Cykl pomiarowy 401 a pomiar na różnych wysokościach iTNC530
Brak możliwości pomiaru na dwóch wysokościach iTNC 530
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Cykl pomiarowy 401 a pomiar na różnych wysokościach iTNC530
Hej, czy jest jakiś sposób aby zrobić kąt skrętu za pomocą cyklu HH 401 kiedy otwory są na różnych wysokościach? Niestety nie mam możliwości pomiaru otworów na tej samej wysokości. W czopach jest możliwość pomiaru na dwóch różnych wysokościach w zależności od czopu, ale niestety na otworach nie znalazłem takiej opcji, ma ktoś jakiś pomysł? byłbym wdzięczny za pomoc. 

Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Cykl pomiarowy 401 a pomiar na różnych wysokościach iTNC530
Aloha
Zmierz osobno środki, przelicz i wpisz do tabeli preset.
Pozdrawiam.
Zmierz osobno środki, przelicz i wpisz do tabeli preset.
Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
Problem w tym że z ręki to mogę zrobić zwykłym cyklem, ale w momencie kiedy chce zrobić podprogram aby z automatu mi to mierzył to sprawa nie jest tak oczywista. Mam do zrobienia 300 sztuk więc raczej jest to nieopłacalne abym mierzył każdą sztukę z ręki.
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 1
Witam!
Przeczytaj wpierw temat "Zapętlenie pomiarów sondy". Tam opisałem na szybko jak to można zrobić. Jest dosyć świeży (jakieś 3/4 wpisy pod Twoim). Są też chyba 3 inne opcje pomiaru takich głębokości . Piszę z pamięci bo podręcznik do nowszych TNC powyżej 426 miałem ostatnio w rękach chyba z 5 lat temu.
Pozdrawiam!
Przeczytaj wpierw temat "Zapętlenie pomiarów sondy". Tam opisałem na szybko jak to można zrobić. Jest dosyć świeży (jakieś 3/4 wpisy pod Twoim). Są też chyba 3 inne opcje pomiaru takich głębokości . Piszę z pamięci bo podręcznik do nowszych TNC powyżej 426 miałem ostatnio w rękach chyba z 5 lat temu.
Pozdrawiam!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Adekwatnym cyklem byłby 1411, ale jeżeli nie masz do niego dostępu, to można zastosować dwukrotnie cykl 421. Przejmujesz i odejmujesz od siebie parami parametry Q151 i Q152, następnie uzyskane wyniki dzielisz przez siebie i wykonujesz funkcję arcus tangens, wynikiem jest kąt, który możesz zapisać do tabeli preset.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Dzięki przeczytam, zobaczę czy w czymś to pomoże.majo5555 pisze: ↑24 gru 2023, 08:31Witam!
Pozdrawiam!
Dodane 4 minuty 29 sekundy:
Jedyna kwestia, że chciałbym zrobić to za pomocą przemieszczenia stołu a nie za pomocą przesunięcia w tabeli preset. Ale domyślam się, że w momencie zabrania współrzędnych z dwóch punktów mógłbym z automatu dopisać, aby o uzyskany wynik przesunął się stół a następnie wyzerował oś C. Zależy mi aby zrobić to jak najprościej tak jak za pomocą bazowania na dwóch czopach na zmiennej wysokości.JacekBelof pisze: ↑24 gru 2023, 11:50Adekwatnym cyklem byłby 1411, ale jeżeli nie masz do niego dostępu, to można zastosować dwukrotnie cykl 421. Przejmujesz i odejmujesz od siebie parami parametry Q151 i Q152, następnie uzyskane wyniki dzielisz przez siebie i wykonujesz funkcję arcus tangens, wynikiem jest kąt, który możesz zapisać do tabeli preset.
-
Aloha
Do ustawiania osi C jest inny cykl. Jeśli nie ma obróbki w 3+2 lub 5. osiach nie ma to żadnej różnicy.
Pozdrawiam.
HellMill pisze:o uzyskany wynik przesunął się stół a następnie wyzerował oś C
Do ustawiania osi C jest inny cykl. Jeśli nie ma obróbki w 3+2 lub 5. osiach nie ma to żadnej różnicy.
Pozdrawiam.
Live long and prosper.
-
Mogłbyś mi proszę powiedzieć w takim razie jaki jest cykl aby po pomiarze dwóch otworów stół obrócił się o kąt różnicy pomiędzy tymi otworami? Tak aby otwory znajdowały się w jednej osi? W tym cyklu mam możliwość w parametrze Q402 zaznaczenia 0 i 1. Z rysunków domyślam się że 0 to przemieszczenie się za pomocą wprowadzenia kąta w presecie, a 1 za pomocą obrotu stołu.
-
Aloha
Ten cykl, ale on nie rozwiązuje Twojego problemu z różnymi wysokościami pomiaru środków otworów. Zwróć też uwagę (opisane w instrukcji) na zachowanie sterowania przy ustawieniu Q402 na wartość 1. Możesz się srogo zdziwić.
Pozdrawiam.
Ten cykl, ale on nie rozwiązuje Twojego problemu z różnymi wysokościami pomiaru środków otworów. Zwróć też uwagę (opisane w instrukcji) na zachowanie sterowania przy ustawieniu Q402 na wartość 1. Możesz się srogo zdziwić.

Pozdrawiam.
Live long and prosper.