To Ty byłeś kiepskim uczniem

Ale nikt nie mówił o tych łożyskach. Mowa była o tym że nie możesz porównywać do łożyska NA 4907, które już bieżnię wewnętrzną ma.mysior pisze: ↑14 mar 2024, 19:27Ja dalej nie wiem dlaczego nie mogę porównać tak parametrów łożysk.
Skoro w oryginale mam łożysko bez wewnętrznego pierścienia o określonych wymiarach ale nieznanych parametrach.
Wziąłem łożysko tego samego typu (też bez pierścienia wewnętrznego) o PODOBNYCH wymiarach ale znanych parametrach X.
...
Napiszcie proszę dlaczego nie mogę porównać X do Y czyli czy dobrane łożysko się nie rozleci przy opuszczeniu podnośnika![]()
Nie było też mowy że nie można porównać w ogóle, tylko że nie można porównać wprost.
Do tych innych (RNU xxx: bez bieżni wewnętrznej) możesz porównać wprost, choć jest problem że mają znacząco inne wymiary. Jak rozumiem wziąłeś je jedynie do porównania, ale nie możesz ich użyć bo są za duże.
Najbliższe jest łożysko jakie podałem Ci ja (NKIS35.INA: ma 58 mm zamiast 57.2 mm).
I ono ma parametry 39 kN i 61 kN.
Ma wprawdzie dłuższe wałeczki, ale wałeczki można łatwo przeliczyć (zależność nośności od długości wałeczków jest liniowa).
Proporcja to po prostu 17 mm / 20 mm. Wyjdzie 33 kN i 52 kN.
Natomiast jak weźmiesz łożysko NA 4907, to tam ze względu na bieżnię wewnętrzną jest większa ilość cieńszych wałeczków. Nie wiadomo nawet o ile więcej i o ile cieńszych. Zależność w dodatku pewnie nie jest liniowa.
Więc o ile same wartości w kN możesz nadal porównać, to takie porównanie nic Ci nie da (nie wyciągniesz z tego informacji ile nośności miało oryginalne łożysko).
Inna sprawa że już tej informacji nie potrzebujesz, bo chyba znalazłeś rodzaj oryginalnego łożyska (5707).
No ale zobacz jak ono wygląda. To jest masywne łożysko. I zdecydowanie nie igiełkowe. Będzie problem z wymianą wałeczków na większe, bo są tam na styk. Trzeba by dać o jeden wałeczek mniej. I dorobić koszyk którego oryginalnie tam nie ma.