ehh myślę że w kolejnej wersji ale uwaga godna uwagi ...A może jak już to sie pokusisz na wrzeciono napędzane
na przykład Kresem
Frezarka cnc - układ klasyczny
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

Tagi:
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Re: Frezarka cnc - układ klasyczny
Przy tak małych gabarytach wydaje mi się ze taniej będzie kupić wałki fi 20mm + łożyska zamknięte, sztywności powinno wystarczyćgmaro pisze:Witam
Zakładam wstępnie :
Wałki fi 16 podparte

oś X (najdłuższa) wałki podparte 16mm
oś Y wałki 25mm niepodparte
oś Z wałki 20mm niepodparte
Tak cenowo powinno wyjść taniej, ale nie wiem czy mój pomysł z takim mieszaniem jest dobry

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Witam.
Dla dosłownie kilku zł nie ma sensu tracić na sztywności.
Zawsze wałek podparty nawet dużej średnicy będzie się uginał bardziej niż nawet cienki ale podparty.
Wałki 16 podparte są dobrym kompromisem cena/jakość
Pozdrawiam
Dla dosłownie kilku zł nie ma sensu tracić na sztywności.
Zawsze wałek podparty nawet dużej średnicy będzie się uginał bardziej niż nawet cienki ale podparty.
Wałki 16 podparte są dobrym kompromisem cena/jakość
Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein
-
Autor tematu - Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
W grę wchodzą tylko wałki podparte , stosowałem je i są przyzwoite za ta cenę choć moim zdaniem powinny mniej kosztować 

Tutaj , masz rację miałem okazję widzieć maszynę na niepodpartych wałkach fi 40 ehh odchylenie było widoczne a podczas pracy z dużymi szybkościami nieźle ząbkowałopaulg pisze:Zawsze wałek podparty nawet dużej średnicy będzie się uginał bardziej niż nawet cienki ale podparty.

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
No tanie czy drogie - zależy od punktu patrzenia - niech kolega przekalkuluje czy uda mu się zrobić takie podpory , zachowując oczywiście jakieś tam tolerancje , w niższej ceniemufi pisze:te podpory coś wychodzą stosunkowo, za drogo!
Jeśli uda się zrobić za 50% ceny - tylko doliczyć skromny zarobek i przepis na interes gotowy

Pozdrawiam
"Tak naprawdę, to nie rozumiesz jakiegoś zagadnienia, dopóki nie potrafisz go wytłumaczyć swojej babci."
Albert Einstein
Albert Einstein