Tokarka TUR 40/50
-
LABEL
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

- Posty w temacie: 2
Re: Tokarka TUR 40/50
Ja modernizację robiłem ponad 10lat temu i już nie pamiętam jak te dźwignie ten silnik przełączały ale to były czary producent szybko się z tego wycofał.Po nabyciu maszyny od razu zapadła decyzja o modernizacji i chyba nawet nie dociekaliśmy jak to miało działać.Przeróbki nie były kosztowne.Jedyny mankament to powinno się zaktualizować skalę z obrotami myśmy tego nie robili bo ustawianie nie jest bardzo uciążliwe.Nie chcę niczego sugerować wybór należy do właściciela.
Jeżeli chcę pomóc to nie dopatruj się w tym intrygi ......Label .
-
Sławomir
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
Re: Tokarka TUR 40/50
Dodane 39 minuty 39 sekundy:
Mam problem z nadmiernym wylewaniem się oleju na łoże ( dotyczy smarowania łoża) w tokarce TUR 50. Zauważyłem, że " rękojeść pompki tłoczkowej" była wciśnięta co zapewne przekierowywało olej na łoże - non stop. Pomimo wyciągnięcia/cofnięcia rękojeści pompki olej dalej wycieka na łoże choć trzeba przyznać, że zdecydowanie mniej. Wnioskuję, że trzeba zajrzeć do pompki bo prawdopodobnie jest coś z zaworkami które kierują dopływ oleju na łoże lub elementy suportu. Planuję wymontować pompkę, ale nie wiem czy uda się ją wyjąć od dołu czy trzeba zdjąć wszystko od góry , żeby odkręcić od niej przewody doprowadzające olej na łoże i inne elementy i dopiero wyjąć/odkręcić pompkę. Poproszę o doradę/instrukcję. Pozdrawiam
Mam problem z nadmiernym wylewaniem się oleju na łoże ( dotyczy smarowania łoża) w tokarce TUR 50. Zauważyłem, że " rękojeść pompki tłoczkowej" była wciśnięta co zapewne przekierowywało olej na łoże - non stop. Pomimo wyciągnięcia/cofnięcia rękojeści pompki olej dalej wycieka na łoże choć trzeba przyznać, że zdecydowanie mniej. Wnioskuję, że trzeba zajrzeć do pompki bo prawdopodobnie jest coś z zaworkami które kierują dopływ oleju na łoże lub elementy suportu. Planuję wymontować pompkę, ale nie wiem czy uda się ją wyjąć od dołu czy trzeba zdjąć wszystko od góry , żeby odkręcić od niej przewody doprowadzające olej na łoże i inne elementy i dopiero wyjąć/odkręcić pompkę. Poproszę o doradę/instrukcję. Pozdrawiam