Proszę o pomoc w identyfikacji modelu radzieckiej frezarki. Niestety nie ma na niej tabliczki znamionowej. Przypomina mi model 6P82, ale ma inną głowicę - skrętną w dwóch płaszczyznach oraz stół o polu roboczym 1100x250mm.
Będę wdzięczny za pomoc.
To coś w rodzaju 6Р81Ш. Końcówka "SZ" sugeruje że to frezarka pozioma z belką pionową. Może się różnić od standardowej głównie za sprawą miejsca produkcji oraz kraju na jaki była produkowana. Ogólnie bardzo dobre frezarki, śrubę od osi Y masz po prawej stronie czy na środku>?
To w ogóle nie wygląda na radziecką maszynę. TO wygląda na nasze FWC tylko ma belkę z osobnym wrzecionem więc możliwe, że to jakieś FWC specjalistyczne. Ruskie maszyny 6p82 są podobnej konstrukcji ale jednak inne kształty mają i też nei mają takiej belki w standardzie a jedynie w jakiejś tam opcji
Oznaczenia na pompie chłodziwa i częściach elektronicznych ma CCCP. Parę godzin przeglądałem w internecie różne modele i najbardziej pasuje mi, że jest to model 6h81 z wymienioną górną belką - nieoryginalną. Co sądzicie ?