Jak nie pognieść gwintu...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Re: Jak nie pognieść gwintu...
Bicie jest okrutne

-
Pamiętam, że tu kiedyś jak napisałem, że u mnie w firmie nie łapie się za gwint, tylko dorabia się tuleje przecinane, to ktoś był zdziwiony bo u nich się normalnie gwint zapina (może nawet w twarde szczęki) i nikt się nie pier..li w jakieś tuleje. No ale co firma to obyczaj. Do odcięcia ten drucik jest ciekawym pomysłem - tylko pewnie szybciej tuleję znajdę niż drut taki miękki

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
CFA pisze:..u mnie w firmie nie łapie się za gwint, tylko dorabia się tuleje przecinane..
tylko pewnie szybciej tuleję znajdę niż drut taki miękki

Jasne, to stary sposób, i do większej ilości opłaca się dorobić (ja często robię z rurek miedzianych różnych średnic do CO), ale do jednej sztuki na szybko nieraz nie warto, chyba, ze masz przygotowany komplet dla wszystkich popularnych M.
Innym sposobem na szybko jest zamocowanie "uchwyt w uchwycie" uchwytu ⌀125mm do tulejek 5C, \

w nich też gwintu nie pognieciesz, a osiowo będzie, tak samo oprawkę do tulejek ER,

albo po prostu zamocować w uchwycie długą nakrętkę w którą można wkręcić śrubę (jeśli śruba jest bardzo długa, to z kontrnakrętką)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Nikt nie wspomina o cienkiej blasze miedzianej - ja od "setki lat" używam blachy Cu grubości od 0,25 do 0,5 i czasem 1mm do zabezpieczenia takich i podobnych detali przed zagnieceniem przez szczęki (nie tylko uchwytu tokarskiego). Choć w imadle używam przeważnie miękkich szczęk z kątownika aluminiowego.
Miedź o grubości 0,25mm tnie się nożyczkami do papieru i zawija palcami na wałku, a centryczność mocowania jest przeważnie bardzo dobra.
Miedź o grubości 0,25mm tnie się nożyczkami do papieru i zawija palcami na wałku, a centryczność mocowania jest przeważnie bardzo dobra.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Nakładki na uchwyt tokarski z wymiennymi miękkimi częściami ściskającymi.
Ciekawy pomysł rozwiązania uchwytu delikatnych części, będący jak sam autor opisuje "lekkim przerostem formy nad treścią"

-
W praktyce jak mam z wałka wytoczone jakieś h7, to do "odtoczenia du** strony" prędzej złapię przez blaszkę mosiężną/miedzianą albo delikatnie w twardych i delikatnie w kilku przejściach się odtoczy. Gorzej jak z drugiej strony potrzebna jakaś współosiowość - jedną sztukę się wypuka i papierki podłoży - przy serii trzeba zadbać o profesjonalny chwyt.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
POmysł dobry ale pierniczyć się w nawijanie drutu? To czemu nie kupić sobie "sprężynek" v-voil za kilka złociszy do różnych rozmiarów, wkręcać śrubę w gotową sprężynkę to i bicie byłoby mniejsze