Śrubunek do rury miedzianej 18mm - który wybrać?

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Śrubunek do rury miedzianej 18mm - który wybrać?

Post napisał: Rafalgl » 29 kwie 2024, 09:58

Witam! Nie wiem czy to dobry dział, ale zakładam że ktoś tutaj będzie znał się na rurach miedzianych do lutowania :) Buduję antenę pętlową (typu MLA), zamówiłem do tego mosiężną rurkę 18mm średnicy zewnętrznej. Będzie ona zwinięta w pętlę i po obu końcach przykręcona do hermetycznej skrzynki, w której znajdował będzie się duży kondensator powietrzny. Pomyślałem, że najlepiej byłoby przylutować w tym celu mosiężny śrubunek kątowy, z kielichem do lutowania po jednej stronie oraz nakrętką z drugiej:

https://allegro. pl/oferta/polsrubunek-katowy-do-lutowania-18x3-4-miedzi-cu-6815716672

Od spodu przykręcę wtedy jakiś nypel lub korek i do niego przylutuję przewody kondensatora. Rzecz w tym, że nie wiem który śrubunek będzie pasował do rury 18mm. Znalazłem rozmiar 18, ale teraz nie wiem czy ten rozmiar to średnica wewnętrzna kielicha, czy może jest to jego średnica zewnętrzna. Jaki rozmiar powinienem kupić? Pytanie może banalne, ale przetrzasnalem całe google i nie mogę znaleźć info na ten temat.

Kto pyta, nie błądzi.

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Re: Śrubunek do rury miedzianej 18mm - który wybrać?

Post napisał: maciek95k » 29 kwie 2024, 10:50

Możesz zapytać sprzedawcy…

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 29 kwie 2024, 11:04

Hej.
To ma być antena do nadawania czy tylko do odbioru ?
W sieci pełno projektów takich anten.
I programów do projektowania.
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 29 kwie 2024, 19:33

Do jednego i drugiego, z naciskiem na odbiór, pod transciever USDX i odbiornik "RX Staś"😉
Kto pyta, nie błądzi.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: pukury » 29 kwie 2024, 21:01

Hej.
No to jasne.
Tu cały projekt - https://www.microfarad.de/magnetic-loop/
pzd.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 02 maja 2024, 14:51

Dzięki, właśnie podobny projekt realizuję, choć moja antena będzie nieco mniejsza, tzn max 3m obwód zewn. pętli rezonansowej, bo na tyle mi pozwala mi zakupiona rurka 18mm średnicy. Wzoruję się na antenie MLA-S. Pętla wewnętrzna dobrana będzie eksperymentalnie; mam w sumie metr kabla koncentrycznego, jeśli będzie lipa, będę odcinał go po kawałku. Głowię się trochę nad pewna modyfikacją - mam ogromną, dużej mocy cewkę powietrzną zmiennej pojemności (0-30uH). Jakieś 70x100mm, nawinięta drutem ze 2mm średnicy. Myślę czy mogę ją tam jakoś wykorzystać. Kompletnie nie wiem przy tym, czy powinienem ją lepiej dać w obwód rezonansowy dużej pętli, czy w szereg między małą pętlą a QRP. Niestety to dość rzadko spotykana rzecz i nigdzie nie znalazłem projektu anteny magnetycznej z tego typu cewka w skrzynce strojeniowej, choć wiem że się je stosuje powszechnie właśnie do strojenia różnego typu anten. Przyszłościowo planuję zrobić antenę sterowaną poprzez Arduino, która automatycznie zmierzy impedancję, swr oraz nastawioną w radiu częstotliwość, po czym sama ustawi mi się w najlepszym położeniu😉.

Wracając do anten pętlowych mam jeszcze takie pytanie - lepsza pojedyncza pętla zewnętrzna o większej średnicy, czy podwójna, ale mniejszej średnicy? Gdzieś to bylo tłumaczone, ale po angielsku i to dość fachowym językiem, zrozumiałem jedynie tyle że były wady i zalety, tzn
coś z rezystancją, ale dokładnie nie wiem o co chodziło. Można zobaczyć takie rozwiązanie w antenie MLA-M.
Kto pyta, nie błądzi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”