Czy ktoś robił stopy wysokotemperaturowe?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Czy ktoś robił stopy wysokotemperaturowe?
A nie słyszałeś wulkanie intelektu że im wyższa temperatura tym szybsze tempo jego ucieczki do otoczenia? Prędkość nagrzewania ma tutaj duże znaczenie.
Dodane 4 minuty 1 sekunda:
Pytanie czy wolfram nie przeniknie w takiej sytuacji do stopu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Co to ma do rzeczy?
Mowa była o metalach (nie ferromagnetykach) które gorzej odbierają ciepło z nagrzewnicy indukcyjnej, a nie takich jakie wymagają nagrzania do wyższej temperatury.
Ferromagnetyki zwykle mają niższe temperatury topnienia od ferromagnetyków, więc siłą rzeczy szybkość ucieczki ciepła z nich będzie mniejsza.
Nigdzie też nie pisałem żeby taki metal nagrzewać wolniej. Wręcz przeciwnie: wyjaśniłem co należy zrobić aby nagrzewał się tak samo szybko.
Więc zupełnie nie zrozumiałeś co napisałem.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Czyste stopy kojarzą mi się stopkami 
Stal nierdzewną w miarę czystą topi się w około 1600 książkowo 1538 stopni. Jeśli chcesz osiągnąć temperaturę do 1200 stopni wystarczy konwencjonalny pięć z grzałkami oraz tygiel wyłożenie najczęściej Al2O3 tak z tygla możesz mieć zanieczyszczenia poza tym stopienie czegoś dodanie do zupy i otrzymanie żądanego składu nie jest banalnym procesem.
Pozdrawiam serdecznie
Stal nierdzewną w miarę czystą topi się w około 1600 książkowo 1538 stopni. Jeśli chcesz osiągnąć temperaturę do 1200 stopni wystarczy konwencjonalny pięć z grzałkami oraz tygiel wyłożenie najczęściej Al2O3 tak z tygla możesz mieć zanieczyszczenia poza tym stopienie czegoś dodanie do zupy i otrzymanie żądanego składu nie jest banalnym procesem.
Pozdrawiam serdecznie
"I siedzieli oni razem pod nagim DOS-em i nie wstydzili sie tego."