Albo się umie albo się nie umie
g3 i g2 w Mach3 na tokarce
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: g3 i g2 w Mach3 na tokarce
opowiadasz tutaj głupoty bo z parametrem R otrzymasz wyłącznie łuki które zawieszone są na prostej prostopadłej do cięciwy wyznaczonej przez końce łuku i przechodzącej przez jej środek.
I tylko takie a nie każde.
A specyficznym jest łuk 180 ° który, jak pisałem dla Macha, otrzymasz zaniżając wartość promienia - idealne półkole.
Wreszcie wpisz sobie linijkę z łukiem i sam odkryjesz czego nie wiedziałeś.
Oczywiście I,K odwzorują łuk z R, dla każdej wartości R ale R nie odwzoruje każdego łuku z I,K.
Jak widać się nie umie.
A specyficznym jest łuk 180 ° który, jak pisałem dla Macha, otrzymasz zaniżając wartość promienia - idealne półkole.
Oczywiście I,K odwzorują łuk z R, dla każdej wartości R ale R nie odwzoruje każdego łuku z I,K.
Jak widać się nie umie.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To jeszcze raz bo nie kumasz. Każdą ścieżkę w gkodzie opisaną przez IJK można zapisać przy użyciu notacji z R.qqaz pisze: ↑18 kwie 2024, 16:10opowiadasz tutaj głupoty bo z parametrem R otrzymasz wyłącznie łuki które zawieszone są na prostej prostopadłej do cięciwy wyznaczonej przez końce łuku i przechodzącej przez jej środek.
Jak widać się nie umie.
Niektóre sterowania używają tylko takiej i świetnie sobie radzą.
Może wyjdź od rysunku detalu, wtedy zrozumiesz, że się da.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Za pomocą parametru R lub CR lub L możesz opisać promień łuk taki sam ją za pomocą IJK,
Albercik
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Nie mogę bo nie wiem co autor chce osiągnąć. Rysunek techniczny by się przydał.
Moze taka uwaga coś rozjaśni: przy pomocy IJK możesz zaprogramować okrąg w jednej linii.
W notacji z R musisz użyć dwóch lub nawet czterech łuków, w zależności od sterowania.
Jak już pisałem, scieżka narzedzia będzie dokładnie taka sama dla obu notacji.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
no masz, łatwiutkie ćwiartka promienia R5
Opisz to teraz tylko parametrem R, a nie I,K, Ponoć każdy łuk tak możesz utworzyć.
Nie no przecież to dziecinada takie przepychanie się ze staruszkami bo im coś się zwidziało

Opisz to teraz tylko parametrem R, a nie I,K, Ponoć każdy łuk tak możesz utworzyć.
No to pokaż dla tego łuku.
Nie no przecież to dziecinada takie przepychanie się ze staruszkami bo im coś się zwidziało
-
Da się opisać jeśli dasz jakiś przykładowy rysunek z którego da się wyciągnąć dane, a nie jakiś kod zagadkę 

Albercik
-
Spór dotyczył tego czy da się za pomocą parametru R wykonać łuk taki jak przy I,J,K. Ja twierdzę że tak , każdy z nas na co dzień korzysta z rysunku technicznego i na jego podstawie pisze kod nie na podstawie czyjegoś nie pełnego kodu. Jeśli ,masz rysunek tego łuku to go wrzuć to Ci pokaże że się da go opisać zamiennie jak parametry interpolacyjne I,K
Albercik