Dzięki, właśnie podobny projekt realizuję, choć moja antena będzie nieco mniejsza, tzn max 3m obwód zewn. pętli rezonansowej, bo na tyle mi pozwala mi zakupiona rurka 18mm średnicy. Wzoruję się na antenie MLA-S. Pętla wewnętrzna dobrana będzie eksperymentalnie; mam w sumie metr kabla koncentrycznego, jeśli będzie lipa, będę odcinał go po kawałku. Głowię się trochę nad pewna modyfikacją - mam ogromną, dużej mocy cewkę powietrzną zmiennej pojemności (0-30uH). Jakieś 70x100mm, nawinięta drutem ze 2mm średnicy. Myślę czy mogę ją tam jakoś wykorzystać. Kompletnie nie wiem przy tym, czy powinienem ją lepiej dać w obwód rezonansowy dużej pętli, czy w szereg między małą pętlą a QRP. Niestety to dość rzadko spotykana rzecz i nigdzie nie znalazłem projektu anteny magnetycznej z tego typu cewka w skrzynce strojeniowej, choć wiem że się je stosuje powszechnie właśnie do strojenia różnego typu anten. Przyszłościowo planuję zrobić antenę sterowaną poprzez Arduino, która automatycznie zmierzy impedancję, swr oraz nastawioną w radiu częstotliwość, po czym sama ustawi mi się w najlepszym położeniu

.
Wracając do anten pętlowych mam jeszcze takie pytanie - lepsza pojedyncza pętla zewnętrzna o większej średnicy, czy podwójna, ale mniejszej średnicy? Gdzieś to bylo tłumaczone, ale po angielsku i to dość fachowym językiem, zrozumiałem jedynie tyle że były wady i zalety, tzn
coś z rezystancją, ale dokładnie nie wiem o co chodziło. Można zobaczyć takie rozwiązanie w antenie MLA-M.
Kto pyta, nie błądzi.