Rozumiem, że masz na myśli element na który nabijam uchwyt do wiertła? tj to co wchodzi w stozek wewnetrzny we wrzeciono? Niestety będę dopiero w październiku w stanie to zrobić, obecnie jestem za granicą

Rozumiem, że masz na myśli element na który nabijam uchwyt do wiertła? tj to co wchodzi w stozek wewnetrzny we wrzeciono? Niestety będę dopiero w październiku w stanie to zrobić, obecnie jestem za granicą
Racja, cięzko to zrobić zdalniepukury pisze: ↑14 sie 2023, 11:33Hej.
Tak chodzi o mocowanie uchwytu.
Może to i dobrze że jesteś daleko - nie będzie tzw. " nerwowych ruchów"![]()
Co prawda panuje moda na pracę zdalna ale w tym wypadku może być problem![]()
Jak już wrócisz to będzie można coś pokminić .
Puki pamiętam - jak wydłubiesz wrzeciono to zrób tak -
1 - na tokarce wytocz stożek jaki tam masz we wrzecionie - oczywiście DOKŁADNY.
2 - nabij wrzeciono na tenże stożek - bez wyciągania z uchwytu tego co wytoczysz !
3 - dowiesz się ile biją miejsca pod łożyska.
Być może się przestraszysz - napij się melisy.
pzd.
Chyba przy obecnych cenach wszyscy sobie odpuszczają i szukają innego modelu. Mi na zapytanie o zrobienie zabieraka odpowiedziała 1/6 firm i cena kosmos za jeden ponad 700 zł, koło pasowe na wrzeciono z alu ponad 800 zł Wszyscy mogli by zrobić ale prawie nikt nie ma już dłutownicy, a elektrodrążarki wgłębne też mają nieliczni i te dwa nieszczęsne kanałki urastają do mega problemu. Trochę czasu minęło a Ty swój problem rozwiązałeś ? Kiedyś takie remonty robiło CKP Bydgoszcz ale już chyba nie robią, chyba że coś się zmieniło.Radziokom pisze: ↑19 lut 2024, 11:29Witam. Widzę że kilka osób pytało już jakiś czas temu o luzy na pinoli, ale w sumie nikt się nie podzielił informacją czy w końcu coś z tym zrobili, jakie koszty wyszły i jaką metodę wybrał. Czy roztaczanie pod większa tuleję i dopasowanie jej do starej pinoli, czy może nad wymiarowa pinola i roztaczanie korpusu pod wymiar. Ktoś rozwiązał już u siebie problem luzów? Ma ten sam problem i potrzebowałbym pokierowania jaką metodę wybrać i z jakimi kosztami się to wiąże.