2 silniki w osi - wyrównanie bramy
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: 2 silniki w osi - wyrównanie bramy
i tak robić po każdym przekoszeniu? Posiadałem podobną maszynę Workbee, blat z mdfu, przy każdej pracy widać było że maszyna się rozjeżdża, frez odpychał się od materiału i konstrukcja się "skręcała", po przykręceniu maszyny do blatu (stal 10mm) poprawa na wielki +
Krak.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Nie wiem szczerze mówiąc skąd miałbym mieć taką płytę. Będzie ciężko. To jednak duży kawałek.
Może przykręcenie do 1 lub 2 warstw płyty meblowej coś pomoże?
A ręcznego ustawiania zdecydowanie chcę uniknąć. Ostatnio mi kilka godzin zajęło.
Może przykręcenie do 1 lub 2 warstw płyty meblowej coś pomoże?
A ręcznego ustawiania zdecydowanie chcę uniknąć. Ostatnio mi kilka godzin zajęło.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
W przypadku tej frezarki nawet płyta meblowa może pomóc.
Ręczne ustawianie powinno trwać max minutę. Tylko trzeba to robić w odpowiedni sposób. Na usztywnionej ramie wystarczy sobie zaznaczyć po obu stronach jakieś punkty referencyjne (kąt obrotu śrub też warto zaznaczyć).
Ręczne ustawianie powinno trwać max minutę. Tylko trzeba to robić w odpowiedni sposób. Na usztywnionej ramie wystarczy sobie zaznaczyć po obu stronach jakieś punkty referencyjne (kąt obrotu śrub też warto zaznaczyć).
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Tam sugerują przykręcenie do blatu. Ale nie bardzo chcę go dziurawić. Nawiasem mówiąc, ciekawy jest brak podparcia stołu na środku. Sobie tak wisi.

-
- Posty w temacie: 3
Bo to podali w celu zwiększenia sztywności bramy a nie stołu.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie tez usztywnił stół, dodając tam jakąś podstawkę (też może być z płyty meblowej).
Ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyś sobie tez usztywnił stół, dodając tam jakąś podstawkę (też może być z płyty meblowej).
-
- Posty w temacie: 4
Tylko jeszcze trzeba mieć stół po dziadku, bo do blatu z Ikei się nie da...
Pisałem Ci wyraźnie, że to tylko działający model frezarki, zaprojektowany przez księgowych, a Ty zareagowałeś emocjonalnie, tak jakbym krytykował Ciebie osobiście.
Ciebie nie krytykuję, kupiłeś sobie zabawkę za w miarę rozsądne pieniądze, tu nie ma czego krytykować.
Musi tylko do Ciebie dotrzeć co zrobiłeś i że niewiele możesz poprawić, a tego co mógłbyś nie robisz z idiotycznych powodów.
Nie chcesz przykręcić do stołu? Może i słusznie, jeśli masz byle jaki stół, ale do czegoś przykręcić musisz...
Zamów gdzieś kawałek blatu, klejony z kilku warstw płyty meblowej, gruby na 40-50 mm i przykręć do niego maszynkę na solidne drewnowkręty.
To naprawdę dużo pomoże, i to chyba wszystko co możesz zrobić.