Dziwne, bo dziś mi zwróciło informację, że jest problem z dostarczeniem wiadomości.
Odpowiedziałem na drugiego meila dotyczącego instalacji, nie wiem czy doszedł?
Dyskusja na temat Linumeric-LPT
Dziwne, bo dziś mi zwróciło informację, że jest problem z dostarczeniem wiadomości.
Długość bufora jest konfigurowalna. Im dłuższy bufor, tym większe opóźnienie.forestgril pisze: ↑21 lut 2024, 09:43Cześć, jakiej długości jitter urządzenie jest w stanie zbuforować?
100 kHz to maksymalna częstotliwość teoretyczna jaką jest w stanie obsłużyć - faktyczna częstotliwość jest dokładnie taka jaka wynika z ustawionego okresu bazowego w LinuxCNC. NieOsobiście nie mam komputera, który pozwoliłby na okres bazowy 10us i byłby w stanie to obsłużyć.forestgril pisze: ↑21 lut 2024, 09:43Czy częstotliwość podawania/próbkowania 100kHz dotyczy każdego kanału z osobna, czy sumy kanałów? Inaczej: czy na każdym z pinów mogę zapodawać/próbkować 100Khz w tym samym czasie?
To jest port LPT, ma 17 IO.forestgril pisze: ↑21 lut 2024, 09:43Czy będę w stanie obsłużyć naraz 6 serw z enkoderami i liniałami (TTL)?
drzasiek90 pisze:100 kHz to maksymalna częstotliwość teoretyczna jaką jest w stanie obsłużyć - faktyczna częstotliwość jest dokładnie taka jaka wynika z ustawionego okresu bazowego w LinuxCNC. NieOsobiście nie mam komputera, który pozwoliłby na okres bazowy 10us i byłby w stanie to obsłużyć.
Ja mam ustawione okres bazowy 30us co jest całkowicie wystarczające do sterowania zarówno Ploterem, frezarką czy tokarką na standardowym sterowaniu silnikiem krokowym.
Dzięki za info serwa byłyby Yaskawa SGDC/SGMG, jeszcze nie wiem, jak da się temu coś zapodać. Kupiłem w ciemnodrzasiek90 pisze: ↑21 lut 2024, 11:11Nie wiem jakie to serwomotory będą. Nie wiem jakie będą miały sterowanie. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na tak postawione pytanie.
Gdy podzespoły dobiera się świadomie, dużo łatwiej i taniej zbudować maszynę
drzasiek90 pisze:gdy podzespoły dobiera się świadomie, dużo łatwiej i taniej zbudować maszynę