Nauka obslugi
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Re: Nauka obslugi
Znalezione w necie .
Test ballbar osi XY, YZ, XZ
500zł. netto
Opis: Test mający na celu sprawdzić kondycję zespołu pociągowego osi, luzów, poziomowania, prowadnic liniowych.
Ważne: Cena dotyczy pomiaru w jednej płaszczyźnie.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Koledzy! Czy mogę prosić o prosty program na planowanie detalu, bo zaczynam swoją przygodę a najlepsza nauka jest posłuchać kogoś madrego.
Chodzi mi o planowanie detalu załóżmy szerokość 100, długość 250 wysokosc np 40. Glowica fi 63. Chce w Z zjechac 1.5 mm.
Prosze o cały program od a do z w sensie ścieżka bezpieczeństwa, wywolanie narzedzia (glowica np T01).
Chodzi mi o planowanie detalu załóżmy szerokość 100, długość 250 wysokosc np 40. Glowica fi 63. Chce w Z zjechac 1.5 mm.
Prosze o cały program od a do z w sensie ścieżka bezpieczeństwa, wywolanie narzedzia (glowica np T01).
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Tu programowanie-makro-t61498.htmlJarek 69 pisze: ↑07 sty 2024, 18:12Koledzy! Czy mogę prosić o prosty program na planowanie detalu, bo zaczynam swoją przygodę a najlepsza nauka jest posłuchać kogoś madrego.
wrzuciłem uniwersalny .
Zmień wartości na początku programu i pierwsza jazda z kontrolą.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 6
Drodzy Koledzy, wiem że może to nie jest odpowiednie miejsce na forum, ale mam pytanie a Wy macie wiedzę i doświadczenie.
Proszę Was o informacje odnośnie parametrów skrawania dla głowicy fi 63 w stali... Ile obrotów, jaki posów, ile dać w Z? Jest gdzieś jakiś kalkulator czy coś w tym stylu żeby to wyliczać dla frezów palcowych również?
Proszę Was o informacje odnośnie parametrów skrawania dla głowicy fi 63 w stali... Ile obrotów, jaki posów, ile dać w Z? Jest gdzieś jakiś kalkulator czy coś w tym stylu żeby to wyliczać dla frezów palcowych również?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
może na początek coś prostego jak poradnik frezera .Jarek 69 pisze:Jest gdzieś jakiś kalkulator czy coś w tym stylu żeby to wyliczać dla frezów palcowych również?
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Tylko jeśli to jest HAAS, to maszyna ma tylko stożek czterdziestkę, a nie pięćdziesiątkę i ogólnie wrzeciono jest dość wątłe. Przy głowiczce 63 ja bym więcej, niż połowy parametrów zalecanych nie przekraczał. Chodzi oczywiście o Ap, tym bardziej, że brak chłodzenia przez wrzeciono.
A parametry to się często bierze z opakowania płytek. A jeśli nie, to z katalogu.
A parametry to się często bierze z opakowania płytek. A jeśli nie, to z katalogu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jaka głowica , jakie płytki ?Jarek 69 pisze: ↑25 sty 2024, 21:51Drodzy Koledzy, wiem że może to nie jest odpowiednie miejsce na forum, ale mam pytanie a Wy macie wiedzę i doświadczenie.
Haas-y ze stożkiem 50 też są.jasiu... pisze: ↑26 sty 2024, 14:00Tylko jeśli to jest HAAS, to maszyna ma tylko stożek czterdziestkę, a nie pięćdziesiątkę i ogólnie wrzeciono jest dość wątłe. Przy głowiczce 63 ja bym więcej, niż połowy parametrów zalecanych nie przekraczał. Chodzi oczywiście o Ap, tym bardziej, że brak chłodzenia przez wrzeciono.
P.s.
Swego czasu robiłem testy głowicy Pramet.
Nawet przedstawiciel handlowy nie miał pojęcia na jakich parametrach może Ich głowica pracować ..... , a wyciągnąłem z niej maxa.
Sam byłem zdziwiony , że Haas to wytrzymał.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
ø
Głowica ø 63 na krótkim trzpieniu SK-40 też daje radę.
Trzeba tylko umić robić na tej maszynie.
P.s.
Obecnie taką używam.
planowanie-glowica-160-t116704.html
Mariusz.
Nie szkodzi.
Głowica ø 63 na krótkim trzpieniu SK-40 też daje radę.
Trzeba tylko umić robić na tej maszynie.

P.s.
Obecnie taką używam.
planowanie-glowica-160-t116704.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki