Oprogramowanie do obsługi maszyny: MACH3
Sterownik: CSMIO/ IP-M na Ethernet rj45
Praca przez parę ostatnich miesięcy na powyższym oprogramowaniu działała beż zastrzeżeń do tamtego tygodnia. G KODY generowałem w CAMBAM, przenosiłem na komputer sterujący, wczytywałem i frezarka nie miała zastrzeżeń. W tamtym tygodniu po uruchomieniu maszyny i komputera coś się wysypało. Po otwarciu g kodu, program nie wyświetla jego podglądu a jeśli wyświetla to błędnie, program zamienił kierunku ruchu, wciskając na klawiaturze page-up glowica zjezdza na dół, po wymuszeniu posuwu z palca o 100 mm w osi x glowica się przesuwa o 63 mm, po zaciągnięciu i wystartowaniu programu z gkodu frezarka robi dziwne rzeczy, żyje sobie swoim życiem jeździ w dziwnych kierunkach. Zainstalowałem Mach 3 na drugim komputerze, podobne ( nie te same ) błędy, testowałem też na różnych kablach sieciowych bez pozytywnych rezultatów. Ma ktoś jakiś pomysł gdzie leży problem ? Będę bardzo wdzięczny za każdą poradę.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Mach3 z CSMio/ IP-M problem z trajektorią
jedną z przydatnych funkcjonalności w Machu jest możliwość uruchomienia go w archiwalnej konfiguracji która kiedyś była poprawna.
górne menu/operator/restore settings i otwiera się okienko w którym wpisujesz wcześniejszy nr kolejnego uruchomienia. Pamięta chyba 20 uruchomień do tyłu.
Wpisz 10, zamknij program, i ponownie uruchom. Często pomaga a metoda banalna.
I dobra rada wujka DOBRA RADA.
Nie zwijaj programu, systemu i innych tylko zwyczajnie wyłącz prąd. Nie zdąży wtedy nadpisać ewentualnych głupot, ani system, ani Mach i zawsze będzie wstawał z prawidłowymi ustawieniami. Oczywiście gdy zapisany wcześniej podnosił się prawidłowo, a nowe ustawienia możesz pominąć typu zero bazy czy parametry narzędzia.
Bo inaczej to:
górne menu/zapisz ustawienia
i znowu wyłącz prąd (żeby teraz tylko windows nie myślał)
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
wyłącz prąd dla XP, dla innych chyba nie działa tak łatwo.
Dodane 23 minuty 32 sekundy:
i żeby wrzasku nie było
Gdy naciśniesz zamknij system i ten bedzie w trakcie zamykania to gdy wtedy prąd wyłaczysz to masz szansę na ponowne ustawianie systemu i Macha.
górne menu/operator/restore settings i otwiera się okienko w którym wpisujesz wcześniejszy nr kolejnego uruchomienia. Pamięta chyba 20 uruchomień do tyłu.
Wpisz 10, zamknij program, i ponownie uruchom. Często pomaga a metoda banalna.
I dobra rada wujka DOBRA RADA.
Nie zwijaj programu, systemu i innych tylko zwyczajnie wyłącz prąd. Nie zdąży wtedy nadpisać ewentualnych głupot, ani system, ani Mach i zawsze będzie wstawał z prawidłowymi ustawieniami. Oczywiście gdy zapisany wcześniej podnosił się prawidłowo, a nowe ustawienia możesz pominąć typu zero bazy czy parametry narzędzia.
Bo inaczej to:
górne menu/zapisz ustawienia
i znowu wyłącz prąd (żeby teraz tylko windows nie myślał)
Dodane 1 minuta 30 sekundy:
wyłącz prąd dla XP, dla innych chyba nie działa tak łatwo.
Dodane 23 minuty 32 sekundy:
i żeby wrzasku nie było
Gdy naciśniesz zamknij system i ten bedzie w trakcie zamykania to gdy wtedy prąd wyłaczysz to masz szansę na ponowne ustawianie systemu i Macha.
-
Dzięki qqaz za szybką odpowiedź
, niestety w przypadku komputera na którym zawsze pracowałem, podczas próby przywrócenia ustawień wyskakuje błąd i nie da się przywrócić poprzednich wersji. Pytanie czy to na pewno problem z oprogramowaniem Mach3 skoro zainstalowałem je od zera na innym komputerze i problemy również występują, pytanie czy trzeba go (Macha) jakoś specjalnie skonfigurować po instalacji (na pierwszym komputerze gdzie wcześniej wszystko działało bez problemu, nie ja instalowałem oprogramowanie więc ciężko mi się odnieść)? Program staruje maszyną ale tak jak w przypadku pierwszego komputera- błędnie. Może problem nie jest z oprogramowaniem Mach3 a samym sterownikiem maszyny tj. CSMIO/ IP-M? Da się to jakoś zdiagnozować?

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Próbujesz otwierać programy które już używaleś i byly poprawne czy tylko nowe?
Sterownik csmio nie ma nic dobrego. Interpreter kodu jest w machu. Jeśli nie wyświetla poprawnej ścieżki to nie może jej też wykonać.
Sterownik csmio nie ma nic dobrego. Interpreter kodu jest w machu. Jeśli nie wyświetla poprawnej ścieżki to nie może jej też wykonać.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Przeglądnij te poradniki, to będziesz wiedział czy nie popełniłeś jakiegoś błędu podczas instalacji ( konfiguracji)
instalacja-i-konfiguracja-mach3-t96383.html
instalacja-i-konfiguracja-mach3-t96383.html
-
- tak, 2 tygodnie temu frezowaliśmy elementy na tych samych g-kodach i wszystko działało bez zastrzeżeń, teraz nie dość, że niepoprawnie wczytuje podgląd (czasem urywa cześć formatki), to wykonuje program jakby przeskalowany tj. np. otwory są w odległości 100 mm od siebie a program je interpretuje i próbuje frezować, jakby były np. 500 mm od siebie. Zadając w programie ręcznie posuw w osi X o 100 mm, wrzeciono przesuwa się o 60 mm. Wczytując sam g-kod do Mach3 analizując linijka po linijce wygląda że wszystkie parametry i współrzędne są ok. Jednostki też są OK- mmlepi pisze:Próbujesz otwierać programy które już używaleś i byly poprawne
Tak jak wyżej pisałem problem występuje na dwóch komputerach. Pierwszy to ten na którym wszystko działało bez problemu do tej pory, drugi to laptop z nowo zainstalowanym MACH3.
Dodane 1 minuta 4 sekundy:
Adam Domański pisze:Przeglądnij te poradniki, to będziesz wiedział czy nie popełniłeś jakiegoś błędu podczas instalacji ( konfiguracji)
Rzucę na to okiem dzisiaj wieczorem i dam znać czy coś pomogło, dzięki
-
Jasne, poniżej plik źle wyświetlany
Daj znać czy plik załączył się poprawnie i możesz go pobrać
Powinien wykonać 12 elementów, na podglądzie w MACH3 w tym momencie wyświetla mi tylko trzy elementy. Poza tym nie wycina tego jak powinien. 2 tygodnie temu na tym samym g-kodzie maszyna prawidłowo wszystko wycięłaDaj znać czy plik załączył się poprawnie i możesz go pobrać
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
Pobrałem, jest 12 elementów.
Pokażco Tobie wyświetla.
Dodane 9 minuty 43 sekundy:
Na początku programu masz tylko ustawienie płaszczyzny. To może być za mało do poprawnej pracy. To może być przyczyna.
Pokażco Tobie wyświetla.
Dodane 9 minuty 43 sekundy:
Na początku programu masz tylko ustawienie płaszczyzny. To może być za mało do poprawnej pracy. To może być przyczyna.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
spróbuj co najmniej wpisać na początku.
a wypadałoby jeszcze narzędzie itd ale może starczy.
albo wejdź sobie w ustawienia i poszukaj "Distance mode" i czy masz wybrane "Absolute" (to załatwia również G90 na początku programu)

Kod: Zaznacz cały
G90 G94
albo wejdź sobie w ustawienia i poszukaj "Distance mode" i czy masz wybrane "Absolute" (to załatwia również G90 na początku programu)