To chyba kończy nasz spór?
g3 i g2 w Mach3 na tokarce
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 5
Re: g3 i g2 w Mach3 na tokarce
Temat ogarnięty.
Niestety ja w Mach3 nie jestem w stanie zrobić łuku o który mi chodziło za pomocą parametru R.
Jest to możliwe tylko z parametrem IK. Bardzo pomocnym okazał się wykres ścieżki narzędzia w Mach3, gdzie na bieżąco jest podgląd kodu i widać wszystkie zmiany. Mi jako laikowi bardzo pomógł i nadal pomaga w poprawianiu tworzonego programu. Do amatorskich zastosowań i 'raczkowania' w kodach cnc super sprawa (jak dla mnie).
Bardzo dziękuję za pomoc i podjęcie dyskusji, która również pomogła mi zrozumieć niektóre kwestie.
Pewnie jeszcze nie raz się tu zjawię z jakimiś pytaniami.
Odnośnie kompa pod Mach3, to faktycznie ten stary grat odizolowany od internetów i działający na WinXP robi wszystko bez zająknięcia. Natomiast laptop z Win7 sadzi krzaczory cały czas i nie da się na nim pracować z tym programem.
Pozdrawiam!
Niestety ja w Mach3 nie jestem w stanie zrobić łuku o który mi chodziło za pomocą parametru R.
Jest to możliwe tylko z parametrem IK. Bardzo pomocnym okazał się wykres ścieżki narzędzia w Mach3, gdzie na bieżąco jest podgląd kodu i widać wszystkie zmiany. Mi jako laikowi bardzo pomógł i nadal pomaga w poprawianiu tworzonego programu. Do amatorskich zastosowań i 'raczkowania' w kodach cnc super sprawa (jak dla mnie).
Bardzo dziękuję za pomoc i podjęcie dyskusji, która również pomogła mi zrozumieć niektóre kwestie.
Pewnie jeszcze nie raz się tu zjawię z jakimiś pytaniami.
Odnośnie kompa pod Mach3, to faktycznie ten stary grat odizolowany od internetów i działający na WinXP robi wszystko bez zająknięcia. Natomiast laptop z Win7 sadzi krzaczory cały czas i nie da się na nim pracować z tym programem.
Pozdrawiam!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: g3 i g2 w Mach3 na tokarce
Jest oczywiste (i było tutaj wspominane), że każdy łuk ma początek, koniec, promień i punkt zaczepienia promienia.
Czyli formalnie rzecz biorąc, każdy łuk da się zapisać albo z R, albo z IJK.
Problemem jest to, że w danej sytuacji, użycie jednej z tych opcji może być nieporównywalnie trudniejsze lub łatwiejsze od drugiej.
Nie zrażaj się do zapisu z R, kiedyś to on okaże się dużo łatwiejszy od IJK...