Podałeś przykład, że trzeba mieć ograniczone zaufanie do wszystkiego i zawsze należy brać pod uwagę ryzyko pojawienia się różnych błędów, awarii, uszkodzeń, zaprzestania wspierania programu, zmian systemu uniemożliwiających używanie ulubionych starych programów itp. Pierwszą radę podałem. Druga jest taka: dane można przesyłać bez używania "pamięci przenośnych". Trzecia rozwiń sobie: archiwizacja, kopie zapasowe i pliki źródłowe.
Dziwne zachowanie plików wykonawczych RDworks
Zmiana plików ????
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: Dziwne zachowanie plików wykonawczych RDworks
Zaistnieję w temacie ponownie.
Podałeś przykład, że trzeba mieć ograniczone zaufanie do wszystkiego i zawsze należy brać pod uwagę ryzyko pojawienia się różnych błędów, awarii, uszkodzeń, zaprzestania wspierania programu, zmian systemu uniemożliwiających używanie ulubionych starych programów itp. Pierwszą radę podałem. Druga jest taka: dane można przesyłać bez używania "pamięci przenośnych". Trzecia rozwiń sobie: archiwizacja, kopie zapasowe i pliki źródłowe.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
Daniu
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 2
Wg mnie to nie jest problem z archiwizacją, kopiowaniem czy przenoszeniem plików. Raczej RDWorks w trakcie otwierania je obraca. Może warto sprawdzić czy (być może przez przypadek) nie został zmieniony punkt „0” , referencyjny (zwał jak zwał) plotera. Teraz jest w przeciwległym rogu. Jesli pliki były zapisane z „zerem” po prawej, a teraz „0” jest po lewej to może program sobie plik odbija..
„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…
-
pitsa
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Czwarte: stosowanie procedur. Jak napisał Daniu po zmianach wracać do ustawień przyjętych za standardowe. Jeśli jakaś praca była robiona z innym punktem referencyjnym to po skończonej robocie wrócić do poprzednich ustawień.
Fakt, że programy miewają błędy jest oczywiście niezaprzeczalny.
Fakt, że programy miewają błędy jest oczywiście niezaprzeczalny.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
tuxcnc
- Lider FORUM (min. 2000)

Teraz sobie skojarzyłem, że miałem takie jaja, choć w zupełnie innym środowisku niż RDworks, którego nigdy nie używałem.
Otóż po zakupie lasera CO2 natychmiast wymieniłem chiński sterownik do grawerowania pieczątek na GRBL.
Pojawił się problem, która oś jest która i w którą stronę.
(Nie będę robił offtopicu, ale chodziło o właściwe ustawienie osi względem krańcówek bazujących.)
Otóż punkt 0,0 można sobie ustawić w dowolnym rogu stołu, ale wtedy osie X i Y zmieniają położenie i kierunek.
Jeżeli ustawi się źle, to właśnie robota się robi w lustrzanym odbiciu...
Otóż po zakupie lasera CO2 natychmiast wymieniłem chiński sterownik do grawerowania pieczątek na GRBL.
Pojawił się problem, która oś jest która i w którą stronę.
(Nie będę robił offtopicu, ale chodziło o właściwe ustawienie osi względem krańcówek bazujących.)
Otóż punkt 0,0 można sobie ustawić w dowolnym rogu stołu, ale wtedy osie X i Y zmieniają położenie i kierunek.
Jeżeli ustawi się źle, to właśnie robota się robi w lustrzanym odbiciu...
-
drzasiek90
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A nie została po drode zmieniona/zaktualizowana wersja programu?
Ja używam do niektórzych rzeczy inkscape i kiedyś używałem wersji 0.92 a potem zainstalowałem jakąś nowszą i się okazało, że zmieniono domyślny kierunek osi Y. Oczywiście da się to zmienić w ustawieniach, ale otwierając rysunek zapisany w starszej wersji, otwierał się w lustrzanym odbiciu względem osi poziomej.
Ja używam do niektórzych rzeczy inkscape i kiedyś używałem wersji 0.92 a potem zainstalowałem jakąś nowszą i się okazało, że zmieniono domyślny kierunek osi Y. Oczywiście da się to zmienić w ustawieniach, ale otwierając rysunek zapisany w starszej wersji, otwierał się w lustrzanym odbiciu względem osi poziomej.
-
falcong700
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

- Posty w temacie: 6
Nie wersja programu nie została zmieniona, i punkt zerowy także pozostaje cały czas z prawej dół .
Jak co do pliku który ma się wycinać , do końca nie mam pewności czy faktycznie przy tworzeniu punkt pozostawał z tej strony.
Tak pliki które miałem na swoim penie na pewno miały punkt zerowy tam gdzie jest teraz . Pamiętam to dobrze bo to jest test nad którym trochę siedziałem .
Co do Archiwizacji , a skąd ja te pliki wziąłem ??
Jak co do pliku który ma się wycinać , do końca nie mam pewności czy faktycznie przy tworzeniu punkt pozostawał z tej strony.
Tak pliki które miałem na swoim penie na pewno miały punkt zerowy tam gdzie jest teraz . Pamiętam to dobrze bo to jest test nad którym trochę siedziałem .
Co do Archiwizacji , a skąd ja te pliki wziąłem ??