ten sam co napisałem.tigerhellmaker pisze:Na samym dole jest post c4r0 , wykonał jakiś program do obróbki bmp. Niestety ja go nie sprawdzę
Frezowanie z obrazka
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
DziękiPiotr Rakowski pisze:Piękna robota - szkoda że bez aproksymacji (linie ukośne są poszarpane niestety). No i program woła o biblioteki z Visual Basica.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Jasne.
Może jednak warto użyć trochę matematyki - w końcu w necie jest sporo algorytmów aproksymacji i to często z kodami. No chyba, że ten program jest jedynie taką "zabawką-wprawką". Wtedy nie ma sensu...
Może jednak warto użyć trochę matematyki - w końcu w necie jest sporo algorytmów aproksymacji i to często z kodami. No chyba, że ten program jest jedynie taką "zabawką-wprawką". Wtedy nie ma sensu...
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Frezowanie z obrazka
Dwa lata temu pracowałem na Morbidelli Author 500S i takie rzeczy robiłem programem Aspan. Zamiana BMP (max 256 kolorów) na dxf , a potem dxf na PGM ,snow pisze:Mam przygotowany rysunek w formacie BMP i chciałbym go wyfrezować. Próbowałem używać programu Img2CAD który potrafi przekonwertować obraz na plik DXF który później wrzucam do MACH'a. Problemem jest jednak to że rysunek rozbijany jest na kilkadziesiąt odcinków co skutkuje wielokrotnymi wjazdami w materiał i wyjazdami nawet przy frezowaniu jednej krzywej przez co proces frezowania niepotrzebnie się wydłuża. Używam MACH3 do sterowania maszyną. Co prawda sam MACH posiada możliwość importu bitmapy i późniejszego jej wyfrezowania lecz mi by zależało na wycięciu kształtu w materiale a nie robieniu płaskorzeźby co czyni Mach. Czy jest możliwość zamiany pliku graficznego na plik DXF lub od razu na g-kod tak żeby wycinać sam obrys?
G-kody poprawiałem w Xilogu , (ten samem problem z nadmiernymi wjazdami i wyjazdami)
http://www.autosoftware.it/index.php/en ... id-54.html
Udało mi się nawet wyfrezować gołą pannę w płycie wiórowej.

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Frezowanie z obrazka
Na wstępie witam wszystkich
Naprawdę szybkie ,łatwe narzędzie.Wektory można edytować ,dodawać pismo ,itd.
Zawiera sporo postprocesorów
pozdrawiam

Całkiem przyzwoitym programem jest SimplyCam.Wczytuje bmp i jpg,zamienia na wektory.snow pisze:Mam przygotowany rysunek w formacie BMP i chciałbym go wyfrezować.
Naprawdę szybkie ,łatwe narzędzie.Wektory można edytować ,dodawać pismo ,itd.
Zawiera sporo postprocesorów
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)