Cześć
Mam problem ze zmienną prędkością posuwu w Eding CNC.
Używam Fusion 360 + Eding CNC.
Dane:
Fusion 360:
Operacja Ołówkowa - prędkość posuwu 1600m/min
W symulacji w F360 wszystko wygląda OK. Prędkość posuwu jest stała.
Eding CNC:
W G-code widnieje prędkość posuwu 1600, jednak przy symulacji i faktycznym wytwarzaniu elementu prędkość posuwu jest cały czas zmieniana (skacze od 50 do 1500, szybko i często), przez co moja maszyna (Hammer HNC47/82) ustawiona na stole aż się cała trzęsie. Frezowanie powinno iść cały czas po gładkim łuku ze stałą prędkością
Dołączam spakowany filmik gdzie dokładnie widać o co chodzi.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Jak to naprawić? Taki problem występuje tylko przy operacji Ołówkowa.
Paweł
Błedna prędkośc posuwu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Błedna prędkośc posuwu
- Załączniki
-
- DESKTOP-GLUHUNI - TeamViewer 2024-01-29 10-04-25.zip
- (8.09 MiB) Pobrany 31 razy
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Błedna prędkośc posuwu
Wynika to z konieczności zwalniania i przyspieszania przy dojściu do wyznaczonego punktu. Jest to powodowane ustawianiami i możliwościami maszyny (jej dokładności, sztywności oraz napędów) i można to ustawiać (na ogół) przez ustawianie dopuszczalnego błędu.
Nie znam twojego sterowania, podpatrz "mach3" smooth, CV i temu podobne.
Tak na szybko, spróbuj wpisać gdzieś na początku programu (tam gdzie zaczyna się problem) z ręki
Nie znam twojego sterowania, podpatrz "mach3" smooth, CV i temu podobne.
Tak na szybko, spróbuj wpisać gdzieś na początku programu (tam gdzie zaczyna się problem) z ręki
Kod: Zaznacz cały
G64 P5
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jak wyżej, lub szybkość przeładowywania pamięci.
Sterowanie czyta ileś tam linii do przodu, ale maszyna wykonuje je szybciej niż sterowanie jest wstanie wprowadzić nowe dane.
Spróbuj zmniejszysz szybkość przejazdu.
U mnie np przy dynamicznym planowaniu prędkość 3000m/min jest za duża i też telepie maszyną, ale 2700m/min jest ok i już nic takiego się nie dzieje.
Sterowanie czyta ileś tam linii do przodu, ale maszyna wykonuje je szybciej niż sterowanie jest wstanie wprowadzić nowe dane.
Spróbuj zmniejszysz szybkość przejazdu.
U mnie np przy dynamicznym planowaniu prędkość 3000m/min jest za duża i też telepie maszyną, ale 2700m/min jest ok i już nic takiego się nie dzieje.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Zmniejszyłem prędkość do 600mm/min - nie pomogło.
Wpisałem G64 P5 - nie pomogło
"Jest to powodowane ustawianiami i możliwościami maszyny (jej dokładności, sztywności oraz napędów) " - póki co symulacje robię na Eding CNC, który nie jest podpięty do maszyny. To tylko symulacja na komputerze.
Może należy zmienić coś w ustawieniach samego Eding CNC?
Screen z zakładką ustawięń w załaczniku.
Wpisałem G64 P5 - nie pomogło
"Jest to powodowane ustawianiami i możliwościami maszyny (jej dokładności, sztywności oraz napędów) " - póki co symulacje robię na Eding CNC, który nie jest podpięty do maszyny. To tylko symulacja na komputerze.
Może należy zmienić coś w ustawieniach samego Eding CNC?
Screen z zakładką ustawięń w załaczniku.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Spróbuj użyć samo G64.
Poszukaj instrukcji do eddingCNC i całego rozdziału dotyczącego użycia G64, są tam 4 parametry którymi możesz regulować płynność w narożnikach. Jest to tam dość dobrze opisane.
Bardzo prawdopodobne, że lepiej sprawdzi się G64 Q0.5
Liczby to wartość parametru, trzeba je dobrać albo doświadczalnie (przestanie trząść ale wymiar ciągle w tolerancji).
To, że widać zwalnianie w symulacji wynika z tego, że zwalnianie i przyspieszanie również jest symulowane (w Fusion nie jest).
Poszukaj instrukcji do eddingCNC i całego rozdziału dotyczącego użycia G64, są tam 4 parametry którymi możesz regulować płynność w narożnikach. Jest to tam dość dobrze opisane.
Bardzo prawdopodobne, że lepiej sprawdzi się G64 Q0.5
Liczby to wartość parametru, trzeba je dobrać albo doświadczalnie (przestanie trząść ale wymiar ciągle w tolerancji).
To, że widać zwalnianie w symulacji wynika z tego, że zwalnianie i przyspieszanie również jest symulowane (w Fusion nie jest).