Stożek oraz współrzędne
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Re: Stożek oraz współrzędne
Ale tu nie ma co liczyć. Musisz tylko oszacować jak daleko odsunąć się przed wejściem, żeby nie zawadzić o materiał na rhu szybkim i jak głęboko wiercić (czy raczej frezować), zeby bylo na wylot. Jak masz jedną sztukę, to na oko +5mm w obie strony i starczy, a jak masz serię, to sprawdzisz na pierwszej sztuce i przed drugą poprawisz.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 15
Tu masz racje, wcześniej w pracy miałem doświadczonego frezera który co nie co mnie nauczył(niestety szybko uciekł), powiedział mi dokładnie to samo co ty teraz. Wiem że jeśli przetestuje to będę pracował na cyklu 19 i przesunięciu bazy, ale jednak chciałbym opanować też matme. Prosiłbym Cię Steryd jeśli masz chwilę czasu to wytłumacz mi to obliczanie na przykładzie co wcześniej podałem, dobrze by było wiedzieć jak postępować w przypadku otworu po dwóch kątach.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 10
Na 99% niezdarzalne. Nawet jeśli, to na rysunku 2D będzie rzytowanie płaskie, więc masz jedenk kąt razy drugi. Tylko w zależności od kierunku rzutowania trzeba wybrać sinus, cos, lub tangens.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:

Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym. 

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 15
Jeszcze raz dzięki za wytłumaczenie.
Pytanie z innej beczki, odnośnie wiercenia węglikami. Zastanawiam się czy jest sens przy wprowadzaniu wiertła ograniczać posuw, wiadomo że na początku są największe opory i wiertło się ślizga(bez nawiercania) przez co otwór na np. 3-4mm jest wyluzowany o 2-3 setki. Jaką technologie wy obieracie w przypadku wierceń w H7 bez użycia rozwiertaków?
Pytanie z innej beczki, odnośnie wiercenia węglikami. Zastanawiam się czy jest sens przy wprowadzaniu wiertła ograniczać posuw, wiadomo że na początku są największe opory i wiertło się ślizga(bez nawiercania) przez co otwór na np. 3-4mm jest wyluzowany o 2-3 setki. Jaką technologie wy obieracie w przypadku wierceń w H7 bez użycia rozwiertaków?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Użyć nawiertaka o kącie wierzchołkowym równym, lub większym od kąta wierzchołkowego wiertła.
Seria, w moim wykonaniu, to dwie sztuki, w tym jedna w odbiciu lustrzanym.